Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Átvilágítottuk a diákzsebeket

„Átvilágítottuk" a Szegeden tanuló diákok zsebeit. Mennyiből gazdálkod(hat)nak havonta? A hatodikos diáknak négyezer forint bőven elegendő, az egyetemistának néha a hatvanezer is kevés.
Kevés pénzből is lehet divatosan öltözködni. Fotó: Karnok Csaba
Zsebpénz nélkül egyetlen gondos szülő sem engedi el csemetéjét otthonról. A gyermek növekedésével párhuzamosan azonban a költségek is emelkednek.

Janovszky Patrik például teljes mértékben elégedett azzal a napi kétszáz forinttal, amit a reggeli puszi kíséretében kap mindennap a szüleitől. A hatodik osztályos fiú ezt a pénzt arra költheti, amire csak akarja.

Legtöbbször nem költ semmire, a pénzt házi bankjába teszi. – Mivel otthonról hozom a tízórait, ételre sem kell áldoznom. Az iskolai büfében maximum üdítőt vagy chipset veszek. Ha jól ügyeskedem, egy hónapban akár négyezer forintom is marad – mondta a fiú. Bár most éppen nem gyűjt semmire, ha valami megtetszik neki, ebből az összegből bőven fedezni tudja kiadásait.

Két-háromezer forint a zsebpénze Szabó Barbarának. A szakközépiskolás lány nem naponta, havonta kap ennyi pénzt szüleitől. Az összeg kevésnek tűnik, de Barbi elárulta, három testvére van, akik szintén ennyi juttatásban részesülnek. Spórolni ebből persze nem tud, pénzét teljes egészében ruhákra és cigire költi. Állítása szerint ennyiből is lehet divatosan öltözködni. Büszkén mutatta dzsekijét, amit mindössze ezer forintért vásárolt magának. A nyarat egyébként költségkímélő üzemmódban töltötte, de az új tanév kezdetével a heti rendszeres bulik is visszatérnek az életébe. Átmulatott éjszakáit szintén szülei finanszírozzák. Alkalmanként „néhány ezer" forintot kér tőlük.

Minimum harmincnyolcezer forintot költ egy hónapban a másodéves egyetemista Kányai János. Ebben azonban csak a kollégiumi díj, a heti hazautazás költsége és a napi ezer forintos ételpénz van benne. A mátraházi fiú ezen felül tizenöt ezer forint zsebpénzt kap otthonról.

Bevallása szerint megtanulta, hogyan kell beosztással élni, mégis előfordult már vele, hogy hónap végén túlköltekezése miatt vissza kellett mondania egy bulimeghívást. A nyarat munkával töltötte, keresetéből húszezer forintot tudott eltenni az új tanévre. Igaz, ezt a pénzt a tankönyveire már el is költötte. A fiú abban reménykedik, idén kap ösztöndíjat, amiből talán ruhatárát is felfrissítheti majd. A zsebpénzből erre még soha nem futotta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A volt kormányfő a közhangulatról

Kampánykörútján tegnap Szegedre és Hódmezővásárhelyre látogatott Orbán Viktor. A Fidesz-MPSZ elnöke… Tovább olvasom