Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Áthúzott szolgáltatások a nagyállomáson

Szeged - Üres üzlethelyiségek, bezárt resti és csomagmegőrző fogadja a vonatozókat a szegedi nagyállomáson, ahol 150 forint a vécé, és nincs bankautomata.

– Elnézést, tudnának nekem segíteni? Villamosjegyet szeretnék venni, de nem tudom, hol kell – állít meg egy férfi a szegedi nagyállomás előtt. Töri az angolt, de mi is – könnyen megértjük egymást. Elmondja, hogy háromszor járta meg a fenti és a lenti jegypénztár közötti utat, de szerinte nem értették, mit akar. Segítünk neki, a lenti automata épp nem működik, így a pénztárnál kérjük a tikettet.

Az egykori csomagmegőrzőre áthúzott piktogram utal a nagyállomás falán. Fotó: Schmidt Andrea
Az egykori csomagmegőrzőre áthúzott piktogram utal a nagyállomás falán.
Fotó: Schmidt Andrea

Kiderül, hogy a megkérdezettjei közül senki sem beszél angolul. Török vendégprofesszor barátunk pedig túl türelmetlen volt, hogy elmutogassa, mit szeretne.

Elmondja, hogy maradt két órája a vonat indulásáig, szeretne bejutni a belvárosba. Hogy ez miként sikerülhetne, az sehol sincs kiírva angolul, tájékozódni így nem tud, wifin sem, nem talál internetet a telefonján. Két óriási bőröndjét erőszakolja magára, miközben útbaigazítjuk. Nem értjük, miért nem hagyja itt, de nem firtatjuk. Belépve az épület főbejáratán látjuk, hogy a csomagmegőrző üresen tátong, az azt jelölő táblát egyszerűen áthúzták egy fekete iksszel. Egyetlen újságos maradt nyitva ezen a szinten, minden más helyiség kiadó.

Az emeleti négy üzlethelyiség a pénztárak és a mozgólépcső között szintén üresen tátong, több mint egy éve. A szebb napokat is megélt, a város egyik olcsó poharazójának számító Resti ugyanennyi ideje adta be a kulcsot. A férfivécére kiírták a piktogram alá angolul, hogy „men", de azt csak magyarul olvashatjuk, hogy kulcs a női vécénél. Itt egy néni fogadja a dolgukat végezni készülőket, 150 forintot kér a kulcsért. A mozgássérülteknek szintén hozzá kell fordulniuk. Zuhanyzó is működik, 500 forintba kerül.

MÁV: segít a piktogram

Az egyik lenti üzlet 2012. október eleje, a másik 2008. szeptember vége óta áll üresen, a Resti söröző 2012 februárjában zárt be. Azóta többször meghirdettük ezeket, de nem jelentkezett bérlő, érdeklődő sem volt – tudtuk meg a MÁV kommunikációs osztályán. Szerintük az utasok tájékozódását segítő információk – a MÁV arculati kézikönyve alapján – egyértelmű és beazonosítható piktogramok formájában találhatók meg az állomáson. Hozzátették: 2013. június 3-ig az utasok számára a MÁV-START szegedi személyes ügyfélszolgálati irodájában volt lehetőség a csomagmegőrzésre. Ezt a tevékenységet külső vállalkozó üzemeltette, aki a szolgáltatást felmondta a nem megfelelő kihasználtság miatt. Emiatt átmenetileg szünetel a csomagmegőrzés Szegeden, a vasúttársaság jelenleg vizsgálja a szolgáltatás biztosításának további lehetőségeit. Közölték: az utasok számára a MÁV-START honlapja a www.mav-start.hu oldal jelzi a csomagmegőrzés szüneteltetését, az állomáson piktogram mutatja ezt, illetve a szegedi személyes ügyfélszolgálati irodában is adnak felvilágosítást a munkatársak.

