Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Avar kori sírokat találtak Szegeden

A sírokban állati és emberi csontvázak mellett különböző szíjvégekre, veretekre is bukkantak. Ezen a területen az 1930-as években már maga Móra Ferenc is végzett feltárásokat.
Késő avar kori sírokat találtak Szegeden egy családi ház építése kapcsán. A Móra Ferenc Múzeum régészei több, úgynevezett fülkesírt tártak fel. Ez a temetkezési mód azt jelentette, hogy a sírgödörbe akár egész lovakat is tehettek, a sír rövid oldalába pedig egy kis fülkét vágtak. Ebbe a fülkébe csúsztatták az elhunyt maradványait – így történhetett meg, hogy félig dőlve, sőt, szinte állva is megmaradhattak ezek az emberi csontvázak. A sírokban az emberi és állati maradványokon kívül különböző tárgyakat, ékszereket is találtak a régészek.

A régészeti feltáró munkára egy családi ház építését, kivitelezését megelőzően került sor, melyet törvény ír elő, mivel a területen húzódik a Szeged 188. számú régészeti lelőhely, mely a régészeti szakirodalomban makkoserdei temetőként vált híressé. A temető területén, az 1930-as évek során Móra Ferenc, majd később Csallány Dezső vezetett ásatásokat, avar és honfoglalás kori temetkezéseket tártak fel.

A telekhatáron, a feltárási terület nyugati szélén mai is áll még az a nagy tölgyfa, melynek árnyékában egykor Móra Ferenc dolgozott. És előkerültek most azok az egykori kutatóárkok, melyeket még Móra Ferenc és Csallány Dezső nyitottak több, mint 80 évvel ezelőtt.

(Lead képünk illusztráció -  A szerk.)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Atlétikai centrumot kap a Szegedi Tudományegyetem a Hattyas soron

Atlétikai centrumot kap a Szegedi Tudományegyetem a Hattyas soron
Néhány adat: 400 méteres, 8 sávos atlétika pálya, 80x10 méteres fedett futófolyosó, füves… Tovább olvasom