Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Átváltozás előtt a sugárút

Szeged - Szinte a fél József Attila sugárutat lebontották az elmúlt hetekben Szegeden: a Római körút és a Debreceni utca közötti szakaszon alacsony kispolgári házakba haraptak bele a markolók. Úgy tudjuk, az egyik telken szálloda épülhet.
Az építőipar befektetői és vállalkozói újra felfedezték a József Attila sugárutat. A rendszerváltás után szinte csak a Debreceni és a Retek utca közötti szakaszon, a panelsorral szemben épültek új társasházak, a belváros felé eső rész mindkét oldala a megszokott régi képet nyújtotta.

Most viszont megváltozik az utcakép: a vásárhelyi irányban, a József Attila sugárút jobb oldalán az elmúlt hónapokban egymás után bontották le a házakat. Eltűnt a 90-es évek elejéig alternatív iskolaként működő intézmény sárga épülete is. Most látszik csak, milyen mély és hatalmas telkeket rejtettek a régi, egyszintes kispolgári épületek. Szemben, a bal oldalon még félig áll egy villaszerű ház, épület, hamarosan azonban ez is építési telekké alakul át.

Egy a sok beépítésre váró József Attila sugárúti telek közül. Fotó: Schmidt Andrea
Egy a sok beépítésre váró József Attila sugárúti telek közül.
Fotó: Schmidt Andrea

Kovács Bélától, a szegedi önkormányzat építési irodájának vezetőjétől megtudtuk: a helyi építési szabályzat szerint a József Attila sugárút melletti terület klasszikusan társasházi beépítésre alkalmas. Városias lakóházakat, akár szállásadásra, vendéglátásra berendezkedő, legfeljebb két szint plusz tetőteres, 6–9,5 méter magasságú épületeket lehet ezen a részen felhúzni. Az irodavezető véletlen egybeesésnek tartja, hogy több vállalkozó egyszerre fogott hozzá az építési telkek kialakításához.

Szálloda is épülhet

Amikor a helyszínen jártunk, az üres telkek szomszédságában azt beszélték, az egyiken kis szállodát vagy panziót építenek majd. Erről a tervről azonban nem sikerült részleteket megtudnunk. Felsővároson az utolsó 10 évben nyílt meg a Tímárház és az Illés panzió. Nemrégiben a József Attila sugárút elején – közel a Novotelhez és a Matrixhoz – egy felújított épületre írták ki: vendégház.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. rodeziai 2010. július 23. 14:56
  „gondolom nem egy avenue des Champs-Élysées-vé változik át”
 • 21. gróf 2010. április 30. 07:59
  „A kis sárga házat nem elbontják, hanem a tetejét emelik meg :)”
 • 20. Titanilla 2010. április 28. 20:21
  „Hogy lehet kötelezni azt a tulajdonost, a minibálbérből vagy a nyugdijából tengeti magát ? Ugyan miből tudná tatarozni, mikor ha csak ránéz egy mester a házra, az is több százezer ft.”
 • 19. varadipal 2010. április 27. 15:11
  „A Kossuth sgt, Damjanich sarkán van egy gyönyörű telephely.Abba mikor harap bele a markológép? 2 éve eladó 76000 nm. A városkép csúfsága, egy drága helyen. Vegye meg, vagy sajátitassa ki közcélokra hivatkozással a város, és építsen rajta fiataloknak nem túl nagy társasházi bérlakásokat, normális bérleti díjakkal is keresne rajta, meg a kollégium gondok is megoldódnának.Az értékekre meg mondjon ki bontási tilalmat, és kötelezze a tulajdonost az állagmegóvásra.”
 • 18. csiperke73 2010. április 27. 14:22
  „Valaki ettől megint vastagot fog szarni !”
 • 17. Kerekes 2010. április 27. 12:44
  „Jó lesz egy közismert discount a helyén? Mert az akar ott lenni.”
 • 16. ingatlanos 2010. április 27. 11:45
  „#11, sajnos a helyzet nem olyan egyszerű. Nálunk az ingatlanok zömmel MAGÁNTULAJDONBAN vannak. Ezeket a tulajdonosok úgy adják-veszik, ahogy akarják. A rendezési terv szerint erre a területre társasházat lehet építeni.
  Ezt max. a rendezési terv módosításával lehetne feloldani. Ide senki nem fog családi házat építeni, mert az aránytalanul drága lenne a telekárak ismeretében. (pont József Attilán 2 éve nem lehet eladni egy minden igényt kielégítő polgári házat, mert akinek van rá pénze, az nem egy poros főútvonalon akar vásárolni, bontásra meg drága)
  Mit kellene akkor most csinálni? Javaslat?”
 • 15. EXENTER 2010. április 27. 10:00
  „Az eredeti Tímárházat még a városvédő Ráday sem tudta megmenteni...
  A megfelelő zsebbe juttatott PÉNZ BESZÉL, a többiek meg ugathatunk...”
 • 14. gróf 2010. április 27. 08:59
  „7. hozzászólás louis 2010.04.26. 18:40

