Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Átrendeződött a munkaerőpiac, a munkáltatók lehetnek gondban: munkaerőhiány van a megyében

Míg 2010-ben a Szegedi járásban csaknem 9 ezren kerestek állást, ez a szám idén januárra 3500-ra csökkent. Bár az adatok javultak, strukturális problémák még vannak, hiszen hiába van állás, ha nem ott lakik az álláskereső, vagy nincs megfelelő végzettsége.
Csökkent a munkanélküliség és ezzel együtt a közfoglalkoztatottak száma is – derült ki azon a fórumon, amit tegnap tartottak a Csongrád Megyei Kormányhivatalban. Az elmúlt 7-8 évben folyamatosan változott a megyei munkaerőpiac. Egyrészt kétharmadával kevesebb az álláskeresők száma, másrészt a közfoglalkoztatottak aránya is csökkent.

– 2010-ben a Szegedi járásban közel 9 ezer álláskereső volt, ez az szám idén januárban 3 és fél ezer volt. A szegedi járásban 2016-ról 2017-re 885 fővel lett kevesebb a közfoglalkoztatottak létszáma – tájékoztatott Juhász Tünde. A kormánymegbízott elmondta: ez többek között annak is köszönhető, hogy a közfoglalkoztatottakat potenciális álláskeresőnek tekintik, folyamatosan állásajánlatokkal bombázzák őket. Hiszen a közfoglalkoztatás célja, hogy az abban részt vevők el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon.

A fórumon részt vevő munkáltatókat arról is tájékoztatták, hogy bár a 2-3 százalékos munkanélküliségi ráta nagyon pozitív és ideális állapot, mégsem dőlhetnek hátra. – Egyértelműen strukturális problémák vannak: álláshely és álláskereső is van, ám lehet, hogy földrajzilag nem egy helyen vannak, avagy van álláshely, de nem megfelelő képzettségű az álláskereső. Ezek áthidalását szolgálják a különböző támogatási formák, részben uniós, részben hazai forrásból – tette hozzá a kormánymegbízott. Támogatást adnak például a munkába járáshoz, tanfolyamokat, képzéseket szerveznek, a munkáltatóknak járulék- és bérkiegészítést is nyújtanak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedért Alapítvány: Békési Imre a fődíjas

Békési Imre nyelvész kapja idén a Szegedért Alapítvány fődíját - döntötte el keddi ülésén a civil… Tovább olvasom