Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Avarból komposztot készítenek Szegeden

Szeged - Több tonna falevelet gyűjtöttek össze szeptember óta Szegeden a környezetgazdálkodási kft. munkatársai. Az avart komposztálják, majd a város virágágyásaira és füves területeire szórják.
Mostanra térdig gázolhatnánk az avarban, ha a Szegedi Környezetgazdálkodási Non-profit Kft. munkatársai szeptember óta nem gyűjtenék folyamatosan a lehullott faleveleket.

– Két kategóriára osztottuk Szegedet. Az A kategória a belvárosi területeket, a B a külső részeket jelenti – mondta Gila Csaba, a környezetgazdálkodási kft. közterület-fenntartó divíziójának vezetőhelyettese. A lombseprűvel száznyolcvan ember dolgozik, ezenkívül harminc gépjárművel tisztítják az utakat.

A legszennyezettebbeknek a platánok alatti területek számítanak – például a Széchenyi tér vagy az újszegedi liget. E részekről a lombhullatási időszak kezdetétől, azaz szeptembertől egészen májusig gyűjtik a sárgásbarna leveleket. Az újszegedi ligetben csak az utakat és a gyepes területeket tisztítják, az erdős részek talaja levéllel fedett marad.

Gépekkel és kézzel is gyűjtik a lehullott faleveleket a környezetgazdálkodási kft. munkatársai.
Fotó: Schmidt Andrea

A kft. munkatársai az összegyűjtött avart a központi hulladéklerakó telepre viszik, ahol komposztálják. Az így létrehozott komposztot újrahasznosítják: virágágyásokra és a gyepre szórják.

A magán- és társasházak elől azonban a tulajdonosnak vagy a közös képviselőnek kell eltakarítania az avart.

– Szabálysértési eljárást is indíthatnak az ellen, aki családi háza elől nem gyűjti össze a lehullott faleveleket – tudtuk meg Tóth Józseftől, a szegedi közterület-felügyelet vezetőjétől. Szegeden önkormányzati rendelet szól a köztisztaságról, amit a közterület-felügyelők folyamatosan ellenőriznek. A magán- és társasházak elől összegyűjtött leveleket zsákba kell helyezni, ezt a Környezetgazdálkodási Kft. gépjárművei elszállítják.

A leveleket nemcsak esztétikai szempontból fontos összegyűjteni, a járdát ellepő nedves avar csúszós, ezért balesetet is okozhat.

Olvasóink írták

 • 3. csanyiv 2007. november 12. 23:00
  „"A magán- és társasházak elől azonban a tulajdonosnak vagy a közös képviselőnek kell eltakarítania az avart."
  - ha ez így nem szúrt volna szemet. Attól, hogy panel, attól még társasháznak számít.
  Mi például minden hétvégén összetakarítjuk és így nem kell harminc zsákot kitenni egyszerre a kuka mellé, amit majd nyilván nem fognak elvinni.”
 • 2. Moon 2007. november 12. 16:39
  „Nyílván csak a frekventált területekről gyűjtik a falevelet, mert itt a Gyöngyvirág utcában az istenért össze nem szednék.”
 • 1. vica 2007. november 12. 09:12
  „A múlt héten kitettem az összegyűjtött leveket zsákba a kuka mellé nem vitték el !!!!!!!!!!Ma megint hétfő van újból kiteszem kíváncsi vagyok elviszik-e?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Presztízs-gála negyedszer

Szeged - Csütörtökön, november 15-én este eldől, kik vehetik át idén, alapítása óta negyedszerre a… Tovább olvasom