Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Automatikusan adják a vezetéknevet

Gyakran előfordul, hogy egy újszülött nem kap(hat)ja meg az apja nevét. Ennek egyik oka lehet, hogy a tragédia együtt jár az örömmel, például az újszülött édesapja még a baba világra jötte előtt meghal, és előtte nem tett apasági elismerő nyilatkozatot.
Gyakran előfordul, hogy egy újszülött nem kap(hat)ja meg az apja nevét. Ennek egyik oka lehet, hogy a tragédia együtt jár az örömmel, például az újszülött édesapja még a baba világra jötte előtt meghal, és előtte nem tett apasági elismerő nyilatkozatot. Egy kívülállónak az pedig akár komikus is lehet, ha a régóta külön élő házastársak nem váltak el, és a feleség gyermeket szül, az újszülöttnek hivatalosan az utált férj lesz az apja.

A július 8-án vasárnap hajnalban súlyos közlekedési balesetben elhunyt mindszenti Gránicz Imre a nyár végén akart házasságot kötni Bánfi Évával. Régóta élettársi kapcsolatban éltek. Bánfi Éva a férfi halálakor hét hónapos terhes volt. Születendő gyermekük kislány, együtt döntöttek az utónevéről, Grétának fogják hívni.

A fogantatás pillanata számít

Bochkor Gábor és Várkonyi Andrea gyermekének a neve Szilvay Nóra. A kislány a vezetéknevét édesanyja korábbi férjétől, Szilvay Attilától kapta. A gyermek azért viseli a volt férj vezetéknevét, mert édesanyja a fogantatás pillanatában papíron még házasságban élt Szilvay Attilával. A magyar jog minden körülmények között a babát védi, vagyis ha a (volt) férj nem tesz lemondó nyilatkozatot, akkor automatikusan az ő nevére kerül a gyermek.

Ha Gránicz Imre halála előtt nem tett apasági elismerő nyilatkozatot, akkor a kislány nem az édesapjától, hanem az édesanyjától kapja a vezetéknevét, a teljes neve Bánfi Gréta lesz.
– Ilyen esetben az anya a bíróságtól kérheti az apaság megállapítását. Ha ez megtörténik, akkor anyakönyvezik a gyermeket az elhunyt apa nevére – nyilatkozta lapunknak Bacsik Sándorné, a szegedi önkormányzat anyakönyvi csoportjának vezetője.

Más a helyzet, ha a leendő szülők házasságban éltek, amikor a férj még a gyermek születése előtt váratlanul meghalt.
– Ha a születés és a haláleset között nem telt el 300 nap, akkor a gyermek vezetékneve automatikusan az apáé. Ha azonban akár egyetlen nappal is meghaladja a 300 napos határt, az anyának ugyancsak a bíróságtól kell kérnie az apaság megállapítását – magyarázta Bacsik Sándorné. Furcsa helyzetet teremthet, ha a házastársak régóta külön élnek, ám hivatalosan nem váltak el. Ha az asszony terhes lesz, a megszületett gyermek a tőle akár évek óta külön élő férj vezetéknevét kapja. Sőt ez még akkor is így van, ha a válást kimondó jogerős bírói ítélet kihirdetése óta nem telt el a már fentebb is említett 300 nap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvánossá váltak a felvételi ponthatárok

Csak a legjobbak jutottak be az államilag támogatott helyekre, a Szegedi Tudományegyetem nappali… Tovább olvasom