Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Átlagbér alatt keresnek az egészségügyiek

Csongrád megye - A frissen végzett orvosok 200 ezer forint nettó bér, illetve kiszámítható életpályamodell mellett itthon maradnának. Az egészségügyiek 20 százalékos béremeléséhez azonban 100 milliárd forintot kellene előteremtenie a kormánynak. A bérrendezés az ellátás színvonalát is javítaná.
– A szokásos közalkalmazotti bér, vagyis 129 ezer 500 forint a kezdő orvos fizetése. 50 százalékos bérkiegészítést csak a 17 hiányszakma valamelyikét – például aneszteziológát, patológiát, ortopédiát, reumatológiát, pszichológiát, neurológiát – művelő doktor kap. A korábbi feltételek miatt a végzős medikusok 70–80 százaléka tervezte, hogy az államvizsgát követően nem lép be a hazai rendszerbe, közülük minden második érdeklődött a külföldi munkavállalásról – emlékeztetett Volford Gábor. A Magyar Rezidens Szövetség szegedi alelnöke elmondta: felmérésük szerint a frissen végzettek 200 ezer forint nettó bér, illetve kiszámítható életpályamodell mellett itthon maradnának. A szaktárcával elkezdett tárgyalások biztatóak: az életpályamodellel tervezhetővé lesz a fiatalok jövője, s végre működhet a monitoringrendszer, aminek segítségével látható lesz: a rendszerből hol és milyen szakterületen hiányzik orvos. Mindez – 3–5 éven belül – a modern egészségügy felé tereli a hazai egészségügyi rendszert.

A lábukkal szavaztak

A hazai egészségügyi ellátásból az utóbbi négy évben 2500 orvos és 4000 szakdolgozó távozott. Többségük külföldre ment, vagyis a lábával szavazott. A Nyugat-Európában szerencsét próbáló fiatal egészségügyiek négyszer-ötször annyit is kereshetnek, mint Magyarországon.

Kevesebb 20 ezer 842 forinttal a fizetésük az átlagbérnél az egészségügyben dolgozóknak – derült ki az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet felméréséből. A magyar kórházakban és szakrendelőkben foglalkoztatottak havonta átlagosan bruttó 204 ezer forintot visznek haza.
A doktorok átlagkeresete – az ügyeleti és készenléti díjjal együtt is – bruttó 377 ezer forint, egy egészségügyi szakdolgozó pedig bruttó 162 ezer forintot kap. A nővérek helyzete még rosszabb: a kezdő ápoló fizetése bruttó 95 ezer forint, ami később 20–30 ezer forinttal emelkedhet. A Szinapszis Kft. júliusban készült felmérése megmutatta: a magyarok 88 százaléka támogatná az egészségügyi dolgozók bérének emelését, ezen belül az emberek 31 százaléka 50 százalékosnál magasabb arányú emelést tartana helyesnek.

– 138 ezer forint a havi járandóságom – jellemzi az egészségügy helyzetét saját példájával a nyugdíj előtt álló Domokos István. A Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei elnöke az ezredfordulón részt vett egy orvosi életpályamodell kidolgozásában. Akkori kiindulópontjuknak az autószerelő 3500 forintos órabérét tartották, ehhez tették az egészségügyi szakképzettséghez, a munkakörhöz, a szakmában eltöltött időhöz társított szorzót. Az azóta eltelt időszakban más uniós országok orvosi fizetésével is összehasonlította a hazaiakat: az itteni doktorok pénztárcájából havi egymillió forint hiányzik. A MOK-vezető – 35 éves szakmai és érdekvédelmi tapasztalata alapján – úgy véli: az orvosi életpályamodell mintáját ki kellene terjeszteni az egészségügyben dolgozókra, illetve minden közszolgára.

Hálapénz helyett

Megalázó a hálapénz rendszere az egészségügyben, minden szereplő számára – véli Volford Gábor. A medikusok 90 százaléka elutasítja, de munkába állva a körülmények, a szükség megváltoztatja ezt a hozzáállást. A rezidensek képviselője úgy véli: ha rendezettek a bérek, akkor mindenki könnyebben tartja magát az erkölcsi normákhoz.

