Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Átadták a felújított kórházat

A pszichiátria, a műtőblokk, az urológia és a homlokzat is megújult a szegedi kórházban, valamint korszerűsítették az energetikai rendszert. A 2 milliárd 524 millió forintból modernizált intézményt Rácz Jenő egészségügyi miniszter és Botka László polgármester adta át tegnap.
Európai, emberhez méltó környezetben gyógyulhatnak a betegek a felújított oktató kórházban. Fotó: Gyenes Kálmán
Tizenöt hónapnyi munka után befejeződött a Szegedi Városi Oktató Kórház felújítása. A 2 milliárd 524 millió forintból modernizált intézményt Rácz Jenő egészségügyi miniszter és Botka László polgármester adta át tegnap. – A mai nap, március 29-e bevonul a kórház történelmébe – mondta Pajor László. A főigazgató megköszönte az egészségügyi miniszter és a szegedi polgármester segítségét, a beruházók kompromisszumkészségét, melyre szükség volt ahhoz, hogy a munkálatok idején a betegeket is elláthassák. Botka László kifejezte örömét, hogy a hosszú évekig tervezett felújítást alig másfél év alatt sikerült megvalósítani.

A kórház homlokzata is impozáns: az üvegtetővel védett bejárat felett még egy sor üvegfelületet építettek be. Ez a világos falakkal együtt az eddiginél jóval modernebb külsőt kölcsönzött az épületnek. A felújított részeken eltűntek az egészségügyi intézményekre jellemző, nyomasztó színű falak is: a bejárat környékét világoskékre, a pszichiátriát pedig halvány sárgára festették. A műtő és az urológiai osztály ugyan fehér maradt, de az álmennyezetbe épített világítással és a bútorokkal ezek a részek is modern külsőt kaptak.

A beruházás költségei

Az épületrekonstrukció 1 milliárd 315 millió forintba került és négy szárnyat érintett. A munkálatok a pszichiátriával kezdődtek: a teljes épületet felújították. A homlokzat új színt és modern bejáratot kapott, ugyanebben az épületrészben pedig a nyílászárókat is kicserélték. Az urológia a felújítás mellett két szinttel ki is bővült, és a műtőblokk is nagyobb lett: immár hat európai színvonalú operálóhelyiség áll a rendelkezésre. Az energetikai felújítás, melyben egy 800 négyzetméteres napkollektor telepítése is szerepelt, 409 millió forintba került, további 800 millió forintból pedig a műszerparkot modernizálták.

– Utoljára az új klinikán láttam ennyi új műszert. Az pedig már nem most volt – osztotta meg tapasztalatait az egyik vendég, miután szétnézett az új műtőblokkban. Az urológiai osztályt szintén irigykedve nézte mindenki. Ahogy egy ott dolgozó nővér eldicsekedett: két hete, mióta birtokba vették helyüket, más osztályokról is járnak át az orvosok és szakdolgozók nézelődni, milyen jó dolguk van azoknak, akik itt látják el a betegeket.

Ennek az osztálynak egyébként háromszorosára nőtt az alapterülete. – Így már el tudjuk különíteni a steril betegeket – mondta Szalay István adjunktus. – Nem mellékes az sem, hogy a bent fekvőknek sokkal jobb körülményeket tudunk biztosítani és nekünk is jóval kényelmesebb helyünk lett. A tetőtéri szociális helyiségekben most hárman vagyunk kétszer akkora szobában, amiben korábban kilencen. Úgy gondolom, a felújítás után ez lett Magyarország egyik legszebb urológiája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választási ígéretek jobbról és balról Szegeden

Szegeden a Fidesz a munkahelyteremtésre, az MSZP pedig az infrastruktúra fejlesztésre helyezi a… Tovább olvasom