Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Autó- és kamionkonvojok dübörögnek át a megyén

Románia uniós csatlakozása óta sokkal több kamion érkezik Nagylakon át Szegedre. A teherautók átdübörögnek a városon, már-már megbénítva a Kossuth Lajos sugárúton a közlekedést, és az E5-ös autópályán mennek tovább. A bevásárló turisták viszont a nagy üzletközpontokat keresik fel Szegeden.
Rengeteg autó és tehergépkocsi száguld át Szegeden, amióta Románia csatlakozott az Európai Unióhoz. Az M43-ason Nagylak és Szeged között megháromszorozódott a kamionforgalom. Ez súlyosan érinti az útmenti településeket, hiszen aki Budapest vagy Belgrád felé szeretne továbbhaladni, annak át kell vágtatni a városokon és falvakon. Makón kamion kamion hátán a város egyik szélétől a másikig. A Szeged felé eső falvakban ember legyen a talpán, aki átjut a 43-as egyik oldaláról a másikra a végeláthatatlan kamionsorban. Szegeden dübörgő kamionoktól hangos a nagykörút egy szakasza és a Kossuth Lajos sugárút. Mindenki az autópályára igyekszik. Ennek az ára: a nagykörút külső sávja már szinte használhatatlan. Nyomvályúk és mélyen besüppedt csatornafedelek között szlalomoznak a helybéli autósok az iszonyú forgalomban.

– A Romániából érkező vállalkozók csak érintik Szegedet, és továbbhaladnak – mondta Kozsuchné Somogyi Katalin, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vállalkozásfejlesztési és külgazdasági igazgatója. Hozzátette: mivel a negyedéves statisztika még nem készült el, csak tapasztalatból beszélhet. Úgy látja: romániai részről nem nagyobb az érdeklődés hazánk iránt, mint a csatlakozás előtt. A szegedi vállalkozókat viszont nagyon érdekli keleti szomszédunknál a befektetés lehetősége.

Unióssá lett a forgalom az M5-ösön is

A sztrádán Szeged és Kiskunfélegyháza között érezhetően megnőtt a forgalom, amióta szabadabban léphetik át a romániai teherautók is a határt. Tapasztalatunk szerint ezen az útszakaszon a kamionok között szlalomoznak a személyautók. Sokkal lassabban lehet haladni, mint négy hónappal ezelőtt. A megnövekedett forgalmat nemcsak mi észleltük, Garai Valéria, az utat kezelő AKA Zrt. szóvivője is megerősítette: január óta sokkal több gépjármű halad az autópálya új szakaszán, Szeged és Kiskunfélegyháza között, mint az út elkészülte óta bármikor korábban.

– A szegedi vállalkozók kérik a címlistákat és jönnek azokra a rendezvényekre, amelyeket közösen szervezünk a Temes és az Arad megyeiekkel – magyarázta az igazgató.

Bevásárló turisták viszont egyre többen vannak a városban. Főként a nagy bevásárlóközpontokat veszik célba. A Cora parkolójában szinte a nap minden szakában látni romániai rendszámú autóbuszt. Egymás után tolják ki a busz utasai az áruházból a kosarakat, majd újra fordulnak...
– Kéthavonta járunk át Szegedre. Egy napra jövünk, itt több nagy üzlet is van a környéken, jól be lehet vásárolni. Általában eladásra visszük a termékeket – mondta pakolás közben az aradi Temeris Károly.

Az áruház egyik eladójának is az a tapasztalata, hogy Románia uniós csatlakozása óta sokkal több a romániai vásárló. Elárulta: főként a hétvégéken jönnek nagyon sokan.

Az E5-ös Szeged északi csomópontja előtt olyanok is vásárolnak, akik továbbutaznak Németországba vagy Olaszországba. Itt tartanak pihenőt, mert olcsóbban betankolhatnak élelmiszerből a hosszú útra, mint az autópálya mellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka: Oláh javaslata szerepel a kiírásban

Oláh János szerint a polgármester, Botka László szerint a Fidesz frakcióvezetője vezeti félre a… Tovább olvasom