Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Autós kontra kerékpáros, olvasónk szemével

Szeged - Az autós szerint a kerékpáros a szabálytalan. Atomboy videójából kiderül: járműtől független a szabályszegés. Videó.

Végtelen és parttalan a vita arról, ki ismeri kevésbbé a KRESZ-t: a levizsgázott autós, vagy az oktatással nem rendelkező kerékpáros. A gyalogosokat mindenki figyelmen kívül hagyja, pedig ők is jelentős résztvevői a közlekedésnek.

Olvasónk, atomboy, újabb videóval rukkolt elő. Kis gyűjtéséből kiderül: a kerékpáros szemszögéből sokkal több a szabálytalankodó autós. Az egyedi válogatás rámutat arra, hogy az autósok sem lámpával közlekednek a sötétben, és hogy a rendőrautó sem mindig adja meg az elsőbbséget."Kedves olvasók!

A videóval az volt a célunk, hogy az emberek ráebredjenek, maga a plasztikkártya meg a gyorsított iramú tanfolyam nem fogja megoldani a problémákat, mint ahogy a videón látható, hiába van jogsijuk, rendszeresen látom, hogyan sértik meg a szabályokat. És ők mondogatják, hogy "jogsit a kerékpárosoknak!". Abban igazuk van, hogy a kerékpárosok is szabálytalankodnak." - írja atomboy a szegedibicaj.blog.hu-n.

A bejegyzés folytatását itt olvashatják.

Olvasóink írták

142 hozzászólás
 • 142. pirochatechin 2010. október 11. 17:00
  „@ 118. hozzászólás nemvitatkozom 2010.10.02. 11:25 :
  1. A videó továbbra is a "Kreszvizsgát/jogosítványt a kerékpárosoknak!" népszerű követelésre válasz, nem pedig az egyes közlekedők szembeállításáról szól! (Tehát a bigiklisek szidása válaszként a többször is elmagyarázott üzenet teljes meg nem értése!)
  2. Mégis, milyen jogon kíván egyes közlekedők elől fontos KÖZutakat elzárni a városvezetés?!
  3. Nem sok helyre lehet a kerékpároskat kitiltó tábla kitéve, mivel én még sose láttam. Ha azt akarják, hogy az arrahaladó értesüljön a helyzetről, akkor minden kereszteződésbe ki kellene rakni a táblát.
  4. Ha egyútvonalnak, ahonnan ki vagyok tiltva van ésszerű (értsd: nem jelentősen hosszabb, rosszabb, és könnyen elérhető) alternatívája, akkor azt választom. A Kiskörútnak nincs normális alternatívája, ezért nem hat meg, hogy egyesek nem szeretnek ott látni, ha arra van dolgom, arra KELL mennem!
  5. Ha egy autós akadályoztatva érzi magát amiatt, hogy az út szélén, irányt tarva, szabályosan tekerek, tehát, mert nem mer megelőzni, az őt minősíti, nem engem, hiszen az azt jelenti, hogy ő nem tud vezetni! Pedig neki jogsija is van!
  6. Végül, ha ezután még be is szól, ne csodálkozzon, ha olyan válszt kap, amilyet! Ugyanis nincs joga a másik közlekedőt rendreutasítania, erre kizárólag a rendőr jogosult! Egyébként pedig hallottál már olyat, hogy egy bicajos utasított rendre egy autóst? Én nem, úgyhogy jó lenne, ha az autósok sem éreznék erre feljogosítva magukat! Különösen, hogy, ismétlem, nekik sincs rá joguk.”
 • 141. CID 2010. október 02. 20:55
  „CsImre :
  1. Közlekedni nem, viszont tekerni szoktam, puszta élvezetből.
  2. Ez a kérdés, necces. Igazándiból nem tudom. Az azért elég vicces lenne, hogy keróra jogsi kellene, másrészt az sem normális, hogy egynémely idióta vesz egy kerót, aztán teker mint állat, s senkit nem vesz figyelembe aki mellette közlekedik.”
 • 140. CsImre 2010. október 02. 20:40
  „CID!
  Két kérdésem van.