  Lehet, hogy kis polgári ház akart lenni a kispolgári ház.”
 • 13. Vandorr 2010. április 27. 08:44
  „A gyevi temető mióta áll üres telekként?”
 • 12. louis 2010. április 27. 07:07
  „11. hajnalzaj 2010.04.26. 23:31

  Sajnos, így van, ez az ´értékrend´ irányítja a rombolást.”
 • 11. hajnalzaj 2010. április 26. 23:31
  „Pont azok fotózzák a legvadabbul az öreg házakat Nyugat-Európában, akik itthon minden lelkifurdalás nélkül eltüntetik a 19-20.századfordulós városképet. Vajon a DM tisztelt munkatársa 20-30 év múlva ezeket a "csodálatos", sokszor jellegtelen társasházakat fogja büszkén mutogatni Szegedből az idelátogatóknak? Igen, romboljuk még le azt, ami megmaradt a régi szegedi városképből. Mert elavult, mert gazdaságtalan, mert földszintes, és mert "kispolgári". M

  Prolivircsaft kontra polgári múlt. Hajrá primitívség, le az elavult struktúrákkal.”
 • 10. Kasza 2010. április 26. 21:11
  „Mi van a régi Hungival ??????????????????”
 • 9. zumike 2010. április 26. 20:10
  „K. Bélának meg lopömpő a hátsójába...”
 • 8. AN 2010. április 26. 19:53
  „louis,
  Én is szerettem ezeket a házakat, de ha Te lettél volna a tulajdonos, Te is annak adtad volna el, aki a legtöbbet igéri.
  Nincs ma az embereknek annyi pénze, hogy ezeket a házakat felújítsák, korszerűsítsék. Akkor meg mégis, szerinted mit kellene velük csinálni? Amikor ezek épültek, ez a terület még úgyszólván külvárosnak számított, ma már a "tágabb értelemben vett belváros" kategória. Nagyobb épületeket emelnek, így többen lakhatnak a város szivéhez közel. Ez is egy szempont.
  Én pl. annak örülnék, ha a város kicsit előre gondolkodna, és nem adna ki a körtöltésen belül ipari célokra építési engedélyt, hanem megpróbálná ezeket az ingatlanokat (textilgyár, volán, öntöde, stb.) kiköltözte3tni és a helyükön lakóövezetet létrehozni.”
 • 7. louis 2010. április 26. 18:40
  „Mi értelme van ennek? Újabb rombolás, ki tudja, miért. Nincs elég, elbontott éületek helyén tátongó, olykor gaztengerré váló, beépítetlen telek akár a belvárosban is??!!
  Tisztelt ´Munkatarsunk´ , miért baj az, hogy: "a belváros felé eső rész mindkét oldala a megszokott régi képet nyújtotta" ??! Micsoda butaság a bevezető bekezdés szövege: "alacsony kispolgári házakba haraptak bele a markolók" . Mi az, hogy
  alacsony? - talán magasföldszintes !!;
  mi az, hogy
  kispolgári házak ? - talán polgári !!

  A ksipolgári - inkább életmód, ízlésvilág jelzője, nem pedig egy épületé.

  "Most látszik csak, milyen mély és hatalmas telkeket rejtettek a régi, egyszintes kispolgári épületek."
  Nem kellene rácsodálkozni, mert ezek polgári, családi házak voltak. Vagy éppen az a baj, hogy: polgári, hogy: családi. Pfuj! Lebontani !

  Rejtett lelkesedés olvasható ki a Munkatárs következő mondatából: "Szemben, a bal oldalon még félig áll egy villaszerű ház, épület, hamarosan azonban ez is építési telekké alakul át."
  A rombolási láz nem ismer értékeket, nem ismer helyi értékeket. És a Munkatárs még lelkendezik is emiatt.

  Minden elbontott házért, minden kivágott fáért, markolóval halálra ítélt cserjéért kár.

  Meg kellene becsülni értékeinket, meg kellene őrízni a város arculatát, egykori hangulatát.”
 • 6. hb 2010. április 26. 18:01
  „mekkora szemétség már ez hogy elbontják ezeket a szép régi házakat és ocsmányabbnál ocsmányabb új, minőségileg és építészetileg egyaránt kifogásolható társasházat húznak fel helyette”
 • 5. Szecskamester 2010. április 26. 17:07
  „Valaki csak lefotózta...majd előkerül a kép..:)”
 • 4. E! 2010. április 26. 17:06
  „És építeni is fognak rá?”
 • 3. gróf 2010. április 26. 13:46
  „2!

  Igen! A kis sárgának a múlt héten a teteje már hiányzott. Mindig le akartam fényképezni, hogy elmentsem öreg koromra...elkéstem.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korábban kezdődött idén a szúnyogirtás

A földi permetezés a lakókat sem zavarja majd úgy, mint a korábbi években: ezentúl nem füsttel, hanem vízzel porlasztják a vegyszert. Tovább olvasom