Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Átadták a Szegedért Alapítvány idei díjait

Ünnepi gálaesten, tizenhetedik alkalommal adták át szombaton este a Szegedi Nemzeti Színházban a Szegedért Alapítvány díjait a városban élő négy jeles személyiségnek. A fődíjat, s vele Lapis András szobrászművész bronz kisplasztikáját Bogáts Gábor szívsebész főorvos, az első szegedi szívátültetés végrehajtója vette át Móczó Istvánnétól.
Bogáts Gábor. Fotó: Fotó: Frank Yvette
A város egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező, legrangosabb civil szervezete a Szegedért Alapítvány mára közüggyé vált, működése nyitott könyv, akik részt vesznek a működtetésében, nagy odaadással végzik munkájukat. Az alapítvány soros elnöke, Móczó Istvánné, a Dégáz Rt. pénzügyi és logisztikai igazgatója a szombat esti nagyszínházi díjátadó gálán elmondott köszöntőjében azt is hangsúlyozta: Szeged legértékesebb kincse az alkotó emberek sokasága, ezért minden évben örömmel fogadják a pályázatokat és a díjakra érkező ajánlásokat. Az 1990-es első díjátadó gálaest óta a 64 kitüntetett között egyetlen egy sem akadt, aki érdemtelenül kapott volna elismerést. Inkább az jelentett gondot, hogy sokan vannak még a városban, akik megérdemelnék munkájukért a pozitív visszajelzést.

Együtt a kitüntetettek: Gősi Gábor, Darvasi László, H. Tóth Imre és Bogáts Gábor a színház oldalpáholyában. Fotó: Frank Yvette
A hagyományokhoz híven Gellérfy László és kollégái idén is minden kitüntetettről rövidfilmet forgattak laudációképpen, Andódy Olga, az est háziasszonya ezek levetítése után szólította színpadra az ünnepelteket. A társadalmi és állampolgári kuratórium díját a testület elnöke, Gellérfy László adta át Gősi Gábor állatorvosnak, a Szegedi Vadaspark igazgatójának, a művészeti kuratórium díját lapunk munkatársa, Darvasi László író vette át a grémium elnökétől, Sándor Jánostól, míg a tudományos kuratórium díját Békési Imre adta át H. Tóth Imre nyelvészprofesszornak. A fődíjat, s vele Lapis András szobrászművész bronz kisplasztikáját Bogáts Gábor szívsebész főorvos, az első szegedi szívátültetés végrehajtója vette át Móczó Istvánnétól.

Ezt követően levetítettek egy frissen elkészített filmösszeállítást a gálát megelőző szoboravatóról: Lapis András Szeged múzsája című alkotása – amelynek kicsinyített mását az alapítvány minden fődíjasa megkapja – a tudás, a tehetség és a civil összefogás szimbólumaként a Glattfelder téren áll ezentúl. Zárásul Juronics Tamás Orff Carmina Buranájára készített koreográfiáját táncolta el nagy sikert aratva a Szegedi Kortárs Balett.


Állófogadás

A díjátadó gálaest után a kitüntetettek tiszteletére fogadást rendeztek a Novotel Hotelben, ahol Laczó Sándor, a Szegedért Alapítvány soros elnökét adó Démász Rt. vezérigazgatója mondott pohárköszöntőt. A szálloda egyik termében Lapis András szobrászművész minitárlatát is megtekinthették a vendégek, akik gazdag ételkínálatból válogathattak: volt többek között libamájparfé, diós-mézes csirke, pulykamell csirággal, töltött káposzta, vörösboros szarvaspörkölt túrós csuszával, mákpuding, tiramisu, somlói galuska.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kis pártok szerint a nagyok elvitték előlük a szelvényeket

Hódmezővásárhelyen száll harcba a legtöbb képviselőjelölt az országgyűlési választásokon – a… Tovább olvasom