Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Átadták a sztráda felüljáróit

Átvette az állami közútkezelő cég az M5-ös és M43-as autópálya hídjait. A sztráda fölött átívelő felüljárókat folyamatosan adják át a kisebb utakat kezelő önkormányzatoknak is. Információink szerint a Kiskunfélegyháza és Szeged közötti szakaszt már december 10-én megnyithatják a forgalom előtt.
A Fehér-tónál nagy ívet ír le a sztráda. Épül az M43 első szakasza is, az M5-ös Szegedig már elkészült. Fotó: Karnok Csaba
Gyakorlatilag teljesen elkészült az M5-ös autópálya Kiskunfélegyháza és Szeged közötti szakasza. Szeged határában az – egyelőre csak egy rövid szakaszon, az M5 és az 5-ös út közt elkészülő – M43-as autópálya végénél gőzerővel dolgoznak, az utolsó simításokat végzik a hidakon, körforgalmakon. Följebb az autópálya azonban gyakorlatilag kész, időnként már föl-föltűnik és elhúz rajta egy-egy autó. A sztrádát keresztező forgalmat végleg elvágta a pálya, mindenütt állnak a kerítések, a felüljárókat átadták a forgalomnak.

A Félegyházától Szegedig tartó pályaszakaszon összesen 32 híd épült, 57 helyen pedig csőátereszt alakítottak ki. A munkálatok a kedvező időjárásnak köszönhetően jól haladnak Szeged és Röszke között is. Lapunk úgy tudja, az eddig tervezettnél is hamarabb, már december 10-én átadják a pályát – a tényleges időpontot valószínűleg a héten véglegesítik.

Tari Jenőné örül, hogy elkészült az új felüljáró, így egyszerűbb, mint átevickélni az építési területen. Fotó: Karnok Csaba
Értesüléseinket, miszerint már december 10-én átadják a sztrádát, Garai Valéria, a pályát építettető AKA Rt. szóvivője nem erősítette meg. Szerinte a műszaki szakemberek és a szükséges engedélyeket kiadó hatóságok rendben végzik munkájukat, ezt nem szabad és nem is érdemes siettetni. A keresztező és párhuzamos utakat üzemeltető Magyar Közút Kht.-nál sem tudták megmondani, pontosan mikor adják át az M5-öst. Rigó Mihály megyei műszaki igazgató egyelőre csak a hidak átvételéről tudott beszámolni.

Az állami közútkezelő cég a héten vette át üzemeltetésre a hidak burkolatát. A Magyar Közút Kht. megyei üzemeltetési és fenntartási főosztályvezetője elmondta: öt felüljárót adtak át a forgalomnak. Kárász József sorolta: a csengelei bekötőút felüljárója már hivatalosan is a közút része, használható. Átvették a kisteleki csomóponttól Kiskunmajsa felé haladó út hídját is. A Szatymaz és Balástya közötti út is keresztezi a pályát, illetve Szatymaz és Zsombó között is átvettek egy az M5-ös fölött átívelő új felüljárót. Néhány napja az M43-as fölött átvezetett Kettőshatári út, a Dorozsma és Fehér-tó közötti út felüljárója is hivatalosan a közút részévé vált. Közben az építők folyamatosan átadták a jobbára önkormányzati földutak átvezetéseként épült hidakat is. A felüljárók szerkezete az autópálya tartozéka marad, csak a burkolat került a közútkezelők hatáskörébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elitképzés a szegedi szakkollégiumban

Tíz éve alakult meg több egyetemi kar diákjainak elitképzését felvállaló Szegedi Társadalomtudományi… Tovább olvasom