Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Augusztustól változik a borpiaci szabályozás

Átalakul a magyar borpiaci szabályozás, a változások augusztus elsejétől érvényesek – mondta Sidlovits Diana, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának képviselője. Az idén elkölthető 4,2 milliárd forintból a fajtakorszerűsítést és a mustok alkoholfok-növelését is lehet támogatni.
A magyar borpiaci változtatásokat az EU borpiaci szabályozásának elfogadását követően kell életbe léptetni. Augusztus elsejétől az úgynevezett nemzeti borítékban rendelkezésére álló támogatást Magyarország saját hatáskörben oszthatja fel. Ez az idén 16,8 millió eurót, azaz mintegy 4,2 milliárd forintos támogatást jelent a szőlősgazdáknak és a borászoknak. Az EU borpiaci reformja végére, ötödik évben a támogatás több mint 29 millió euró, folyó áron számolva mintegy 7,5 milliárd forint lesz.

Jól jöttünk ki

– A borreformnál nagyon sok mindent sikerült elérnünk, a legfontosabb az, hogy a pénzeknél nem a régi tagországok által favorizált tradicionális elosztás működik, hanem a tényleges termelésre és a területre számított – mondta áprilisban lapunknak interjújában Gráf József agrárminiszter. Több támogatást kapunk például hektáronként, mint Portugália vagy Ausztria és számos régi tagország, az új belépőket tekintve pedig messze a legtöbbet.

Az első évben a rendelkezésre álló támogatási pénzből a szerkezetátalakítást, azaz az új ültetvények telepítését, illetve a fajtakorszerűsítést lehet támogatni, továbbá az alkoholfok növelését a mustoknál, és a melléktermék ellenőrzött megsemmisítését segíteni.
A legjelentősebb összeg, mintegy 13 millió euró, azaz 3 milliárd forint a szőlőültetvények szerkezetátalakítására áll rendelkezésre. Ebből a tervek szerint mintegy 1300 hektár szőlő felújítását, fajtaváltását és áttelepítését, valamint támrendszerének korszerűsítését lehet megoldani.

A melléktermékek ellenőrzött megsemmisítésére hozzávetőlegesen 2,5 millió euró, valamivel több mint 600 millió forint áll rendelkezésre. A mustsűrítmények alkoholfoka esetleges javításának támogatására 1 millió eurót, azaz 240-250 millió forintot lehet szánni.

Jövő év augusztusától támogatni lehet a borászati technológiák korszerűsítését, az úgynevezett szüreti biztosítékrendszer kiépítését, valamint a magyar eredetvédelmi rendszert is meg kell újítani az uniós követelményeknek megfelelően.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező biztosítás és finomhangolás

Továbbra is január 1. legyen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) évfordulója, de a… Tovább olvasom