Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Átveszi az állam a közoktatást

Csongrád megye - Még nem világos az érintetteknek, hogyan tervezi az állam átvenni az alapfokú oktatást a településektől. Kérdés, mi lesz a pedagógusok, a művészeti oktatás sorsa. Az önkormányzatok szerint eddig sem az volt a baj, hogy hanyag gazdák voltak – de a központi normatívából nem futja mindenre.
Októberben kerülhet az Országgyűlés elé az új önkormányzati törvény. A kormány múlt szerdai ülésén 16 alapelvre épülő határozatot fogadott el.
A reform elemeit Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára ismertette. Kijelentette: az elmúlt 20 év hiányosságai miatt kell a változtatás. Ennek része, hogy a gyermekek szociális ellátása és a kórházak működtetése mellett a jövőben állami feladat lenne az általános iskolai oktatás.

– Zsákbamacska – minősítette az elképzelést Pap Jánosné, a Pedagógusok Szakszervezetének körzeti titkára. – Nem látjuk tisztán, mit jelent, hogy átveszi az állam az iskolát: az alkalmazottak bérét fizeti, vagy feladata az iskolaépület fenntartása, gondozása is? Mi lesz az önálló pedagógiai programokkal? A spórolás miatt egységesítik? Megszűnnek pedagógusi álláshelyek? – sorolta. Kiemelte: szakmai egyeztetés, véleménycsere nem előzte meg az alapelvek kidolgozását, szerinte októberig nincs is elég idő társadalmi vitára.

Alapelvek

A kormány szerint minden helyi közösséget megillet az önkormányzatiság joga, de a létrejövő járásokhoz kapcsolódóan közös önkormányzati hivatalok jöhetnek létre, a körjegyzőségekhez hasonló formában. Tállai András szerint szétválasztják az állami és az önkormányzati feladatokat, ehhez kapcsolódóan feladatfinanszírozási rendszert vezetnek be. Az óvodák fenntartásáért, a járóbeteg-ellátás megszervezéséért, az idősgondozásért továbbra is az önkormányzatok felelnek. Erőteljesebb állami ellenőrzés valósulhat meg a helyhatóságok gazdálkodása felett. A jövőben a polgármesterek gyakorolhatják a jegyzők feletti munkáltatói jogokat, és speciális esetekben a határozatképtelen képviselő-testület nélkül is felhatalmazást kaphatnak határozathozatalra. A megyék feladatköre átalakul, hozzájuk kerül a területfejlesztés.

– Az önkormányzatiság a legjobban kitalált rendszer 1989 óta – vallja Kovács Sándor, Csanádpalota polgármestere, de meggyőződése: az eddig elmaradt átalakításnak neki kellett fogni. Szerinte kevés az információ a tervezetről – kérdés többek között, mi lesz az iskolai fúvószenekarral, lesz-e leépítés a pedagógusoknál. – Nem világos, kinek kellene fizetnie az épület fűtését, karbantartását. Ha ez továbbra is az önkormányzatok feladata marad, de a normatívát elveszi az állam, nem lesz könnyebb a helyzet. A város eddig a fenntartási költség felével, 100 millió forinttal finanszírozta az iskolát. Nem biztos, hogy az állam jobb gazda lesz, de tudomásul vesszük a döntést, együttműködünk a megvalósításban.

– Mi lesz például a kötelező feladatellátási körbe nem tartozó művészeti iskolákkal? – kérdi Matuszka Antal, Zákányszék polgármestere. Eddig nem léptek be intézményfenntartó társulásba, iskolájukatt önállóan működtették. 7 ilyen község maradt megyénkben. Zákányszéknek közel 50 millió forintot kell évente biztosítania az iskola működéséhez. Matuszka Antal hozzátette: a kötelező feladatok komoly terhet jelentenek az önkormányzatoknak, nincs elegendő pénz a finanszírozásra. – Ezt rendbe kell tenni. Külső segítségre van szükség, pláne, hogy a legtöbb helyhatóságnak nincsenek komoly adóbevételei, amelyek bővítenék a mozgásterét.

– Szeged gondos gazdája iskoláinak: 5 év alatt több mint 10 milliárd forintot költött intézményeire – szögezte le Botka László, Szeged polgármestere, az MSZP országgyűlési képviselője, aki „egészen elképesztőnek" tartja a határozatot. – Ettől semmi sem lesz jobb. Elfogadhatatlan, hogy egyformán kezelje a törvény az ezerlelkes településeket és a 170 ezres városokat. Októberben-novemberben kerül a parlament elé, de már megint úgy vitatkozunk valamiről, hogy még nem ismert a törvényszöveg, csak a kormányhatározat – tette hozzá. Szerinte „ez nem pártpolitikai ügy": az önkormányzatok szolgáltatást nyújtanak, és ha az átalakulás után csökken a szolgáltatások színvonala, azt a lakosság meg fogja érezni. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irány a karaokeszínpad!

Szeged - Pestiek próbálják legyőzni a londoni rekordtartókat. A cél: minél tovább énekelni… Tovább olvasom