  1. Szoktál-e kerékpárral közlekedni?
  2. Jogosítványhoz kötnéd-e a kerékpározást?”
 • 139. CID 2010. október 02. 18:14
  „138 : Ok,igazad van, nem lesz B kategóriás jogsija.”
 • 138. egyszegedi 2010. október 02. 17:45
  „CID, miből gondolod, hogy nem is fog vezetni kocsit atomboy soha életében. Ha szüksége lesz rá, vezetni fog. Egyébként közterületen nyugodtan videózhat bárki. A rendszámból meg nem lehet visszakeresni, hogy ki vezette a kocsit, vagy kinek a tulajdona. Atomboy nem azért videózott, mert ügynök lenne, hanem figyelemfelkeltésből. Ha legalább annyit elér, hogy az általánosban kezdjék el a KRESZ oktatását, már elérte a célját. Ha legalább annyit elért, hogy a közlekedők egymással párbeszédet folytatnak, már ezzel is célba ért.”
 • 137. Vega 2010. október 02. 17:26
  „136. hozzászólás persona 2010.10.02. 16:18
  én láttam ezen összeállitás nyersanyagát is, amin a busz bizony megáll.”
 • 136. persona 2010. október 02. 16:18
  „egyébként 2:15-nél a busz megállt a gyalogátkelő előtt? :D”
 • 135. persona 2010. október 02. 16:17
  „az én időmben még volt Kresz oktatás az általánosban osztályfőnöki óra keretében. 12 évesen kerékpáros igazolványt is kaptunk.”
 • 134. lilongwe 2010. október 02. 16:11
  „CID...

  "Néha kicsit lazán kell alkalmazni a KRESZ előírásait, ha mindenki pontról pontra, betűről betűre betartaná, az lenne igazán közlekedési káosz."

  Ez teljes mértékben igaz, de a szabálytalanságok 99 százaléka sajna nem "muszájból" történik...legyen ez autós, biciklis vagy gyalogos :-)

  (a videózgatáshoz: ahogy mondtam, engem egyáltálán nem zavar, de ez ízlés kérdése...olyan, mint a zenei stílus vagy autóvásárlás ;-))

  Kellemes hétvégét mindenkinek és Hajrá, Pick! A félidőben vezetünk ;-)”
 • 133. CsImre 2010. október 02. 16:07
  „128. CID :

  Én nem vitatom, sőt. Szerintem tökéletesen alkalmas a kerékpáros közlekedésre a Makkoserdő sor-Körtöltés utcán kerékpárosoknak kialakított útfelület. Azon mentem.”
 • 132. CID 2010. október 02. 15:55
  „130. hozzászólás deszkás 2010.10.02. 15:01

  Én is mindennapos vagyok a 43ason.

  Még, jó hogy nem aznapos :)”
 • 131. CID 2010. október 02. 15:54
  „129. hozzászólás lilongwe 2010.10.02. 14:48

  Nem belekötöttem pusztán mosolyogtam rajta( mint mindenki, én is gyakran félregépelek ). Tény és való,hogy időnként kötekedek, de most spec. nem annak szántam. Már leírtam, de ha szerinted ez így helyes ( mármint a videózgatás és annak publikálása ) akkor oké. Semmi bődületes szabálytalanság nem volt a videón. Néha kicsit lazán kell alkalmazni a KRESZ előírásait, ha mindenki pontról pontra, betűről betűre betartaná, az lenne igazán közlekedési káosz.

  Ráadásul az videózik, aki soha a büdös életben nem vezetett gépkocsit és nem is fog.

  De ha neki ez a szórakozás és időtöltés, hát az ő baja.
  Nem csak fekete és fehér létezik.”
 • 130. deszkás 2010. október 02. 15:01
  „Én is mindennapos vagyok a 43ason.”
 • 129. lilongwe 2010. október 02. 14:48
  „122. CID

  Örülök, hogy legalább az elgépelésekbe bele tudtál kötni, ha már másba nem :-)
  A közlekedési morál meg a felelősségtudat az, ami hiányzik Magyarországon. Ha nyugodt a lelkiismeretem, akkor tök8, hogy ki készít rólam videót és hol jelenik meg.
  Nekem persze könnyű pampogni, mert úgy szoktam közlekedni, hogy egy ilyen videóra nem lenne esélyem rákerülni - de ez legyen az én egyéni szocpol problémám :-)

