Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Átdolgozták a bérlakásrendeletet - Szentistványi: sehol nincs ilyen szigorú jövedelmi küszöb, mint Szegeden


Módosítja az önkormányzati bérlakásokról szóló rendeletét Szeged közgyűlése. A határozat a tervek szerint segítheti a nehéz élethelyzetbe került bérlőket, Szentistványi István képviselő szerint ennél több változtatásra lenne szükség.
Szeged város közgyűlése pénteki ülésén a lakásrendelet módosítását is napirendre tűzi. Az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről és a lakbértámogatásról szóló rendeletet a gyakorlatban előforduló problémák ügyfél számára méltányosabb megoldása miatt módosítják – áll a rendelettervezetben, amelyet szerdai ülésén tárgyalt a pénzügyi bizottság. A nehéz élethelyzetbe került bérlőt segíti az a rendelkezés, amely szerint a jogviszony rendezését követően a bérlő jóváírhatja a megfizetett használati díj bérleti díjon felüli részét.

Szentistványi István önkormányzati képviselő 2011 óta próbálkozik a rendelet módosításával, illetve a szabályok lazításával. Elmondása szerint az egész országban nincs ilyen szigorú alsó küszöb bevezetve. A 2015-ben módosított rendelet alapján csupán a nyugdíjminimum 130 százalékától lehetett pályázni szociális bérlakásra. Szerinte bírálható ennek jogszerűsége is.
 

– Azt javasoltam most is indítványomban, hogy vigyük lejjebb ezt az összeget, a korábbi 75 százalékra, vagyis 21 ezer 375 forintra. Az is kértem, hogy a jövedelmi viszonyokhoz kapcsolódó, sávos pontszámítási rendszert is gondolják át úgy, hogy az ne azokat a bekerülési küszöböt teljesítő igénylőket büntesse, akiknek alacsonyabb az egy főre eső jövedelmük, a lényegesen magasabb jövedelmű háztartásokkal szemben.

A független képviselő úgy fogalmazott, a mostani módosítás azoknak kedvezhet, akik már benn vannak ebben a rendszerben. – Vagyis körültekintőbb, hosszabb és jobban számon kérhető lesz az a folyamat, hogy hányszor és hogyan értesítik a bérlőt a bérleti jogviszony állásáról. Eddig ez nagyon gyorsan történt, egyik pillanatról a másikra mondták fel a jogviszonyt és lett jogcím nélküli lakos a bérlő – fogalmazott Szentistványi. Kiemelte: bekerülni viszont semmivel nem lesz könnyebb, hiszen az üres lakásokat kiadták már, nagyon kevés maradt, amely bérbe vehető.

Az önkormányzati lakások bérletéről szóló rendeletről és Szentistványi István módosító javaslatáról pénteken dönt a közgyűlés.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szoftverfejlesztés és adatbiztonság az Agórában

Harmadik alkalommal rendezte meg szakmai napját a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és… Tovább olvasom