Olvasóink írták

144 hozzászólás
 • 144. novaklaszlo56 2010. szeptember 01. 19:31
  „142.
  Nem. Nekem nem jó lesz, hanem mindegy.”
 • 143. hu00043 2010. szeptember 01. 18:30
  „141. hozzászólás fles2 2010.09.01. 12:22

  1.A hálapénzt nem tudom kiszürni.
  2.A dokik legalább felesküdtek valamire. És ha nem lennének olyan elhívatottak, már rég összeomlott volna a magyar egészségügy.Az ország szégyene a jövedelmük.
  A nővérek áldozatos munkáját ki a fene köszöni meg? Három műszakban szart lapátolnak és nyelik a betegtől és a hozzátartozóktól a megaláztatást. És lehet, hogy megkapják a minimálbért.
  3.Valóban nem a betegek hibája. Az ő hibájuk csak az, hogy szarba se veszik azokat, akik segítenek rajtuk.
  Sok írás, fórum, blog szól a hibákról, elrontott kezelésekről, nemtörödömségről, lelkiismeretlenségről. És igen. Vannak ilyenek is köztünk. Az a mi szégyenünk. De az összes többi szakma közt is ugyanígy megvannak, de azokat senki nem baszogatja. Hány fórum szól azokról a csodákról - igen, csodákról - amiket megtesznek? A lehetetlen körülmények közt is világszínvonalat nyújtanak. Én fizettem a beteg gyógyszerét, mert nem volt pénze, nem is egyszer. És nem vagyok ezzel egyedül. Miért csak a szemetet találja meg mindenki? Mekkora hír, hogy műhíba miatt ez meg ez történt. De az, hogy a gyakorlatilag halott emberből ismét dolgozó embert csináltak boldog élettel, arról semmi. Hogy a háziorvos a putri közepén próbálja megmenteni a beteget, miközben üvöltöznek vele, meg köpdösik. Ezek kurvára nem érdekelnek senkit. Csak jól bele lehessen rúgni a döglődő lóba...”
 • 142. hu00043 2010. szeptember 01. 18:21
  „140. hozzászólás novaklaszlo56 2010.08.31. 21:40

  Teljesen igazad van. Ez fog történni. S a helyükre jönnek az ukrán egészségügyi főiskolán felnőtt orvosok, a románok, bulgárok, albánok. S jó lesz ez neked?”
 • 141. fles2 2010. szeptember 01. 12:22
  „139.hu00043

