Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Átadják a kerékpárutat Bordányban

Bordány - Átadják a Bordányt Sziksósfürdővel összekötő kerékpárút bordányi szakaszát pénteken 10 órakor. A beruházás 186 millió forintba került. Az önkormányzat az új úttal főként a tanyákon és a kiskertekben élők napjait szeretné könnyebbé tenni.
Pénteken 10 órakor vehetik birtokba a Bordányt Sziksósfürdővel összekötő kerékpárút bordányi szakaszát a homokháti település lakói. A nemzetiszínű szalagot B. Nagy László kormánymegbízott, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője és Tanács Gábor bordányi polgármester vágja át a kerékpárút bordányi végén.

Átadják a kerékpárutat Bordányban. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Az útépítés pályázatát tavaly nyújtotta be az önkormányzat: a kivitelezés a közbeszerzési eljárás lefolytatása után, május 31-én kezdődött, és szeptember végéig kellett elkészülnie vele a kivitelezést végző DÉLÚT Kft.-nek. A belterületi szakaszhoz a bordányi benzinkútnál csatlakozó, 4758 méter hosszú, 2 méter széles kerékpárút megépítését 185 millió 947 ezer 199 forinttal támogatta az Európai Unió és a magyar állam – az önkormányzat 10 százalék önerőt biztosított. A támogatásnak köszönhetően készülhetett el a kerékpárút, az építést megelőzően a kivitelezési tervdokumentáció, a közbeszerzési eljárás, a műszaki ellenőrzés, valamint a kötelezően meghatározott nyilvánosság biztosítása és a szemléletváltást segítő programsorozat.

Buszvárók és pályázatok

Hamarosan kezdődik a szegedi kistérséggel benyújtott, a közösségi közlekedés fejlesztéséről szóló pályázat megvalósítása: a halasi út mentén, a szegedi oldalon alakítanak ki buszvárókat. A mezőgazdasági termelők, őstermelők terményértékesítését támogató mozgóbolt kialakításáról szóló projektben megújulhat a Kistemplomtanya tér. Október elején egy turisztikai pályázatot nyújtanak be: egy ős-Bordányt is bemutató régészeti parkot hoznának létre, ahol az érdeklődők egy szarmata kori faluban ismerkedhetnek az akkor itt élők mindennapjaival. Benyújtásra kész a faluház elektromos ellátását biztosító napelemek felszerelésére kiírt pályázat, és kész a polgármesteri hivatal akadálymentesítésének tervezete is: utóbbinak része egy szélfogó kialakítása, amely megakadályozza a gyors hőcserét.

A bicikliút megépítésével főként a tanyákon és a kiskertekben élők mindennapjait szeretnék megkönnyíteni: a Béke- és a Seregélyes-dűlőben, valamint a zárt kertekben élőknek tett ígéret most válik valóra. Az önkormányzat reményei szerint az iskolába, közintézményekbe, munkahelyre járást is könnyíti és biztonságosabbá teszi a kerékpárút, amely része a kistérségi bicikliút-hálózatnak. Az új szakasznak turisztikai szempontból is nagy a jelentősége, annak ellenére, hogy a szegedi rész még nem készült el. A Bringaút Egyesülettel két kistérségi túraútvonalat is kidolgoztak, amely közvetlenül kapcsolódik a megyén áthaladó EuroVelo nemzetközi kerékpárúthoz. Hazánkban az EuroVelo 6 a  Duna, az EuroVelo 11 a Tisza  mentén halad. Utóbbi magyarországi szakasza 300  kilométernél is hosszabb, Sátoraljaújhelyt  és  Szegedet  köti össze. Európai viszonylatban a 11-es út az Északi-tengert köti össze a Földközi-tengerrel, és olyan nagyvárosokon halad keresztül, mint Varsó, Kassa és Belgrád.

A kerékpárút-építéshez kapcsolódóan idén először rendeztek autómentes napot a településen. A Felszabadulás utca lezárt szakaszán több száz biciklist láttak vendégül egy bringás reggelire. A biciklisek regisztrálhatták járművüket egy védelmi adatbázisban, és ingyen vizsgáltathatták át kétkerekűiket. Az érdeklődők KRESZ-totóban vagy az úttesten felállított akadálypályán mérhették össze tudásukat, a kisebbeket aszfaltrajzversennyel várták. A legtöbb kerékpárost megmozgató általános iskolai osztály a 4. a volt, ők osztálykirándulást nyertek. A kerékpáros napon részt vevők között egy biciklit is kisorsoltak.

