Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Az adományozásokról és egy gyilkosságról szólt a decemberünk

12 családon segítettünk idén, szegedi repülőtervező sikere a NASA-nál, lelőttek egy embert az M5-ös autópálya Csengelei pihenőjében, Rovó László az SZTE rektorjelöltje, 80 éves a a kisperegi ikreket szétválasztó orvos - ízelítő decemberi témáinkból.
A távoli jövőre tervezett repülőgépével nyert első díjat a szegedi Varga Soma müncheni csapatával az amerikai és német űrügynökség versenyén, ahol idén indulhattak először európaiak.

Gál Béla biológiatanári munkáját ismerték el a legrangosabb pedagógus-életműdíjjal, amikor átvehette a Rátz Tanár Úr-díjat. A Radnóti-gimnázium igazgatója már csak egy osztályt tanít, de azt mondja, munkájában ez a legjobb.

Gyilkosság történt az M5-ös autópálya Csongrád megyei szakaszán, a csengelei pihenőnél december 5-én hajnalban. Egy osztrák rendszámú Ford személygépkocsi vezetőülés felőli oldalára lőhettek, legalább egyszer – tudtuk meg egy autópályán dolgozó férfitól. Azt már a rendőrség közölte, hogy egy ember a helyszínen meghalt, egy másik pedig súlyosan megsebesült. A férfit Ausztriában fogták el, karácsony előtt 3 nappal hozták Szegedre: a rendőrök a nyomozást  folytató Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályára  szállították a férfit.

A Kis Virág cukrászdában kapott helyet a Klauzál Gábor halálának 150. évfordulójára készült domborműves emléktábla, a városi főépítész ugyanis elutasította, hogy a nevét viselő téren, a ház külső homlokzatán helyezzék azt el.

Karácsony előtt három héttel mindenét elvesztette a zsombói Kabódi család. Házuk fél óra alatt teljesen leégett, a munkából éjszaka hazatérő családfő ébresztette fel és menekítette ki a lángoló épületből a családot. A település lakói egy emberként segítik őket: mindenüket elvesztették, pár nap alatt azonban mindenük lett ismét.

Eddig bárki megállhatott a Mars téri üzletsor mögötti parkolóban: az ingyenes, belvárosi parkolót sokan használták, december 11-től azonban csak azok állhatnak meg ott, akik szerződést kötöttek az IKV-val.

Diákokkal beszélgetett a kutató élet nehézségeiről, a Nobel-díjhoz vezető munkáról és nyugdíjas életéről Tim Hunt angol biokémikus a Ságvári-gimnáziumban. A kötetlen találkozón bebizonyosodott: a tudósok is lehetnek szórakoztató figurák.

A Jobbik tartózkodott, a kormánypárti és a szocialista képviselők támogatták Piros Attila kinevezését Csongrád megyei rendőrfőkapitánnyá Üllésen, a megyei közgyűlésben.

Három sportfejlesztés ügyében történhet előrelépés a közeljövőben, összesen közel 30 milliárd forint értékű beruházások kezdődhetnek meg.

 Háromszor emeltek le nem kevés pénzt Juhász Tibor bankszámlájáról, mert összekeverték egy névrokonával, aki ellen végrehajtást rendeltek el. Olvasónktól bocsánatot kért a végrehajtó iroda és a bank is, de már összerándul a gyomra, ha sms-t kap.

Az első vizsgálatok alapján nem volt veszett az az őz, amely betévedt Szeged belvárosába majd állatorvoshoz került.

Teherré vált kisállatokat lehet leadni és örökbe fogadni az Orpheus Állatvédő Egyesület speciális belvárosi központjában, amelynek belső kialakításával január végére végeznek.

Hiába nagy pocakos, 8 hónapos terhes egy nő, az utasok többsége teljes nyugalommal üldögél mellettük a buszon vagy a villamoson, miközben ők állnak - tapasztaltuk. Kolléganőnkkel az utastársak figyelmességét teszteltük.

A C-vitamin világhírű magyar felfedezőjének özvegye nemrégiben látogatott el hazánkba és relikviákat hozott Magyarországra, majd részt vett a professzor neve által fémjelzett orvosi díj kihirdetésének ünnepélyes eseményén.

A zöld egyetemeket rangsoroló GreenMetric 2017-es világrangsorában 76 ország 619 felsőoktatási intézménye közül a Szegedi Tudományegyetem idén a 88. lett.

Születésben negatív rekorder Csongrád megye. A házasok aránya Győr-Moson-Sopron megyében a legnagyobb, 48 százalék, és nálunk a legkisebb, csupán 41 százalék.

Rovó Lászlót választotta meg a szenátus az SZTE rektorjelöltjévé. A választás eredményét  megküldik az Emberi Erőforrások Minisztériumának, amely miután megvizsgálta az eljárás érvényességét,  felterjeszti a jelölt  személyét a köztársasági elnöknek - ő nevezi ki az új rektort.  A fül-orr-gégészeti klinika professzora júliustól vezetheti az intézményt.

2 milliót kapott a lábvért becsületes megtalálója - gombászás közben akadt a kincsre a szegedi férfi. - Példaértékű az a becsületesség, amelyet tanúsított - mondta Latorcai Csaba, a miniszterelnökség örökségvédelmi ügyekért felelős államtitkára.

A félárván maradt hajdúszoboszlói babáknak szánt tisztálkodószereket, bébiételeket, pelenkákat vártak az egyik szegedi játéküzletben.

