Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Autóval az M5-ösön, gyalog a régi átkelőn

Szombattól két-két határállomáson keresztül lehet oda-vissza közlekedni Magyarország, valamint Szerbia és Montenegró között. A személy- és tehergépjárművek, a buszok és motorkerékpárok a hét végétől Horgoson is sztrádás országkapun léphetnek ki, illetve be. Kerékpárral, munkagéppel vagy gyalog a régi határállomás vehető igénybe.
Fotó: Karnok Csaba
Az uniós normáknak megfelelő korszerű röszkei határátkelő már 2002 tavaszán megnyílt, ám onnan az utat csak egy vargabetű leírásával lehetett folytatni. Szerb oldalon addigra ugyan elkészült az autópálya fél sávja, amelyen kétirányú lett a forgalom, de csak kerülővel, a régi határátkelőn keresztül lehetett ráhajtani.

Ezt követően 2005 júniusában szerb oldalon is felavatták a röszkei határátkelő tükörképét, a horgosi határállomást, de egészen napjainkig nem nyitották meg az autósok előtt. A tavalyi avatáson ott volt a Délmagyország is: az EU-támogatással, 10 millió euróból megvalósult építmény kivitelezési munkálatait ugyanis pályázaton, 12 cég közül két magyar vállalat, a Mélyépítő Budapest és a szegedi központú KÉSZ Kft. nyerte el. Az ünnepségen elhangzott, hogy másfél hónappal később már használhatják az autósok az átkelőt, ez azonban csak ígéret maradt.

Az új átkelő az autósokat szolgálja majd. Fotó: Karnok Csaba
Most, hogy szombaton átadják az M5-ös határig elérő szakaszát, és megnyílik a lehetőség, hogy autópályán haladjon át a forgalom a határon, a szerbek sem késlekedhettek: ugyanazon a napon üzembe helyezik a horgosi határátkelőt. Információink szerint csak ma vagy holnap hozzák nyilvánosságra, hogy március 11-én pontosan hány órakor rendezik a megnyitó ünnepséget.

Binszki József őrnagy, a röszkei vámhivatal parancsnoka elmondta: ez nem jelenti azt, hogy a régi szerb határállomás bezár, sőt mi is kinyitjuk a saját régi átkelőnket. – Köztudomású, hogy az autópálya használatát igen szigorú szabályok korlátozzák. Így például kerékpárosok, gyalogosok, munkagépek, lassú járművek nem hajthatnak rá. Mivel a gyalogszerrel, lovas kocsival közlekedők is át szeretnének jutni, ők a jövőben a régi átkelőt használhatják.


Büntetnek majd másfél kilométerért?

Nehéz helyzetbe kerülnek azok az autósok, akik nem szeretnének közel 15 kilométernyi, Szegedig, vagy az országhatárig megtett útért matricát vásárolni. Megtehetik ugyan, hogy a röszkei csomópontnál mennek csak fel az M5-ösre, vagy jönnek le onnan, de akkor másfél kilométerért kockáztatják a büntetést. Mivel egy szakasz díjmentesítése a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium hatásköre, elvben születhet ilyen határozat is. Tegnap a tárcánál nem adtak választ kérdésünkre.

Kóka futni hívja a pártokat

Kóka János gazdasági miniszter, a szabad demokraták országgyűlési képviselőjelöltje futóversenyre hívta szombatra a parlamenti pártok tagjait az M5-ös autópálya Szeged–Röszke szakaszára – jelentette be Ábrahám Gergely, a miniszter szóvivője. A szabad demokrata politikus hétfőn e-mailt küldött a négy parlamenti párt elnökének, amelyben arra kérte őket, hogy párttársaikkal együtt minél többen vegyenek részt a „balkáni országokat az Európai Unióval összekötő" autópályán megrendezendő futóversenyen. A szóvivő elmondta, az ellenzéki pártoktól azt kérte Kóka: „tegyük félre legalább 100 percre az ellentéteinket, és teljesítsük, fussuk le együtt a távot". Az M5-ös új szakaszát szombaton délután 3 órakor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök adja át, ezt követően indul a futóverseny. A táv 14 kilométer, a szintidő 100 perc. A versenyt a szegedi Napraforgó Futóklub szervezi, a fővédnök Kóka János. 


B. Z.–F. K.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakók újítják fel a Hágit

Fordulat történt az 1997. december 31. óta zárva tartó Hági ügyében, tegnap megkezdődött az épület… Tovább olvasom