  1.a hálapénzt hogyan tudod kiszűrni?Talán orvosok az mellé rendőrt állítasz?
  2.Amikor a dokik felesküdtek nem a pénzre esküdtek hanem az emberek gyógyításában
  3.Nem a betegek hibája,hogy CSAK ennyit kapnak fizetésként
  Ahogy mondod szar a rendszer és ennek nem mi vagyunk a hibásak.Abban viszont hibásak vagyunk,hogy hagyjuk mindezt!!
  A másik, amikor megnézem a bérpapíromat azt látom 40 ezret vontak le összesen az egészségügyi hozzájárulásként.Az a pénz hol van?”
 • 140. novaklaszlo56 2010. augusztus 31. 21:40
  „139.
  Nyitva az út: Nyugat-Európa és a világ számos, fejlett, jól fizető országának egészségügyi ellátó rendszere várja tárt karokkal az orvosokat. A tapasztaltakat. A pályakezdőket. A magyarokat is. Do not fall apart, but depart! At once! I don´t know what your problem is, unless you can not buy your one-way ticket. Let me help you!
  Damn it!”
 • 139. hu00043 2010. augusztus 31. 21:16
  „135. Teljesen igazad van. Ennyi pénzért mit szeretnél? Igen. Meg kell szüntetni a hálapénzt és durván büntetni. De ezzel egy időben megadni a rendes fizetést. Tök tiszta dolog lenne. Tudod, mikor az autószervizben a rezsióradíj 10.000 Ft, az orvosé meg 950 Ft, akkor szerinted rendben van a rendszer? Amikor a gyermekek az iskolában 1 évet visszafejlődnek, mert olyan elmebeteg a tanár, akkor mi van? Amikor az ügyvéd elfelejt fellebbezni, s úszik a lóvém, akkor mi van? Amikor a mérnők szarul tervez s a miatta kapott büntetést ki kell fizetni, akkor mi van? Ez nem kurrens téma. Amikor 1 szakkönyv 10k alatt nincs, egy kongresszusi regisztráció 100k körül van, akkor ezt miből kellene fizetnie? De Te elvárod, hogy világszínvonalon gyógyítsanak. Meg tudod, van családja, s azokkal is szeretne lenni, nekik is szeretne létbiztonságot adni. DE ahhoz pénzt kell keresnie. Elmehet vagont rakodni, de akkor másnap ne járjon senki szája, mert remeg a keze. S mellékesként mit tud csinálni? Ügyelni. A 30. részegre is vigyorogni kell, mert azonnal megy mindenhova, hogy csúnyán bántak vele. Amikor egy végigdolgozott nap után ügyelsz és éjjel jön a beteg , mert akkor nem kell sorban állnia a 3 hetes panaszaival, akkor persze üdén, mosolygósan a szakma topján gyógyítsanak és HIBÁTLANUL. Hálapénz ne legyen, oldja meg mindezt havi 129.500 FT-ból. Hiszen az egészség a legnagyobb érték.”
 • 138. novaklaszlo56 2010. augusztus 31. 19:56
  „Elolvastam, és rájöttem: ez sem nagyon érdekel engem, és hát, be kell vallanom, nem sikerült megkönnyeznem a koldusbotra jutott egészségügyi dolgozókat sem, ahogyan már egy ideje senkiért sem vagyok hajlandó könnyeket hullatni e hazában. Ezt akarta a nép, az istenadta nép, hát ez lett. Az eü. pálya (Mit pálya: foglalkozás, és nem érdekel, hogy hány, önmagát hivatástudattal megáldott alkalmazottat sértek meg ezzel, még egyszer: NEM ÉRDEKEL) nem kötelező: az egy döntés következménye, tudatos döntésé. A megoldás pedig tényleg roppant egyszerű, ahogyan azt a cikkben provizórikusan szóba is hozzák: spuri innen a francba, ki merre lát! Vissza se nézz! De ha itt maradsz, dolgozz, nem nyavalyogj! A fenébe is már! Egy millió hiányzik havonta a pénztárcádból?! Jó. De honnan a búbánatból szerezzek neked ennyit, megmondanád?
  Vagy: hálapénz. A medikusok 90 %-a elutasítja. Ja! Ahogyan a betegek (meg a leendő betegek) döntő többsége is. Egészen addig, amíg egyszer csak ott találja magát betegen, vagy éppen a beteg hozzátartozója kapcsán az ellátórendszer kitettjeként a vizsgálóban, a rendelőben, a kórteremben, a műtőasztalon..., és rögtön minden megváltozik! hát menjetek ti mind a francba, dolgozók, meg betegek, leendők is! nem sül ki a szemetek a szégyentől?! Mitől, kitől ilyen sz*r ez az ország szerintetek?!
  És még egyszer: HONNAN VEGYEK MINDANNYIÓTOKNAK HAVI EGYMILLIÓT?!
  Várom az ötleteket! De ne feledjétek: a pedagógusok, a rendőrök, a tűzoltók, a katonák, de még a vadakat terelő juhászok is itt állnak a sorban!
  Jóccakát!”
 • 137. Szusi 2010. augusztus 31. 15:47
  „136. fles2 2010.08.31. 15:40
  Az még olcsó. Az én dokim egy 10-es volt havonta.”
 • 136. fles2 2010. augusztus 31. 15:40
  „megjegyzem ez nem csak Vásárhelyen vagy Szentesen van így hanem az ország összes kórházában.”
 • 135. fles2 2010. augusztus 31. 15:04
  „93. utazo81
  ez Vásárhelyen is így megy.pl: kismama menjen magánrendelésre 4-5 ezer Ft/hó /kénytelen orvost fogadni,hogy ne minden alkalommal más nyúlkáljon/, megszült akkor is pénzt a borítékba, 6 hét után vissza menni a magánrendelésre akkor is pénz.Meg sem született a gyerek és már több mint100.000Ft csak a doki,és hol van még a baba,mama holmik? Ja,ez 9 hónap alatt + fizetés.És nem csak a szülő nőktől kapnak hála pénzt!Persze ne fogadj fel dokit minden hónapban más vizsgál ,egyik ezt a másik azt mondja.Dobálnak jobbra-balra.Megszületik a gyerek,a kutyát nem érdekli mi van veled,már a 6 hetes vizsgálatra vissza sem mész,minek?Azért nem minden dokit féltek Én.
  Majd ha nem lesz hála pénz kérhetnek több fizetést!”
 • 134. Samy 2010. augusztus 31. 11:13
  „Úgy látom ez a sztár hír...