Olvasóink írták

79 hozzászólás
 • 79. Roland1000 2013. június 12. 22:16
  „És Macs! Mivel még egy sima felületen is meg tud bicsaklani még egy egészséges, lapos cipőben lépegető boka is, így igazán megkímélhetnék az építtetők az egyenetlen burkolatoktól az embereket. Nem csak az állomásokon, hanem a belvárosokban is. És egy állomáson elég szánalmas, amikor a bőrönd kereke akkora zajt csak a térkövek miatt, hogy minden szem rászegeződik.”
 • 78. Roland1000 2013. június 12. 22:12
  „Macs! Igaza van Agátának! A macskaköves utak nagy odafigyelést igényelnek egy magassarkúban közlekedő hölgytől. És hidd el, hogy nagyon sok helyen igenis a burkolat a probléma, ha megbicsaklik valaki lába, még akkor is, ha a te műtött bokád a sima parkettán is meg tud bicsaklani, ahogy akár egy egészséges is. Szerintem igenis vannak olyan burkolatok, amelyek nem valók olyan helyre, mint amilyen egy állomás.”
 • 77. macs 2013. június 11. 14:40
  „76. Agáta,
  én is nő vagyok, felváltva hordok magas és lapos sarkú cipőt, a bőröndömnek is kicsi kereke van, megyek mindkét megállóhoz, tehát ezek szerint bennem van a hiba, mert nekem nekem nem okoz különösebb gondot a burkolat.
  Ja és az operált bokám még parkettán is képes kibicsaklani, tehát nem a burkolat a hibás, ha gond van. :-)”
 • 76. Agáta 2013. június 10. 20:42
  „71. macsnak: Te biztosan csak a villamosig mentél, a buszmegállóig nem. Lehet, hogy nem is bőrönddel, vagy ha igen, 43-as lábú férfi vagy, tehát nem tudod, hogy mi a cipősarok és nagy bőrönddel jársz - fel is tudod emelni a vonatra -, aminek a kereke is nagy. Egy nő viszont kisebb kerekű bőrönddel utazik és a cipőjének is van sarka. Nézz csak szét a csodás, Csehországból importált gránitköves burkolatnál, de a Jogi Kar előtt is megcsodálhatod. Én csak széles, alacsony sarkú cipőben tudok járni. A bokám sajnos állandóan gyulladt, reumás, és jó párszor bicsaklott meg a "fantasztikus" burkolaton.”
 • 75. deres 2013. június 10. 16:31
  „Én emlékszem a nem is olyan régi múltra, amikor a régi állomásépületben minden helység ki volt adva, volt csomagmegőrző és rengeteg utas. Igaz akkor gyakorlati tapasztalattal és vasutas vénával rendelkező emberek irányították a vasutat.”
 • 74. azmegszeged 2013. június 10. 15:19
  „64. kormoska 2013.06.09. 22:37

  Hát a motorvonatoknak 2015 végéig meg kell érkezniük, különben ugrik az EU támogatás. A tender már lezajlott, van nyertes és már alá is írták a szerződést. Ennek értelmében az első jármű 2014 őszén érkezik. Az esztergomi vonal felújítása meg javában tart, jövőre várhatóan kész is lesz.

  Azzal nem értek egyet, hogy itt annyira rossz lenne a helyzet. Pár éve újították fel az állomást teljesen, az InterCity a kezdetek óta jár erre, évekig jártak a békéscsabai vonalon azok a motorvonatok, amit az orosz államadósság fejében kaptunk 2003 körül, előtte meg az InterPicik. Szerintem ez azért nem olyan rossz. És ne gondold, hogy mondjuk nyugaton nincsenek öreg járművek, Németországban is még bőven vannak n-wagenek (videó róla: http://www.youtube.com/watch?v=mrL79UyAj6M), ilyen öreg járműve pedig nincs is már a MÁV-nak.”
 • 73. queenmargareth1 2013. június 10. 13:13
  „hát jó, kedves x.én egyet megtanultam:ÉN NEM TUDOK SZÉLLEL SZEMBEN VIZELNI és ezért engem el is tudnak taposni.de ezt is felfogtam már.két és fél évembe került, de felfogtam.”
 • 72. x 2013. június 10. 12:43
  „69. queenmargareth1 "... azt senki nem mondta, hogy párttag vagyok, és ezt nem fogjátok fel ..."
  Mindannyian felfogtuk (azért nem mondta senki). Inkább az olyan foci-drukkerre emlékeztetsz, aki haragszik, ha a kedvenc csapatában felnevelt játékos átigazol a konkurrenciához. Holott mindegyik elsősorban magának játszik.
  Vonalbezárás_térkép:
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/0/0a/Vonalbez%C3%A1r%C3%A1s_t%C3%A9rk%C3%A9p.png
  Orbánt a beszédei miatt
  1. régen nyomtalanul eltüntették volna,
  2. a fordulat idejében gólokat lőtt velük,
  3. ma senkit sem érdekelne, amit mondott.”
 • 71. macs 2013. június 10. 10:27
  „65. DobóI,
  bocs, de nagyon el vagy tévedve! :-D
  Az állomás a MÁV-hoz tartozik, a szolgáltatást a MÁV nyújtja, ehhez a városnak nem sok köze van. Ami a bőröndkerék és cipősarok gyilkos kövezetet illeti, biztosan bennem van a hiba, de egyiket se tapasztaltam, pedig az utóbbi többször is megfordultam arra felé.”
 • 70. plútó 2013. június 10. 09:18
  „Nagyon GÁZ, HOGY EGY ÁLLOMÁSON CSAK PÉNZÉRT LEHET PISILNI!!!!!!”
 • 69. queenmargareth1 2013. június 10. 08:39
  „59. x 2013.06.09. 18:28 :)nem, kedves.A rendszerváltozást nem én hangsúlyozom:)Azt írom, hogy nem is történt...a hangsúlyt erre mindig a fidesz tette, mert szerintük, miattuk és főleg Orbán beszédei:)miatt fordult a világ.Számomra fordult, csak nagyon picit és nagyon rossz irányba.Ezt másképp is levezényelhették volna.Nem tették.Nem volt teljes fordulat, csökevény is lett minden.és szintén nem:attól, hogy gyűlölöm a fideszt még nem lennék szocialista, de nektek ez valamiért egyre megy.Tehát, hogy megértsd, baloldali vagyok.a leírások alapján, szocialista, de azt senki nem mondta, hogy párttag vagyok, és ezt nem fogjátok fel:(”
 • 68. szegedivagyok 2013. június 10. 08:36
  „65. DobóI 2013.06.10. 05:31