Tervezik a Bordányt Zákányszékkel összekötő kerékpárút megépítését is: hamarosan elkészül az engedélyes terv. Sikeres pályázat esetén a Zákányszéki út egyik oldalán eltűnik a nyílt esővíz-elvezető árok, és a járda annyira kiszélesedik, hogy alkalmas legyen kerékpáros és gyalogos forgalomra. Ehhez kapcsolódik egy már benyújtott pályázat is: az önkormányzat a Zákányszéki úti belterületi buszmegállókat szeretné fejleszteni, és a Zákányszék felőli oldalon egy sebességmérő táblát helyezne el.

Olvasóink írták

 • 7. jhohnny 2012. szeptember 28. 05:49
  „Örülök a kerékpárútnak, mert így biztonságosabban lehet közlekedni, de kérdésem a kivágott fákat mikor és ki fogja pótolni?”
 • 6. PiszokAlfréd 2012. szeptember 27. 14:18
  „És természetesen most is elfelejtették a szegélyt! Nincsen szegélykő sehol. És ha 1-2 év múlva elkezd berepedezni a széle majd jönnek garanciában toldani és foldani! Mikor tanulunk már meg valamit elsőre rendesen megcsinálni! Ilyen lesz a szöregi kerékpár út is gyanítom. Újszentivánról kellene példát venni! Ott pippec a meló!”
 • 5. random.nick 2012. szeptember 26. 21:36
  „rika10, mi a tetves köze van sziksósfrüdőnek a kerékpárúthoz? te nagyon vakon vagy haver... Beroesz: a két külön vezetőségről van szó a belterületi és a külterületi kerékpárút között, mellesleg megjegyezném, az előző vezetés több mint 20 évig ígérte a külterületi biciklutat, a mostani pedig 2 év alatt megvalósította, alsóhangon is 10x gyorsabb...”
 • 4. BorDani 2012. szeptember 26. 21:18
  „Ma bicajoztam végig a kerékpárúton, és nagyon tetszett! Hangulatos, jól bicajozható! Imádom! :-)”
 • 3. rika10 2012. szeptember 26. 16:46
  „Hát én nem örülök mint az előttem szóló! Annak igen, hogy a bicikli út elkészült illetve készülget. De szégyen és gyalázat, hogy a Sziksós fürdőt ennyire leépítik. Már elnézést az emberek leszállnak a buszról és melyik a legsötétebb utca hát a a fürdő és a nudista felé vezető út, amely tele van KÁTYÚVAL, akkora gödrökkel, hogy tengelytörés, boka törés, biciklivel a való bukás lesz a soron következő cikk. Több köztük 5 utcát újítottak fel, miért kell a fürdők felé vezető utat hanyagolni. Megkérdeztem egy biciklist, hogy közlekedik, hát egészen az út szélén szinte as gyepen. Szégyelje magát a város és a fürdő igazgatóság. /csupa kis betűvel/”
 • 2. Beroesz 2012. szeptember 26. 13:14
  „Ez így már igen, ezt így kell csinálni! A forgalmas utak mellett, főként sűrű tanyavilág esetén helye van a kerékpárútnak. (Pedig emlékszem, mennyien kárhoztatták a bordányi vezetést néhány éve a belterületi bringaút miatt, aztán meg az Üllés felé vezető kerékpárút miatt. Nem tudom, hogy a jelenlegi vezetés azonos-e az előzővel, mindkét esetben dicséretes a kitartás és következetesség.)”
 • 1. bogoz 2012. szeptember 26. 09:46
  „Nagyon jó hír, elismerés az önkormányzatnak és a kivitelezőnek.

  "...nagy a jelentősége, annak ellenére, hogy a szegedi rész még nem készült el."
  Ennél szebben nem is lehetett volna megfogalmazni a szegedi önkormányzat bénázását, késlekedését a Sziksós és Kulipintyó közötti szakaszra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kozma József: Jöhet a közösségi kert Makkosházon!

Sosem látják a képviselő urat a kerületében, sok a probléma a hajléktalanokkal és szeretnék visszakapni legalább a 83-as buszt a makkosháziak. Kozma József válaszolt kérdéseikre. Tovább olvasom