Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Átadták a Készenléti Rendőrség új laktanyáját Szegeden - nézzék meg kívül-belül!

Három régi katonai laktanyaépületet újítottak meg és egy újat is emeltek, így több mint 450, a határon szolgálatot teljesítő egyenruhást modern körülmények között tudnak elszállásolni. Az épületkomplexum kialakítása 5,7 milliárd forintba került.
A Készenléti Rendőrség két határvadász bevetési osztálya, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szegedi regionális osztálya veheti birtokba az új szegedi laktanyát, amit egy korábbi katonai kollégium átépítésével alakítottak ki. A csütörtöki átadón Balogh János országos rendőrfőkapitány emlékeztetett, hogy még 2016-ban döntött a kormány arról, hogy 3000 fővel bővítik a rendőrség létszámát, illetve a 7 határvadász bevetési osztály mellé további 8-at hoznak létre, elsősorban vidéki székhelyekkel. A létszám bővítésére, a felszerelések beszerzésére és a megfelelő infrastruktúra kialakítására két év alatt csaknem 97 milliárd forintot biztosítottak.

Balogh elmondta, Szegeden a volt laktanyai kollégiumot alakították át, három épület megújult, továbbá egy újat is építettek. Az állomány egynegyedét 18-20 négyzetméter alapterületű garzonszállón is el tudják szállásolni, így hozzátartozóikkal együtt lakhatnak a rendőrök, míg a többeket 2, illetve 3-4 személyes körletekben helyezik el. Elhangzott, összesen 454 fő befogadására alkalmas az épületkomplexum.
 

– Az elmúlt években a rendőri szolgálatellátás keretein belül prioritást élvezett a határvédelmi feladatok ellátása. Ez nemcsak a zöldhatár védelmét jelenti, hanem az embercsempészéssel szembeni nemzetközi fellépést is. Több száz embercsempész ellen indult eljárás, illetve többtucatnyi embercsempész-hálózatot derítettek fel a magyar hatóságok

– hangsúlyozta Papp Károly, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója. Felelevenítette, hogy 2014 őszén a koszovói kivándorlással indultak el tömegek Európa felé, majd a nagy robbanás az illegális migrációban 2015-ben volt. Három évvel ezelőtt voltak olyan időszakok, amikor naponta 10 ezer ember érkezett a magyar–szerb határra.
Papp Károly leszögezte, a magyar kormány határozott döntéseket hozott: megváltoztatták a jogi környezetet, kialakították az ideiglenes biztonsági határzárat, műszaki és technikai fejlesztéseket vittek véghez, új objektumokat emeltek, fejlesztették a gépjárműparkot, és az állomány létszámát is bővítették az államhatár védelme érdekében.
 
Átadták a Készenléti Rendőrség új laktanyáját Szegeden - GALÉRIA. Fotó: Frank Yvette

– Az illegális migráció nem szűnt meg, módszert váltottak, és új útvonalak alakultak ki, amire számítottunk. Ahhoz, hogy a magyar–román és a magyar–horvát határszakaszokon is eredményesek tudjunk lenni az illegális migráció megakadályozásában, szoros együttműködést alakítottunk ki a szomszédos országok társszerveivel – mondta a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója.

Beszámolt arról is, hogy egyre többször kamionokban és vasúti szerelvényekben bújnak meg a migránsok, így próbálnak Magyarországra és az Európai Unió területére illegálisan bejutni.
 

– Nagy tévedésben vannak azok az embercsempészek, akik azt hiszik, hogy a honvédség erőinek visszavonásával bármilyen lazulás, könnyítés lenne a határvédelemben a magyar rendvédelmi szervek részéről

– jegyezte meg. Hozzátette, a Készenléti Rendőrség megfelelő létszámmal és eszközparkkal látja el feladatát, és vannak tervek egy esetleges nagyobb migrációs nyomás kezelésére is.


Korábban írtuk:
Balogh János országos rendőrfőkapitány elmondta, a kormány a határőrizet megerősítéséről szóló döntésének megfelelően a rendőrség létszáma háromezerrel bővült, a határvadász bevetési osztályok száma pedig a korábbi hétről tizenötre nőtt. A létszám feltöltésére, a szükséges eszközök beszerzésére, valamint az infrastruktúra kialakítására a kormány több mint 96 milliárd forint forrást biztosított. Győrben már elkészült, Szombathelyen pedig hamarosan átadják a szegedihez hasonló épületkomplexumot, amely kulturált elhelyezést biztosít az állománynak - közölte a vezérőrnagy. A szegedi laktanyát egy korábbi katonai kollégium átépítésével alakították ki: három épületet felújítottak, és egy újat is emeltek. Összesen 227 kettő-, három-, illetve négyszemélyes körlet készült el, egy különálló épületben 98 garzont alakítottak ki, ahol a rendőrök hozzátartozójukkal együtt lakhatnak - tudatta a főkapitány. Hozzátette: a laktanyában helyezik el két határvadász bevetési osztály 418 fős állományát, és az objektumban működik a Nemzeti Nyomozó Iroda szegedi regionális osztálya is.

Az 5,7 milliárd forintos beruházás kivitelezője a West Hungária Bau Kft. volt. Papp Károly, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója hangsúlyozta, az elmúlt években a rendőrség feladatai között prioritást élvezett a zöldhatár védelme, ezzel párhuzamosan zajlott nemzetközi együttműködéssel az embercsempészés elleni fellépés. Több száz embercsempész ellen indult eljárás, és több tucat embercsempész-hálózatot sikerült fölszámolni. A kormány határozott döntéseket hozott a tömeges migráció kezelésére: a jogi környezetet az adott helyzethez igazította, az ideiglenes biztonsági határzár kialakításával, műszaki és technikai fejlesztésekkel javították az élőerős őrzés hatékonyságát, új objektumok épültek és épülnek, megújították a gépjárműparkot, továbbfejlesztették a rádiórendszert, és megkezdődött az új kézi lőfegyverek beszerzése - mondta az altábornagy.

A rendőrség példaértékű együttműködést alakított ki a honvédséggel, a polgárőrséggel, az önkormányzatokkal. A többletfeladatok ellenére nem alakult ki közbiztonsági deficit, és nincsenek Magyarországon no-go zónák sem - közölte Papp Károly. Az illegális migráció azonban nem szűnt meg, a terelőhatás érvényesülése miatt részben áttevődött a magyar-román és a magyar-horvát határra. A szomszédos országok társszerveivel kialakított együttműködésnek köszönhetően azonban minden elfogott határsértőt visszavesznek - tudatta a főigazgató. Az elmúlt hónapokban egyre többször előfordult, hogy a migránsok kamionban, vasúti szerelvényekben megbújva vagy a határátkelőhelyeket megkerülve próbáltak illegálisan Magyarországra jutni - mondta az altábornagy. Papp Károly leszögezte, a Készenléti Rendőrség a szükséges erővel és eszközökkel biztosítja a határ védelmét, és elkészültek a tervek, amelyek alapján nagyobb migrációs nyomás esetén a honvédség, illetve más rendőri erők ismét bekapcsolódhatnak ebbe a munkába.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előrenéz a vasbagoly - fotó

Előrenéz a vasbagoly - fotó
Lakatosvizsgán akadt fotós kollégánk erre az alkotásra a szegedi Csillag börtönben. Tovább olvasom