  EMBEREK!!!!!! és a MEGASZTÁR.....PÉCSI ÚRRAL MI LESZ ???????? :)))))))))))))))

  MINDEN KEZDŐ ORVOSNAK NEM VEHETÜNK BMV-T, DE A CSODATÉVŐK OKTÓBERBEN MEGTESZIK :)))))))

  HAHAHAHAHAHAHA”
 • 133. 10karakter 2010. augusztus 31. 08:47
  „korrupció/feketegazdaság mértéke tényleg riasztó.
  (bár nekem van olyan érzésem, hogy a ténylegesnél nagyobbnak érezzük/éreztetik velünk)

  viszont azt a ´ranglistát´ is meg kellene nézni, amely arról számol be, hogy a szakmákat hogyan rangsorolja a társadalom nálunk - és mondjuk németországban vagy éppen angliában.
  és az összehasonlítás után nem kellene csodálkozni, hogy például az egészségügyi dolgozók oda mennek dolgozni, ahol sokkal nagyobb szakmájuk (hivatásuk) presztízse, mint nálunk... mert bizony a presztízs a fizetésben is megmutatkozik.
  [szvsz ugyanez igaz a pedagógusokra is, csak ők olyan szerencsétlenek, hogy nem tudnak országot váltani úgy, hogy továbbra is szakmájukban dolgozhassanak]”
 • 132. gróf 2010. augusztus 31. 08:45
  „130. hozzászólás persona 2010.08.31. 08:27

  Jól nevelt! :) Aranyos!
  Igen, van egy korosztály ami a kukásnak is borravalót ad...a demokráciát tanulni nem lehet, abba születni kell, hogy az ember a jogaival élni tudjon, merjen.

  (általánosságban gondoltam az orvos szidást, nem Te szidtad!)”
 • 131. persona 2010. augusztus 31. 08:29
  „csak meg kell nézni a "ranglistát", hogy korrupció és feketegazdaság ügyben hányadik helyen állunk..”
 • 130. persona 2010. augusztus 31. 08:27
  „126. hozzászólás gróf 2010.08.31. 08:07

  először is azért, mert jól nevelt apám van :D
  másodszor, nem szidtam az orvosokat, tényt tártam fel csupán, különösebb kommentár nélkül :)

  végül, ezeknek a hasonló jellegű cikkeknek ki lehetne egészíteni a címét annyival, hogy PAPÍRON. aztán, hogy emellett ki mennyit tesz még zsebbe, az más lapra tartozik.”
 • 129. 10karakter 2010. augusztus 31. 08:17
  „az a földszint, nem alagsor.
  kötözködöm, akivel akarok.
  ha hülye, legfeljebb az a veszély, hogy összekevernek minket! :))”
 • 128. klj_54 2010. augusztus 31. 08:11
  „124. hozzászólás 10karakter 2010.08.31. 07:44
  Főbejárat , portásnál balra be, majd megint balra!
  De egy hülyével ne kötözködj, mert még a végén kideríti, hogy ki vagy aztán nézhetsz:)”
 • 127. jozko 2010. augusztus 31. 08:07
  „Tisztább lesz talán a kép. ha nem vesszük egy kalap alá a diplomás egészségügyi dolgozókat és azokat az eü. alkalmazottakat, akikkel elvégeztetik a "piszkos" munkát... /bocsánat/.
  Az orvostársadalom állam az államban-ezt a vak is látja!”
 • 126. gróf 2010. augusztus 31. 08:07
  „125. hozzászólás persona 2010.08.31. 07:48
  Miért kérdezte meg, hogy mivel tartozik?
  Én sosem kérdezem meg, csak megköszöntem az ellátást. Ha meg világra szóló esemény történt ami 1x2x történik az emberrel (ha nem a szocpolra és ingyen tk-re hajt) akkor megítéltem erőnkhöz mérten a hálánkat, de nem kérdeztem semmit. Ha megkérdezzük és önként adjuk akkor miért szidjuk az orvost?

  Várom a következő ilyen jellegű cikket amint "Átlagbér alatt keresnek a köztisztviselők"

  Ha egyszer átlag alatt teljesít az ország!”
 • 125. persona 2010. augusztus 31. 07:48
  „"Megalázó a hálapénz rendszere az egészségügyben, minden szereplő számára - véli Volford Gábor. A medikusok 90 százaléka elutasítja, de munkába állva a körülmények, a szükség megváltoztatja ezt a hozzáállást."

  Milyen szükségről van szó? apám tegnap orvosnál volt az új klinikán. a várófolyosó tömve betegekkel, 2 órás csúszásban voltak, mikor végzett, megkérdezte egy barátságos kézfogás mellett, hogy mivel tartozik. a doki mosolyogva közölte, hogy az asszisztenssel intézze el.. mielőtt bárki is rosszra gondolna, a hölgy már mondta is a tarifát, hogy 10 ezer forint, és kinyitotta a fiókot. halomban álltak a 10 ezresek..:)
  hát, ez van..”
144 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már farkasok is láthatók a Szegedi Vadasparkban

Farkas, aranysakál és vidra is látható már a Szegedi Vadasparkban, ahol szombaton átadták a Kárpát-medence élővilága bemutatót. Tovább olvasom