Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Autistáknak segít a szegedi felfedezés

Szeged - Szegedi kutatók tesztekkel bizonyították, hogy jól fejleszthetők az autista gyerekek, ha a szakemberek a nem tudatos emlékezetükre alapozzák a tanításukat. Így tanulnak meg egészséges társaikkal beszélni, fogat mosni, biciklizni.
Memóriakutatásai révén a szegedi egyetem pszichológiai intézete az ország legjobbjai közé tartozik. Az utóbbi másfél évben pszichiáterek, neurológusok, fizikusok bevonásával az emlékezetünk különféle szintjét vizsgálták, és hogy ez miként függ össze az agyunk idegrendszerének egyes részeivel. Németh Dezső pszichológus, egyetemi docens kutatócsoportja tesztekkel hasonlította össze értelmi fogyatékos és autista gyerekek, valamint Alzheimer-kóros idősek memóriáját egészséges emberek emlékezetével.

– Felfedeztük, hogy miközben az autista gyerekek rövidtávú memóriája vagy az intelligenciája rosszabb, addig a nem tudatos emlékezetük legalább úgy teljesít, mint egészséges társaiké – emelte ki az újdonság lényegét a kutatásvezető. Eredményüket a legfontosabb ingyenes internetes szakmai folyóirat közölte, és a tudományos ismeretterjesztő folyóirat, a Psychology Today is átvette.

Németh Dezsőék a memóriát kutatva jutottak új felfedezésre az autizmusról. Fotó: Frank Yvette
Németh Dezsőék a memóriát kutatva jutottak új felfedezésre az autizmusról. Fotó: Frank Yvette

– Nem tudatos emlékezetünk vezérel bennünket automatikusan például fogmosáskor, vagy amikor sötét lakásba hazaérve villanyt kapcsolunk, de biciklizésnél és az anyanyelvünk elsajátításakor is. Ha ezekre egyszer ráérzünk, megtanuljuk, ösztönös mozdulatsorok lesznek belőlük, azaz készség szintjén rögzülnek. Érdekes, hogy a nem tudatosan tanult mozdulatok az autistáknál is rögzültek, sőt másnap is lehívhatók voltak; kiderült, hogy ez náluk is maradandó tanulási forma. Valószínűleg azért, mert ép az ilyen emlékekért felelős agyterületük.
Tudományról közérthetően

A Szegedi Pszichológiai Napokon bővebben is hallhatnak az érdeklődők ezekről a témákról október 15-én és 16-án, az SZTE Egyetem utcai épületében. A szegedi kutatók nem módszert dolgoztak ki, hanem azokra a létező technikákra irányítják a figyelmet, amelyek a nem tudatos feladatokra építenek. Ezekkel lehet például az autisták társaságba illeszkedését hatékonyabban fejleszteni. Könnyebben megtanítható általuk olyan, egyébként tudatos viselkedés, mint hogy nézzenek a beszélgetőtársuk szemébe, vagy hogy ne szó szerint értelmezzenek minden mondatot. A korai diagnosztikában is segíthet Németh Dezső kutatócsoportjának felfedezése; az autizmus modern eszközökkel akár 2 éves korban kimutatható, és ha fejlesztik a kisgyerekek plasztikusabb idegrendszerét, több eredmény érhető el: az autista gyerekek jobban beilleszkednek a közösségbe.

Olvasóink írták

 • 6. török 2010. szeptember 26. 15:47
  „Grat-grat!!! :)”
 • 5. kiokushyn 2010. szeptember 26. 15:09
  „Fejet hajtok azok előtt a SZÜLŐK előtt,akik autista gyermeket nevelenek. Természetesen mindazon SZÜLŐK előtt is, akik beteg gyermeket nevelnek. Ők az igazi hősök.”
 • 4. zongorista 2010. szeptember 26. 14:12
  „Atlasz!
  Ha a gyermek siket ÉS autista is, akkor a kommunikáció sokszorosan nehezített!”
 • 3. Atlasz 2010. szeptember 26. 06:12
  „Gratulálok! A Szegeden most felfedezett jelenségre alapozva évtizedek óta tanítanak írni-olvasni Kanner-i autistákat, akik a támogatott kommunikáció módszerével kapcsolatba is léphetnek a többi emberrel, sőt, könyvet is képesek írni, némelyiket lefordították magyarra.
  Csak Szegeden nem. A Siketek Általános Iskola és Nevelőotthon akkori igazgatója mintegy húsz évvel ezelőtt lehetetlenné tette, hogy a kisebbik, most harminc éves fiammal tudjak beszélni. Megtehette. Vezető volt, rendelkezett elképzelésekkel, koncepcióval, hatalommal. No és a dupla anyagi normatívával, amit nem az autistákra költött.”
 • 2. morci 2010. szeptember 25. 21:20
  „engem ez érdekelne jobban..van egy 3 éves autista kisfiam!”
 • 1. daimler 2010. szeptember 25. 17:23
  „Gratula az egész csoportnak, Dezsi, így tovább!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átalakuló tájaink

5 milliárd köbméter víz, Magyarország éves vízfelhasználásának teljes mennyisége hiányzik a kritikus években. A szegedi egyetemen klímaváltozást tükröző környezetérzékenységi térképet készítenek. Tovább olvasom