Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Átszellemülés 56 lépésben

Átszellemülés 56 lépésbenTóth Béla: 1956-os MEFESZ emlékmű, bronz, gránit, Ady tér, Szeged.
56 lépés Szegeden - Forradalmi emlékséta néven szervezett Szegeden a Monostori András Idegenvezetések (MAI) körsétát, amelyen a résztvevők az 1956-os forradalom és szabadságharc szegedi eseményeinek főbb helyszíneit járták be, és számos érdekességet megtudhattak.
A délután 3 órakor kezdődő programra közel ötvenen gyülekeztek a TIK előtt, amelyen az érdeklődők a 56-os szegedi események helyszíneit időrendi sorrendben járhatták be. Monostori András idegenvezetését és előadását archív szövegtöredékek és versek felolvasásával, köztük Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versének részletével hozták még közelebb a résztvevők számára.

A körséta első állomásán, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának MEFESZ-emléktáblájánál csatlakozott a tömeghez egy véletlen arra járó idősebb úr, aki később a TIK mellett 2006-ban elhelyezett emlékszobornál szót kért. - Itt laktunk a Battyhány utcában, 15 éves voltam, amikor édesapám idehozott az Audmaxba - idézte fel emlékeit.
 


Talán kevesen tudják, de az Aradi Vértanúk terén található kopjafa a második 1956-os emlékmű volt Szegeden, amelynek egyszerű jellege mutatja azt a kezdeti bizonytalanságot, hogy nem igazán tudták még akkor, hogyan is kellene megemlékezni az eseményről.

A Rerrich Béla téren a mártírok emlékszobrai mellett Melocco Miklós - aki maga is résztvevője volt a forradalomnak -  '56-os emlékműve kapcsán Monostori András kiemelte az alkotás metaforikus jellegét: az elnyomás miatt bebábozódott szabadság az események hatására kikelhetett, ezért tartja a tömeg a szabadságot jelképező pillangót a feje fölött. Ugyanakkor a lepkék rövid élete a szabadság rövid életét is szimbolizálja, így egyfajta temetési szertartásként is értelmezhető a szobor üzenete.
 


Ezt követően a tüntetések első állomásán, a Klauzál téri Kossuth-szobornál, majd a szegedi sortűz helyszínénél, a Takaréktár utcánál állt meg a séta. - A parancs szerint a tömegbe nem lőhettek az ÁVO-sok, csak a levegőbe, de gellert kapott az egyik lövés, és eltalálta hátulról Schvarcz Lajost, akit a visszaemlékezések alapján az Anna-fürdőből hozott napozóágyon vittek át az egyetemre, és ravataloztak fel az Auditorium Maximumban - mesélte Monostori András.

A színház után a Tisza szállónál ért véget a séta. Megtudtuk, hogy az ÁVO-sok itt alakították ki a pincerendszerben főhadiszállásukat, és ide internálták a gyanúsnak vélt személyeket, akiket fizikailag bántalmaztak, ezért is nevezték az emberek ezt a helyet "kékítő gyárnak".

A kétórás emléksétát egyperces néma megemlékezés zárta.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt nap a Szegedi Ítélőtáblán

A polgári igazságszolgáltatás európai napjához kapcsolódva nyílt napot rendez október 25-én a… Tovább olvasom