Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Autókeringő Röszkén, hólánccsörgés kísérettel

Tegnaptól kötelező a hólánc a Magyarországra belépő autósok számára. Meglepődtek a külföldi állampolgárok, amikor Röszkén a határőrök a téli kiegészítő eszköz felől érdeklőúdtek. Sok autóst visszafordítottak, amit azok nehezményeztek.
Milosavjevic Dragija már beléphetett az országba, volt hólánca. Fotó: Gyenes Kálmán
Tegnap délután három óráig ötvenöt külföldi autót fordítottak vissza a határőrök Röszkénél Szerbia és Montenegróba, mert nem volt hólánc a kocsiban. Hétfőn nulla órától ugyanis csak hazánk állampolgárai jöhetnek be az országba hólánc nélkül. A rendelet hatására majdnem duplájára emelkedett a határon túl a csúszásgátló eszköz ára.

Vasárnap éjféltől csak olyan autók léphetnek be Magyarországra, amelyek tartozékai között megtalálható a hólánc. Erre azért adott utasítást a gazdasági és közlekedési miniszter, mert az ország jelentős területére kiterjedő intenzív havazás várható – mondta Harmati István, a GKM védelem koordinációs főosztályvezetője. Röszkén is kihelyezték a Hólánc használata kötelező jelzőtáblát, de a Szerbia és Montenegróból érkező utasok meglepődtek, amikor a határőrök kérték a hóláncot. A Szabadkáról érkező Tapodi családnál sem volt csúszásgátló eszköz, ezért a határőrök – akik már az útlevélkezelő fülke előtt húsz méterre rendre megállították az autókat – arra kérték, hogy forduljanak vissza.

– Csak az édesanyámért jövünk a szegedi kórházba, nem mehetnénk tovább? – szólt ki a hátsó ülésről a feleség. A határőr hajthatatlan volt, közölte: az utasok mehetnek, de az autónak tennie kell egy kört. Szűcs Ferenc határátkelő ügyeletestől megtudtuk: hétfőn nulla óra és tíz óra között tizenegy autóst küldtek vissza Röszkénél. Fotós kollégámmal délig egy órát töltöttünk a határon és legalább egy tucat külföldi állampolgárt láttunk pórul járni – délután három órakor már ötvenöten fordultak vissza. Azokkal a külföldiekkel általában nem volt gond, akik Ausztriában dolgoznak és csak az ünnepekre tértek haza. Rajic Slavisa két hóláncot is előhúzott a csomagtartóból, de ő sem tudott az új rendeletről: ilyen időben természetesen a kocsi csomagtartójában tartom a téli felszerelést – jelentette ki az Ausztriában élő férfi. Marcok Peter a felvidéki Eperjesre igyekezett, de Röszkénél visszafordították.

Rajic Slavisa felkészült a télre. Ausztriában él, tudja, hasznos a hólánc. Fotó: Gyenes Kálmán
– Nem esett jól, de megértettem. Horgoson 25 eurót fizettem a hóláncért – mutatta fél óra múlva a fiatalember a dobozt. Nem sokkal később Milosavjevic Dragijától már 40 eurót, azaz 10 ezer forintot kértek a határ túloldalán a kerékláncért. A magyarul jól beszélő német rendszámú Mercedest vezető hölgy csak nevetett a visszafordításon, neki nem a pénz számított, inkább azután érdeklődött: hol kap hóláncot? A határőr felvilágosította: a szerb határ előtt már a benzinkútnál is árulják.

Nem volt ilyen vidám az a szlovákiai útlevéllel érkező szabadkai születésű férfi, aki már a kunkor után volt. Az útlevélkezelést követően közölte, hogy panaszt tesz: azt nehezményezte, hogy a magyarok a külföldieket a változásról nem tájékoztatták. A határőrök megmutatták azt a zöldszámot, amit hívhat: a férfi beírta a számot a telefonjába és a félórás procedúra után elhajtott. A közlekedési minisztérium főosztályvezetője és Kovács Iván, a határőrség szóvivője kijelentette: már a pénteki döntés után közölték a hírügynökségekkel a hólánc ellenőrzést a magyar határokon.


Nem panaszkodtak

– Hóláncügyben délután három óráig egyetlen személy sem tett panaszt – jelentette ki Németh Zoltán, a Kiskunhalasi Határőr Igazgatóság sajtóreferense, aki megjegyezte: a magyar állampolgárok hólánc nélkül is visszajöhetnek az országba. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonhat év után letöröltek egy szegedi utcát a térképről

Huszonhat évig szerepelt Szeged utcanévjegyzékében és térképén a Garat utca, ahová hivatalosan senki… Tovább olvasom