Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Autóbuszos akadályverseny Szeged útjain

Sokszor panaszkodnak az utasok, hogy az autóbuszok nem tartják be a menetidőt. Kiderült, a rengeteg autós akadályozza a megállókban a buszok forgalmát. Van, aki a busz helyén parkol. A vasútállomás előtt is hatalmas a káosz, a tilosban parkoló személygépkocsik miatt a tömegközlekedési járművek „beragadnak".
Parkoló autók akadályozzák a buszok közlekedését az Indóház térnél. Fotó: Frank Yvette
Gyakori a káosz a szegedi Indóház téren, a vasútállomás előtt. A szabálytalanul megálló és parkoló autók miatt hetente többször is megbénul a tömegközlekedés. Az autóbuszok nem tudnak jobbra illetve balra kanyarodni, mert az állomásra érkező autósok szabálytalanul parkolnak. Tegnap reggel, amikor nem is volt a vasútnál csúcsforgalom, legalább tíz olyan autót figyeltünk meg, amely vétett a KRESZ ellen, és akadályozta az autóbuszok közlekedését. Amikor szóvá tettük az állomás előtt közvetlenül megálló autósnak, hogy itt nem lehet megállni, csak ennyit mondott: – Egy pillanat, és már megyek is.

Ez a pillanat három percig tartott, hiszen az autó egyik utasa még a bőröndöket is előhalászta a csomagtartóból. A kanyarodni szándékozó autóbusznak pedig addig tétlenül kellett várakoznia, így borult a menetrend.

– Az Indóház téri kavalkád mellett a megállóhelyek használhatóságának biztosítása a legnagyobb gondunk – említette Csányi Jenő, a Tisza Volán Zrt. forgalmi és műszaki vezetője. Majd felsorolta azokat a kritikus megállóhelyeket, ahova alig vagy csak nagy nehézségekkel tudnak az autóbuszok beállni. Többek között nehezen megközelíthető az újszegedi sportcsarnok és a Csillag téri megállók előtti hely, de kaotikus állapotok uralkodnak a szegedi rendelőintézet mindkét megállójánál is.

Életveszélyes

Hattyastelep és Gyálarét között több autóbusz-megállót is kijelöltek. Szigeteket azonban nem építettek, ezért az utasoknak közvetlenül az út mellett kell várakozni. Esős, sáros időben az emberek az aszfaltra húzódnak, ami rendkívül balesetveszélyes, mivel gyakran 100 kilométer/órás sebességgel száguldanak az autók. Olyan buszmegállót is találtunk, ahol, ha megáll a csuklós autóbusz, a harmadik ajtónál leszállóknak egyenesen a fél méter mély árokba kell belépniük.

– Hiába alacsonypadlósak az autóbuszaink, ha nem tudunk beállni a megállóba. Az SZTK-nál felszálló idős, beteg utasok csak nagy segítséggel tudnak fellépni a járműre. Rengeteg időt vesztünk és nem tudjuk tartani az előírt menetidőt – magyarázta Volford Zoltán autóbusz-vezető, aki a 83-as, a 84-es és a 2-es vonalat járja.

A Mikszáth Kálmán utcában sem könnyű a buszsofőrök dolga. Ide elvileg autósok nem hajthatnának be, ennek ellenére hetente többször bedugul a tömegközlekedési járművek részére fenntartott utca. Az út mellett tegnap is többen úgy parkoltak, hogy a trolik alig fértek el. Nem egyszer az áramszedő kiakad, és máris megáll a forgalom.

Utunk során arra is figyelmesek lettünk, főként a 2-es újszegedi útvonalán, hogy az úttest fölé belógó faágak számtalan helyen „megsimogatták" az autóbusz ablakát. Ugyanez a helyzet a Bem és a Rózsa utcában is. A Mars téren a 71-es végállomásánál pedig hatalmas kátyú tátong. A megállóban álldogálóktól megtudtuk: esős időben nem egyszer terítette be ruhájukat a sáros pocsolyavíz, amit a busz kereke kicsapott a kátyúból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Délépítő levonult a Vedresről

Bombaként robbant a hír: pénzügyi problémák miatt levonult tegnap a Délépítő Zrt. a Vedres István… Tovább olvasom