Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Az 1,7 milliárdos zárolás ellenére sem szeretne elbocsátásokat a szegedi egyetem vezetése

Szeged - Összdolgozói értekezleten ismertette a Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor az 1,7 milliárdos minisztériumi zárolás miatt tervezett intézkedéseket csütörtökön délután.
A TIK kongresszusi terme a karzatot is beleértve zsúfolásig megtelt, sőt a dolgozók a lépcsőkön is álltak.

A próbaszámítást és a részletes tervet a jövő héten az érdekegyeztető tanács elé tárja az egyetem. Ennek a legfontosabb összetevője, hogy nem rúgnának ki senkit, egyes juttatások azonban változnának.

– Létezik olyan megoldás, hogy elbocsátások és a működésben lényeges fennakadás nélkül tudjuk megoldani a zárolást – fogalmazott Szabó Gábor, aki felhívta a figyelmet, hogy nem biztos, hogy minden felsőoktatási intézménynek van ekkora mozgástere. Az SZTE azonban „gazdaságilag rendben van", és a saját bevételek aránya is nagy.

Szabó Gábor bevezetésként elmondta: a 60 milliárdos büdzséjű egyetem esetében 1,7 milliárd forintos zárolást rendelt el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a 19,6 milliárd forintos 2011-es támogatásból. A tárca döntése alapján nem csökkenthetők a hallgatóknak kifizetett juttatások.

Összdolgozói értekezlet a TIK-ben. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A minisztérium február 18-i levelében február 21-re kért intézkedési tervet. Az öt kutatóegyetem rektora erre úgy reagált: ez a határidő a felelős gazdálkodás semmibevétele. A rektor arról is beszélt, hogy a felsőoktatás felé billent a fűnyíró a 250 milliárdos stabilitási alap tervezésekor.

A dolgozókkal Szabó Gábor az intézkedési terv elveit ismertette. E szerint az egyetem saját bevételét a zárolás nem érinti. A zárolást a dologi kiadásokkal kezdik – az viszont kizárt, hogy az SZTE nem fizeti ki a közüzemi számláit, mint ahogy ezt más intézmények kilátásba helyezték. A dologi kiadások csökkentésével mintegy 850 millió forintot spórolnának. Az intézményi beruházások visszafogásával 179 milliót.

Megtakarítanának a juttatásokon is, de nem fűnyíró elv szerint, hanem a dolgozók szolidaritására apellálva a legnehezebb helyzetben lévőket nem érintve. Példaként említette Szabó Gábor az ebédjegyet, amely változna ugyan, de havi 300 ezer forintos fizetés alatt megmaradna. Ezt azonban az érdekegyeztető tanácsnak is jóvá kell hagyni.

Összdolgozói értekezlet a TIK-ben. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Az SZTE rektora kiemelte: a kollektív szerződést nem felrúgni, hanem közös megegyezéssel módosítani szeretnék.

Szabó Gábor arról is beszélt, hogy a Szegedi Tudományegyetem nem tartja jónak azt a más intézmények által választott módszert, hogy „nem csinálnak semmit, hanem megvárják, hogy mit vesznek el tőlük."

– Szamárság arra várni, hogy a jéghegy elugrik-e. Meg kell próbálni kikerülni, és mi ki is fogjuk – fogalmazott.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. bánki 2011. március 13. 12:02
  „3 % Nagy kihívás !”
 • 54. tol 2011. március 11. 20:35
  „jópofák vagytok, ahogy a probléma mellett el tudtok beszélni...”
 • 53. Agyalapi 2011. március 11. 14:40
  „Tudjuk, senki nem jár rosszul....”
 • 52. SzSandorne41 2011. március 11. 13:40
  „51. utanpotlas sokszor anyagi okok miatt kesik. Megvan az illetonek minden szukseges tud. munkaja az elolepteteshez, de nem tud elore jutni, mert nincs a berere penz. Kihalasi sorrendben mehet az elorejutas.

