Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Átadták a logisztikai központ első épületeit

Átköltözik a Dorozsmai úti vámudvar a Szegedi Ipari Logisztikai Központba. A SZILK első épületeit, amelyben más vállalkozások is helyet kapnak, tegnap adták át. Egyelőre a 47 hektárból, 3,6 hektárt építettek be. A beruházás egymilliárd forintba került.
Az első ütemben 47 hektárból 3,6 hektárt építettek be. Fotó: Frank Yvette
Befejeződött a Szegedi Ipari Logisztikai Központ (SZILK) első ütemének építése. A negyvenhét hektáros területnek egyelőre még csak egy szelete, 3,6 hektár van beépítve az M5-ös autópálya szegedi körforgalomtól délre eső részén. Tegnap 2600 négyzetméter fedett és ugyanennyi alapterületű nyitott raktár, valamint központi irodaépület műszaki átadása történt meg. A beruházás egymilliárd forintba került – tudtuk meg a SZILK tulajdonosának és üzemeltetőjének, a GlobálLog Kft.-nek az ügyvezető igazgatójától, Vörös Bélától. A cég tulajdonosa egyébként a szegedi önkormányzat, a Masped Zrt., a MÁV Kombiterminál Kft. és a Zoll-Platz Kft. Ez utóbbi vállalkozás körülbelül két hónap múlva kezdi meg itt a működését, akkorra rendezkedik be a vámudvar a területen. A használatbavételi engedély után a dorozsmai útról ide tevődik át a kamionokban szállított áruk vámoltatása, a spedíció.

Csonka István ügyvezető igazgató elmondta: kétségtelen, hogy Románia unióba lépése a cég mozgásterét szűkíti, de a vám közreműködésnek továbbra is lesz piaca. – A mostani beruházás ingatlanfejlesztés is részünkről, ami raktározással, ipari célú hasznosítással is foglalkozik – jegyezte meg Csonka István. A logisztikai raktárak üzemeltetését az Eurosped Zrt. végzi majd. A cég országosan is nagy raktárbázissal rendelkezik.

Közlekedési csomópontban

A logisztikai központ legfontosabb eleme, hogy nagyon közel van az autópálya és a MÁV rolaterminál, amihez elképzelhető, hogy csatlakozik a jelenleg Alsóvároson működő konténer terminál is.

Tegnap a logisztikai és ipari központ második ütemének szerződéseit is aláírták. A Hansa-Kontakt Kft. a citylogisztikai beruházást kezdi meg 20 ezer négyzetméteres csarnok létesítésével. Jövőre, szeptember 30-áig költözik be bérlőként egy 2600 négyzetméteres csarnokba a Szegedi Finomöntöde Kft. és egy 2200 négyzetméteresbe a horganyzott lemezeket előállító Zinkve Kft. A két csarnokot a GlobalLog Kft. építi és adja bérbe. A második ütem költsége szintén egymilliárd forint lesz. A teljes logisztikai és ipari park várhatóan 5-6 év múlva népesülhet be.

– Szeretnénk elkészíteni a logisztikai központ végleges bejáratát. Ez a nyugati elkerülő út kétszáz méteres szakaszának a megépítését jelenti, ami egymilliárd forintba kerülne. Erre az önkormányzat pályázatot ad be – mondta Nagy Sándor alpolgármester. Hangsúlyozta: a SZILK-től nézve négy közlekedési mód három kilométeren belül van. Hosszú távon az önkormányzat szeretné fejleszteni, teherforgalomra is alkalmassá tenni a repülőteret és a tiszai kikötőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amire nincs orvosság

Dobra veri a szegedi önkormányzat az üresen álló nővérszállót és a volt fertőzőkórházat. Lapunk… Tovább olvasom