Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Az 1956-os forradalom a Tiszatájban

A Tiszatáj az 1956-os forradalomra emlékezik novemberi számával. A szegedi irodalmi folyóirat Nagy Gáspár Puskás Kelemenék című versével indul.
A Tiszatáj az 1956-os forradalomra emlékezik novemberi számával. A szegedi irodalmi folyóirat Nagy Gáspár Puskás Kelemenék című versével indul. Bernáth Árpád A szellemi Európa szolidaritása Heinrich Böll hangján című írása vezeti be a Nobel-díjas német író eredeti másolatban és fordításban is közreadott '56-os nyilatkozatát.

Közli a lap Robert C. Conard egyetemi tanár Sohase találkoztam olyan magyarral, aki ne akart volna tanulni című írását, Anderle Ádám és Marosi Ágnes A magyar forradalom és a spanyol emigráns köztársasági kormány című tanulmányát, valamint Péter László kutatásait a forradalom szegedi orvosegyetemet érintő vonatkozásairól.

Pomogáts Béla '56-ról és a harmadik útról, Fried István A lázadó ember és Közép-Európa szabadságvágyáról, Pál József az írók szabadságharc utáni helyzetéről, Gömöri György az Irodalmi Újság lengyel tárgyú cikkeiről ír. Simai Mihály Fekete Pál új kötetét és forradalmár feleségének titkos naplóját mutatja be.

Olvashatunk a folyóirat novemberi számában Péter László, valamint Gömöri György és Buda Ferenc '56-os kötetéről, továbbá Csíkszentmihályi Róbert Műegyetemnél felavatott '56-os szobráról. A Diákmellékletben Vasy Géza az 1956-os forradalom egyik szellemi előkészítőjéről, Illyés Gyuláról ír.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kála és pálma tisztítja a vizet

A most épülő szegedi hulladéklerakó minden szennyvizét házilag tisztítják. Megépült és már… Tovább olvasom