  49. par nagy terem miatt nem kellene egy teljes epuletet felfuteni. + az oszi szunetben is ezerrel ment a futes, amikor nem is hasznaltak nagy termeket.”
 • 51. Lutetia 2011. március 11. 13:27
  „50 tarkan, A nyugdíjas professzorokra azért van szükség, mert csak úgy akkreditálják az egyetemi képzéseket, doktori iskolákat, ha azok x db professzort fel tudnak mutatni. Az utánpótlás meg valahogy késik a professzorokból...
  Amúgy teljesen igazat adok Neked, jó pár fura dolog megy itt.”
 • 50. tarkan 2011. március 11. 12:31
  „47-es..Én nem vitatom hogy van benne valami,az a poblemám hogy egyetem sőt város,de tovább megyek,országszerte érdekes dolgok vannak egészségügy oktatásügy stb terén::))Mást ne mondjak csak a jéghegy csúcsát:-Mondjuk munkaruha beszerzés címén megrendelnek x-y mennyiségű overált,annak beszerzési költsége 2-3 ezer forint az egyetem felé leszámláz 8-10-ezret,és mi minden mehet így,aztán az idős professzorok(minden tiszteletem az övék)ugye ők sem havi 40-50 ezerért totyognak befelé,és még sorolhatnám azokat a helyeket ahol nyugdíjasok veszik el az aktiv fiatalabbak elől a pénzkeresési lehetőségeket,de nem teszem::))”
 • 49. Lutetia 2011. március 11. 12:01
  „Az egyes épületekben uralkodó pokoli hőség sokszor azért van, mert elavult a fűtési rendszer, és nem lehet rendesen szabályozni. A korszerűsítésre pedig nincs pénz. Holott így hosszú távon sokkal több pénz megy pocsékba, mint amibe a korszerűsítés kerülne.”
 • 48. SzSandorne41 2011. március 11. 11:59
  „Mondom h atvizsgalas kellene.”
 • 47. Lutetia 2011. március 11. 11:58
  „34. tarkan, a hulladékégető leégéséről annyit, hogy röviddel azután történt, hogy az egyetem és a hulladékégető maszek üzemeltetője megegyezett egy régi vitás kérdésben, amely megegyezés bizonyos anyagi terheket rótt volna az üzemeltetőre. No, egy héttel ezután hopp, leégett a hulladékégető. Jé, micsoda egybeesés...”
 • 46. öregvegyész 2011. március 11. 11:55
  „És még egy kis dolog: A főnök akadémikus akar lenni, hogy össz- IF-je gyorsan növekedjék nem tehet mást mint mindent saját munkájának tekint Azért érdekes,hogyan lehet egy rókáról ennyi bőrt lehúzni.Ahány név ott van a cikk elején az mind egyenértékű.Még egy szempont Tudni kell ,hogy IF-je nem a cikknek van,hanem annak az ujságnak amiben megjelenik,ráadásul évről-évre változó. Lehet vele összpontszámként trükköznzni bőven. A másik dolog pedig hogy ez az érték 0,1- től 40-ig terjed, sajnos sok ember csak kicsi IF-ú lapban publikálhat,mert csak olyan szaklapba tudja a szakterületén nincs más beküldeni munkáját,aztán nem mindegy hogy hol mennyi a disszertációs limit.No ennyit erről.
  Meggyőződésem,hogy az egyetemi dolgozók nagy többsége tudja,hol és hogyan folyik el értelmetlenül a pénz,csak hát ezt belülről megoldani nem lehet, kivülről meg szinte lehetetlen.Ne bántsuk a Rektor Urat, meg a Fideszt se értelmetlenül Egy 1949 óta kialakult rendszert nagyon nehéz lesz átalakítani rövid idő alatt.
  De ajánlanám nézzék meg az előző ciklusban mik és hogyan történtek pl. milyen ingatlan ügyletek voltak,mert szerintem nagyon tanulságos lenne utánajárni.”
 • 45. öregvegyész 2011. március 11. 11:07
  „Csak még annyit szeretnék az impakt faktorhoz hozzátenni,Hogy a főnökök gondolkodás és gátlás nélkül odaírják a nevüket a szerzők közé,függetlenül attól, hogy manuálisan vagy ötlettel benne lennének. Alapító atyánk Széki Tibor ezt soha sem tette meg Csak arra a cikkre irta rá a nevét melyben kisérletileg azaz sajátkezűleg dolgozott Munkatársa a késöbbi neves professzor Vinkler Elemér mint díjtalan gyakornok önállóan publikálta azt a szintézist amit ma Bruckner féle izokinolin szintézisnek ismernek Mert sajnos közben Széki elment és Bruckner Győző már igényt tartott a további munkákban,nevének feltüntetésére Széki rektori olajfestményén is fehér köpenyben lombikkal kezében áll a kutató asztal elött. Nem is állították ki a képét Szegeden soha. Azt meg hogy ki mikor és hogyan publikálhat vezetője hozzájárulása nélkül azt sokan jól ismerjük, sehogy.Ha nem pariroz kap olyan feladatot és körülményeket,hogy belezöldül és mehet a Jóistenhez panaszra. Egyébként a főnököknek alapvető érdekük,hogy a doktorandusz az adott idő alatt ne tudja megcsinálni a disszertációt. Ingyen munkás és a vezető még pénzt is kap utána.. Aztán,hogy ezt meddig bírja..... mindegy addig is ingyen van a munkája és kit érdekel utána.Úgyhogy anyuka nem biztos,hogy a hiba a gyerekben van. Nem mindegy hogy hátszél vagy szembeszél fúj.”
 • 44. SzSandorne41 2011. március 11. 10:45
  „A kari vezetesben nem artana par penzugyi szakember sem. Hozza nem ertok sokat tudnak artani, eleg, ha csak nem foglalkoznak semmivel. Celszeru lenne az osszes szerzodest megvizsgalni, mert sok a simlisseg sajnos.”
 • 43. bambinaXX 2011. március 11. 10:16
  „24-26, 32! mélyen egyetértek!
  Másutt is szörnyen túlfűtöttek, folyton nyitogattuk az ablakot télen, levegőért..
  A közbeszerzés pedig CSAK visszaélésre ad lehetőséget és SOKKAL drágábban tudunk így mindenfélét beszerezni. Ha a GH-nak volna kis esze, szerződésben rögzítené a "nyertes" céggel, hogy amennyiben másik cég olcsóbban tudja u.azt szállítani, akkor adja ő is olcsóbban-vagy nem tőle szerezzük be.
  (pl. egy cég megnyeri a tendert, mert rózsaszín wc-papírt a legjobb áron tudja vállalni, de mi simát vennénk, megengedi magának, hogy azt drágábban adja, mint mások) Rosszak a szabályok-ideje változtatni rajt´.
  Arról nem is beszélve, hogy a GH-ban olyanokat foglalkoztatnak, akik nem értenek ahhoz(tisztelet a kiv.nek), amit tenniük kell: pl. Külföldi számlákat le kell fordíttatni(külön költség), mert a kollega NEM TUD ANGOLUL!
  pedig ez a munkájához alapvető lenne... hülyeség a köbön.”
 • 42. bignose 2011. március 11. 09:40
  „A cikk és a belső tájékoztatás külömbsége! A párom eü dolgozó, ők a következőt kapták: Kajajegy elvesz, a bérük 2 %-a szintén! Namost: Rektor úr miről is beszélünk? A kiskeresetű ( ! ) dolgozók fognak ismét szívni!”
 • 41. achilleus 2011. március 11. 09:39
  „32. tom_peris 2011.03.11. 08:24
  "Egy ilyen szegény ország nem engedheti meg magának hogy bizonyos emberek bemondásra több százezer forintot dugjanak zsebre havonta..."