  Tegnap épp atomboy videójának megtekintése után kellett mennem Makóra és sajnáltam, hogy nincs nekem is egy olyan kamerám. Brutál dolgokat lehetett volna látni a szélvédőn túl, hidd el...záróvonal lesz*rása, kocsisor előzése nyolcvannal lakott területen...tele vannak az utak barmokkal, és pont a legnagyobbak kardoskodnak itt a jogaik mellett...ugye, CID? :-)”
 • 128. CID 2010. október 02. 14:10
  „Te Imi ! Nem te vagy az az elvakult kerós aki vitatja, hogy a Makkoserdő soron, Körtöltés utcán kialakított kerékpáros közlekedésre abszolút alkalmas útfelület szart sem ér ?”
 • 127. CID 2010. október 02. 14:08
  „Na kérem, elsétáltam a TESCO-ba befizeni a GFB-t. A körforgalomnál a gyalogátkelőn, köbö 5 cm-el suhant el előttem egy kerékpár, pedig ott, ha minden igaz nekem lenne elsőbbségem. Csak azért nem löktem el, mert jó volt a segge. :)”
 • 126. CsImre 2010. október 02. 14:02
  „122. CID

  Ha az lenne, amit Te itt szörnyűségként vizionálsz, akkor ezek a felvételek készítésük után rögtön a hatáskörrel rendelkező hatóságnál landoltak volna. De nem. Úgyhogy egyszerűen csak nem tudod vitatni a felvételen látottakat, ezért mindenféle homályos üzenetekkel jösz, mind deszkás.

  Közterületen csinálhatsz felvételt, közzé is teheted. Ha nem tetszik, hogy látszol valahol, viselj csadort, vagy ne menj utcára.”
 • 125. KamuNeni 2010. október 02. 13:14
  „Nem a kresszrol va itt szo mert annak semmi koze hozza. Az autonak van elsobbsege es kesz. Az egy gep egy machina ami konnyen elromolhat es meg a sofor gondolkodasa vagy eppeni kedve is befolyasolja. Tehat soha nem szabad egy konnyebben serulonek az elsobbseget megadni. A gyalogos a biciklis szembe se allhat az auto erejevel. A kressz rosszul van meg fogalmazva epp ez miatt.

  Akarmelyikotok elefordulna egy autonak csak azert mert a kressz azt mondja elsobbseged van es az auto nem tud esetleg megallni idoben? Nem hinnem!”
 • 124. rekettye 2010. október 02. 13:02
  „Szerintem, a cím megválasztása nem a legsikeresebb, atomboy mondanivalója belefért volna egy "Szabálytalankodók kerékpáros szemmel" címbe.Az ellentéteket sugalló cím nekem nem tetszik.
  A gyerekeket már kicsi koruktól kellene tanítani a helyes közlekedésre, de ennek is csak akkor lenne értelme, ha a minta amit mi felnőttek mutatunk megegyezne a tanultakkal.Pl.: a nemrég jogsihoz jutott fiatal hiába tanulta meg a szabályokat, ha nap mint nap azt látja, hogy a többiek teljesen figyelmen kívül hagyják azokat.
  A közlekedésben minden résztvevőnek figyelni kell a másikra, attól függetlenül, hogy kinek van elsőbbsége.
  Láttam majmot 4-5 éves gyerekével úgy az úttestre lépni, hogy se ő se a gyerek nem nézett se jobbra, se balra, kb. 30-40 cm-re állt meg tőluk egy autó (sorompó nyitás után, mindkét irányból hosszú autósor).Szerintem ez kiskorú veszélyeztetése.Mi van, ha a pöttöm legközelebb gondol egyet és takarásból lép az úttestre?
  Na, ez lehet, hogy kicsit off vala.
  Nem próbálná meg valaki lefilmezni a kedves, szabályosan közlekedő embereket, akiknek nem az a fontos, hogy kinek van elsőbbsége, hanem, hogy mindenki épségben érje el célját?”
 • 123. deszkás 2010. október 02. 12:48
  „LILONGWE! Ez a Kádári időkre volt jellemző hogy mindenkit figyeltek.Te tényleg ...? Akkor leirom neked hogy értsd:videózhatsz(ha valaki ki nem veri a kezedből) de nyilvánosságra nem hozhatod! Csak neked elviszem az ombudsman állásfoglalását amit ez iránt terjesztettem elé.”
142 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombattól újabb forgalomváltozások a 3-as villamos vonalán

Szeged - Október 2-án, szombaton várhatóan újabb forgalmi változások lépnek életbe a 3-as… Tovább olvasom