Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Aszfaltozzák a futópályát

Aszfaltozzák a szegedi repülőtér futópályáját. A kivitelező több hónapos csúszásban van, hiszen áprilisra kellett volna elkészülnie, de csak akkor tudta elkezdeni a munkát. Építés közben több helyen alacsony teherbírású altalajt találtak, ezt stabilizálni kellett. Oltatlan meszet kevertek az agyagba, így a réteg megkötött.
Áprilisban kezdték, pedig addigra be kellett volna fejezni a munkát. Fotó: Karnok Csaba
Több hónapos csúszással ugyan, de folytatódik a szegedi repülőtér építése. A kivitelező Betonút Zrt. munkásai most a futópályát aszfaltozzák. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester tegnap elmondta: 1 milliárd 100 millió forintba kerül a fejlesztés. Előkészítik a terepet a gurulóút építéséhez is, és megerősítik a forgalmi előtér területén a talajt. A repülőgépek feltöltéséhez szükséges kettősfalú üzemanyagtartály már elkészült, a repteret övező kerítést napokon belül átadják.

Őrző és védelmi rendszert alakítanak ki a nemzetközi előírásoknak megfelelően, az ehhez szükséges beléptetőkapukat is megvették. Megkezdődött a fénytechnika átépítése is, és rádiós irányadó berendezést vesznek. Beszerezték a személy és csomagellenőrző rendszert, a toronyba szükséges eszközöket. Ahhoz, hogy a repülőtér működhessen még több eszközt meg kell venni, például tűzoltókocsit, tartálykocsit, pályakarbantartó gépet.

Az építést eredetileg áprilisban be kellett volna fejezni, a szokatlanul csapadékos téli és tavaszi időjárásnak köszönhetően a munkát azonban csak április végén tudták elkezdeni – magyarázta az alpolgármester. Építés közben több helyen alacsony teherbírású altalajt találtak, ezt stabilizálni kellett. Oltatlan meszet kevertek az agyagba, így a réteg megkötött.

A repülőtér dolgozóinak jelentős része a repülőegyesülettől az üzemeltetést átvevő Szegedi Közlekedési Társasághoz került. Az alpolgármester szerint az SZKT jobb feltételeket kínált nekik, és többségük élt is a lehetőséggel.

A most készülő 1/A ütem a fejlesztés első lépcsőfokát jelenti – hangzott el. A repülőtér futópályája 1185 méter hosszú és 30 méter széles lesz. A csapadékvíz-elvezető rendszert azonban úgy építették meg, hogy a futópálya szélesíthető és hosszabbítható legyen, így nagyobb repülőgépek is leszállhatnak majd rajta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három az ópusztaszeri első ember

Hárman is polgármesternek tartják magukat Ópusztaszeren. A kétezer lelket számláló településen áll a… Tovább olvasom