Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Át kellett alakítani az órarendet is - egyelőre nem tudni, lebontják-e a Madách tornacsarnokát, vagy még megmenthető

Szeged - Egyelőre nem derült ki, mi okozta a tüzet a Madách utcai általános iskola tornacsarnokában, amelyből csak a falak maradtak. A rendkívüli helyzetről tegnap reggel tájékoztatták a diákokat és a szülőket, a tanítás folytatódott.
A megszokottól eltérően indult a nap hétfőn a szegedi Madách Imre Általános Iskolában, miután szombat hajnalban kiégett az iskola tornaterme, amelyből csak a falak maradtak.

Tegnap reggel háromnegyed 8-kor gyűlést tartottak az iskolaudvaron, ahol a diákokat és szüleiket tájékoztatták a rendkívüli helyzetről. A gyerekek szokatlanul fegyelmezetten ballagtak az udvarra, többen szüleik kíséretében. Halkan pusmogtak arról, honnan értesültek az esetről: volt, aki a híradóban látta, míg többen egymástól vagy a Facebookról tudták meg, mi történt a tornatermükkel. A látvánnyal hétfő reggel szembesültek.
Még nem tudni, lebontják-e a Madách leégett tornacsarnokát, vagy még megmenthető. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

Az épület tetőszerkezete és belső része teljesen kiégett, a területet körbekerítették és szigorúan lezárták. A szomszédos öltözőben szerencsére egyáltalán nem esett kár, és az iskolaépület sem sérült. A tanárok és az iskola más dolgozói is folyamatosan figyelnek arra, hogy senki se menjen a lezárt területre.

– Szombaton és vasárnap is dolgoztunk, hogy átszervezzük az órarendet. Nehéz ez a mai reggel. A gyerekeket és a szülőket is tájékoztattuk az extrém helyzetről – mondta el kérdésünkre Pécskai Gabriella, a Madách-iskola igazgatója. A nagy múltú belvárosi intézménybe 620 diák jár, testnevelésóráikat a következő időszakban a kisebb tornateremben, illetve az udvaron tartják meg.

A tűz okára egyelőre nem derült fény, a katasztrófavédelem ezt szakértő bevonásával vizsgálja. – Jelenleg is folyik a tűzvizsgálat, amely még legalább két napon át zajlik a helyszínen. Több szakember próbálja megállapítani, honnan indulhatott, és miért keletkezhetett a tűz – tájékoztatott Molnár Krisztina, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Általában harminc napig tart a tűzvizsgálat, de mivel ebben az esetben kiemelt tűzesetről van szó, igyekeznek minél hamarabb elvégezni.
Még nem tudni, lebontják-e a Madách leégett tornacsarnokát, vagy még megmenthető. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA


Azt egyelőre még nem tudni, elég-e új tetőt készíteni és felújítani a belső teret, vagy teljesen új tornatermet kell építeni. Ehhez statikai szakvélemény is szükséges, amely értesüléseink szerint ugyancsak készül.

Kerestük az iskola fenntartóját, a Szegedi Tankerületi Központot, hogy megtudjuk, mit terveznek a kiégett tornacsarnokkal kapcsolatban, mikor kezdődhetnek el a felújítási vagy éppen bontási munkák, van-e erre megfelelő forrás, és a következő tanévkezdésre lehet-e újra használható tornacsarnoka az intézménynek. A központ vezetője, Plesovszkiné Ujfaluczki Judit azt közölte, hogy bármilyen felújítási munka megkezdéséhez szükség van a hatósági vizsgálatok lezárására, a munkálatokat megelőzően a műszaki tartalom meghatározására, az engedélyek beszerzésére, a közbeszerzési eljárás elindítására. Hozzátette, a Szegedi Tankerületi Központ mindent megtesz a diákok érdekében, hogy a létesítmény ismét rendeltetésszerűen működjön.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teknősbébi a pusztában

Teknősbébi a pusztában
Az élőhelyvesztés mellett az utóbbi évtizedekben komoly veszélyeztetőként léptek fel a különböző, Magyarországon is megjelent idegenhonos teknősfajok. Tovább olvasom