Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Átépítették az második legnagyobb nagybani piacot Dorozsmán

A dorozsmai nagybani piac első építményét, a 2200 négyzetméter alapterületű nagycsarnokot avatták fel tegnap délelőtt. Negyvenöt bérlő költözhet be hamarosan a kulcsrakész nagykereskedelmi üzletekbe és raktárakba.
Sági Attiláné, Nemes Nagy Zsolt és Hódi László hamarosan beköltözik a csarnokba Fotó: Gyenes Kálmán
Magyarország második legnagyobb forgalmú piaca a dorozsmai nagybani, mivel csúcsidőben napi ezer szállítmányt fogad. A régió gyomrának számító piacon azonban a rendszerváltás óta eltelt több mint másfél évtizedben csak ideiglenes megoldások születtek a korszerűsítésre.

A teljes megújulásra tegnapig kellett várni: átadták ugyanis az új piac első létesítményét, azt a 2200 négyzetméter alapterületű nagycsarnokot, amelybe hamarosan beköltözhetnek a nagy- és kiskereskedők, valamint a termelők. Botka László polgármester az avatáson elmondta: a szegedi közgyűlés három évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a városnak, mint az agrárrégió központjának szüksége van egy korszerű agrárlogisztikai központra. Ezért az eltelt időszakban megduplázták a nagybani területét, a sportpályát az út túloldalára helyezték át, elindult az engedélyezés procedúrája, majd 2005 végén maga a beruházás, amelynek kivitelezője a Délépítő Zrt. volt.

A még ezen a tavaszon elkészülő 1100 négyzetméteres kiscsarnokot, parkolót, zajvédő kerítést is magában foglaló beruházás költsége bruttó 560 millió forint. A polgármester hangsúlyozta: arról is döntöttek, hogy noha a földterület tartósan önkormányzati tulajdonban marad, a későbbiekben partnereket szeretnének találni a mezőgazdaság szereplőiben a piac további fejlesztésére.

A régi felépítményeket a parkolásra, árusításra is kijelölt „placc" területén a bérlők kártalanítás nélkül bontják el. A piac működésének költségeit 30 százalékban a bérleti díjak, 70 százalékban a napi bevétel fedezi. Törökné Szántó Katalin, a Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: a beköltöző negyvenöt kereskedő, termelő egy része bérli a négyzetmétereket, míg mások haszonbérleti jogot vásároltak. Ők gyümölcs- és zöldségárusok, vendéglősök, csomagolóanyaggal foglalkozó vállalkozók. Egyikük, a zöldség-gyümölcs nagykereskedéssel foglalkozó szegedi Hódi László elmondta, ugrásra készen áll, várja, mikor költözhet a 150 négyzetméteres bérleményébe.

A sándorfalvi, paradicsom- és paprikatermeléssel, tojással foglalkozó termelő, Nemes Nagy Zsolt abban bízik, megugrik a forgalom. Erre szüksége is van, hiszen a korszerű körülményeknek az az ára, hogy bérleti díjként 25 százalékkal többet kell fizetni.

A régi bódé elbontása és a költözés is nagy munka az amúgy szinte napi huszonnégy órában a dorozsmai nagybanin árusító termelőnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Király Levente már túl van az első műtéten

Király Levente színművész bal térdét tegnap reggel operálták meg. Délben meglátogattuk a kórházban.… Tovább olvasom