  Teljesen egyetértek. Seres Mária népszavazási kezdeményezésének kijátszásában, alkotmánybírósági megtámogatással mindkét nagy párt nyakig benne volt. Ideje lenne, ha e területen nézegetnének körül, azaz csak számlával igazolt költség számolható el közpénzből, mint minden "normális" mezei állampolgárnak. Akkor talán nem kellene ilyesmikkel bajlódni, és égni: http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=159874 "A Fidesz országgyűlési képviselője - ahogy korábban, - úgy a képviselőcsoport etikai bizottságának meghallgatásán is elismerte, hogy figyelmetlen volt és hibázott, amikor két helyről vett fel költségtérítést - írja közleményében a Fidesz-frakció."
  --- na és utólag jótékonykodni: "(...) jogellenesen felvett költségtérítésének teljes összegét megtéríti, büntetését befizeti, emellett a bizottság ülésén további 100 ezer forintot ajánlott fel jótékony célra. Zsiga Marcell az összesen 250 ezer forintot a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat számlájára fizeti be. "”
 • 40. NoScrubs 2011. március 11. 09:27
  „Nem tudom, mennyi az áramszámlája, de ha tudnám, sem írnám ide, mert egy áramszámla nem ad teljes képet egy épület üzemeltetéséről.
  Ezen a linken lehet tájékozódni: http://www.u-szeged.hu/egyetemrol/zold-intezmeny/zold-intezmeny-101222 :) de ez most már teljesen off-topic, úgyhogy hagyjuk is :)

  33.
  Ha a költségvetésből levonjuk azt a két tételt, amihez nem nyúlnak hozzá (hallgatói juttatások és folyamatban lévő pályázatok), akkor a költségvetés közel 14%-ának zárolásáról beszélünk. Ez hangzott el a tegnapi tájékoztatón.”
 • 39. Larsson 2011. március 11. 08:56
  „38.

  Ha ennyire képben vagy, akkor írd le ide a tyúk havi áramszámláját! ;)”
 • 38. NoScrubs 2011. március 11. 08:42
  „27. a "tyúk", ahogy te nevezed, az SZTE legzöldebb intézménye, ami mellesleg nem kevés bevételt hoz. szóval ez nem vág ide..”
 • 37. Admin07 2011. március 11. 08:40
  „Nyolc évig azt hallottuk, hogy nincs szükség megszorításra. Úgy látszik, hogy igen is szükséges a megszorítás, hiszen az eddigi életszínvonalunkat hitelekből fedezte az ország. Magyarország GDP-je, gazdasági potenciálja még ezt a balkáninak mondható "átlagmagyar" életszínvonalat sem teszi lehetővé. A FIDESZ is megpróbálta volna elődei politikáját folytatni, de Brüsszel nem engedte a "jóléti" 6,5 %- os hiány megvalósúlását. Az álmok, vizíók helyett marad a valóság, ami igen keserves lesz, hiszen ez még csak a kezdet. A 16%os adókulcs újabb 500 milliárdot vett el a szegényebb emberektől, amit szintén ki kell fizetni!”
 • 36. bánki 2011. március 11. 08:36
  „Pedig kéne a ,,púder" tanszékektől!”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyszerkassza: mínusz 120 milliárd

Szeged - 120 milliárd forinttal csökkentené két év alatt a gyógyszerkassza kiadásait a kormány. Tovább olvasom