  A vasútállomást a MÁV újította fel. Igaz adott bele a város is egy kevés pénzt, de 1 milliárd Ft-ot a MÁV fizetett.

  "szolgálatatás meg jóformán zéró.." A vasútállomás közösségi közlekedéssel való normális és kulturált megközelítése nem szolgáltatás? Egyébként a szabályos várakozóhelyek száma nem lett kevesebb, legfeljebb arról van szó, hogy most már nincs lehetőség a járdán, az állomás bejárata előtt közvetlen, a buszmegállóban stb. megállásra.”
 • 67. florian72 2013. június 10. 06:56
  „65. DobóI 2013.06.10. 05:31
  "A nagy állomás jól mutatja tükrözi Szeged Botka által teremtett látványpékség állapotát,"

  Igen pékség ,biztos a Botka miatt zárt be most is két nagy pékség Szegeden .
  Nem inkább a kormányod dilettáns gazdaságpolitikája miatt zárnak be az üzletek?”
 • 66. nobody13 2013. június 10. 06:45
  „65-re: Kedves DobóI! Mivel állandóan ezt csinálod (mindenbe belekevered és ócsárolod szerencsétlen polgármesterünket, legyen NEKED vissza Bartha doktor, akinek aaaannnnyit köszönhet a város), akkor most ezúton köszönöm meg dr. Borka Lászlónak a hétvégi remek időt. Ha már olyan mindenható, hogy ti állandóan minden sz...-t a nyakába varrtok, ami nem jó, biztosan a bejósolt felhőszakadásokat, égiháborút is ő térítette el Szeged fölül. Thank´s!”
 • 65. DobóI 2013. június 10. 05:31
  „45. Linka11 2013.06.09. 08:25

  Az állítás nem teljes helyes: A nagy állomás jól mutatja tükrözi Szeged Botka által teremtett látványpékség állapotát, amely hátterében a szánalmasan lepusztult szolgáltatás, kereskedelem és munkahely teremtés rejlik. A nagy állomás is ki lett csicsázva, előtte nagy női cipő sarok és bőröndkerék gyilkos placcot csináltak (a parkolók száma meg minimális), szolgálatatás meg jóformán zéró..”
 • 64. kormoska 2013. június 09. 22:37
  „39.azmegszeged

  Úgy legyen ahogy mondod,remélem mindketten megérjük:-)
  Csak azt szeretném tudni,hogy egy 170 ezres megyeszékhelynek miért kell arra éveket(évtizedet) várnia,hogy végre járjon erre pár korszerűbb-kényelmesebb szerelvény?
  És nem csak Szeged,hanem Pécs,Debrecen,Békéscsaba,Nyíregyháza is itt tart.
  Ez a Déli és Keleti országrész tudatos szegregálása!”
 • 63. SecondLife 2013. június 09. 21:53
  „London - Liverpool 365 km (mint Szeged - Hegyeshalom távolsága). A menetidő 2 óra 8 perc. A retúr vonatjegy ára 44.000 Ft. És tele van a vonat, dugig. Mind az állomásokon, mind a vonatokon van minden. Érthető okokból. A világ végén ez nem várható el. Ha nem rentábilis a szolgáltatás, nem fogja működtetni senki. Nyugalom, csak kb. 30 év még, és közelíteni fogunk. Kár, hogy sokan már nem érjük meg........”
 • 62. Pierre_Quatre 2013. június 09. 21:39
  „Könyörgöm, csomagmegőrző még a Media Marktban is volt (van?), 20 darab nyitható ajtó kell, meg egy szerkezet, amibe beledobsz egy kétszázast és elfordítod a kulcsot... a MÁV meg szerencsétlenkedik itt össze-vissza...”
 • 61. szatyi 2013. június 09. 21:18
  „" Ha valakinek órákat kell várnia a csatlakozásra...."
  Szeged állomáson nem kell órákat várni csatlakozásra! Nincs mihez csatlakozni!”
 • 60. Óperenciás 2013. június 09. 19:46
  „A csomagmegőrzés olyan alapszolgáltatás, amit akkor is működtetnie kell a MÁV-nak, ha veszteséges.”
79 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még egy hétig tart a Dóm téri feltúrás

Újra fúrnak a belvárosban: most nem szállodát húznak fel, hanem termálvezetéket fektetnek. Tovább olvasom