Majdnem kitört a pánik a Mars téren, amikor megtudták, hogy az Európai Unió ,,betiltja" a lángost. A közkedvelt étel mellett feketelistára kerül a fánk, a rántott hús és a sült krumpli is - minden olyan étel, amit magas hőfokon, bő olajban sütnek. Tilalomról persze szó sincs, egy rákkeltő anyag csökkentését szeretné elérni az Unió.

Több mint 80 új autót kaptak a rendőrök karácsonyra. A Škodákat, Mercedeseket és Suzukikat Piros Attila megyei rendőrfőkapitány adta át Szegeden.

Hamis albérleti szerződéssel akarta rávenni egy Invitelnél dolgozó férfi a szegvári Benus Mónikát és édesanyját, hogy a korábbi szolgáltató helyett inkább vele kössenek szerződést. Egy gazos szegedi telekre jelentette volna be őket papíron. Az ügynökre rendőrt hívtak.

Negyedszázados fennállását már nem éli meg a dorozsmai nagybani piac, februárban bezárja kapuit - döntött a cég taggyűlése. A háttérben a magántőkéből épített konkurencia áll, amely elszipkázta a termelőket, így a szegedi önkormányzat többségi tulajdonában álló vásártér csak veszteséget termel.

Megkezdődött az egymilliárdos ligetprojekt, már a terület előkészítését végzik, hogy sikeres közbeszerzés esetén jövő tavasszal megkezdődhessen a kivitelezés. A Zöld Város Program keretében rekortán futópálya és kutyafuttató is épül.

Még a legforgalmasabb közterületeken is előfordul, hogy sorozatban hiányoznak a házszámok. A mentők és a tűzoltók többnyire e nélkül is odatalálnak egy címre, de ez másnak gondot okozhat GPS vagy okostelefon nélkül.

Fél háza mellett megtakarított pénze, bútorai is elégtek Császár Györgynek. A nyugdíjas férfi szegedi otthona december elején gyulladt ki, mire hazaért, már csak romokat talált. Most éjszakánként egy ismerősénél húzza meg magát, de mivel nincs hová mennie, kénytelen lesz rendbe hozni a tető nélkül álló épületet. Gyűjtés indult a megsegítésére, a szegedi önkormányzat pedig kiutalt egy bérlakást is neki.

- A nézőknek ez még most is egy különleges, exkluzív tartalom. Számunkra is újdonság volt, és csak sima "tesztelésből" alakult ki a végeredmény - kezdte Guba Gergő, a két nagy sikerű Szeged Timelapse videó egyik alkotója újabb projektjükről. A filmszerű drónvideó karácsony alkalmából a delmagyar.hu-n debütált.

2017-ben már Vérbulcsúnak is keresztelhettek újszülöttet Magyarországon, és egyre több ősi név kap engedélyt. A fiatal szülőkre közel-keleti hagyomány és a filmek mellett az irodalom is hat, amikor az a kérdés, mi legyen a neve a gyereknek.

A szegedi Dugonics téri és a makói Tescóban működő Vén Família húsbolt eladói lapunk munkatársaitól értesültek arról, hogy a hatóságok a cég kalocsai központjában két és fél tonna penészes húst vontak ki a forgalomból.

Hullik a vakolat a 10 éve felújított Reök-palotáról. Az, hogy a palota újbóli tatarozásra szorul, köztudott, a szegedi közgyűlés júniusi ülésén döntött arról, hogy jövőre 20 millió forintot költenek az épület külső felújítására.

Villamosvezető nagypapája fertőzte meg gyermekkorában a járművek szeretetével, majd a  mai napig példaképének tekintett tanára hatására a történelembe szeretett bele a 31 éves Bóka Krisztián. Végül a járművel győztek: ma már trolibuszvezető az egykori történelemtanár.

Nyolcvanadik születésnapját ünneplte Füzesi Kristóf professzor, aki hazánkban leginkább a sziámi ikrek szétválasztása miatt lett ismert. Azt mondja, bár volt idő, amikor aggódott a szegedi gyermeksebészeti osztályért, a fiatalok kezében ma már jó kézben tudja azt a helyet, ahova negyvenöt éven keresztül szívesen járt be mindennap dolgozni.

Felkészültek a taxisok a januárban életbe lépő változásokra, az általunk megkérdezett társaságoknál csak olyan sofőrök nem váltottak fiatalabb autóra, akik azt tervezik, hogy nyugdíjba vonulnak.

Másfél éves képzéssel szakápolókból képeznek egészségügyi dolgozókat, akik olyan orvosi feladatokat láthatnak el, amelyeket a szakorvosok legalább 5 évig tanultak. A Szegeden és Pécsett zajló oktatás ezen célja felháborodást váltott ki a szakmában, Szegeden az orvosok nem is hajlandók tovább tanítani, ha bizonyos kompetenciákat nem vesznek ki a rendszerből.

A zene kikapcsolja, segíti a lazításban Turi Csabát, a vásárhelyi Kagylóhéj Gyermekjóléti Központ és Családsegítő Szolgálat szakmai vezetőjét. Húsz év alatt mindent látott, amit kiskorúakkal megtehetnek, és egyre nehezebben viseli a lelki terhet. A novemberi közgyűlésen kitüntetést kapott a várostól.

Körülbelül 20-25 mindszenti lakos tiltakozott csendesen, gyertyagyújtással az ellen, hogy az év utolsó napján bezár az OTP helyi fiókja. A főszervező azt mondta, ez egy koporsószeg Mindszent városi rangjának.

Eltemették Almási Istvánt: Lázár János megható beszéddel, Orbán Viktor virággal búcsúzott.

A vásárhelyi köznyelv egyszerűen csak rozmároknak hívja azokat az elszánt férfiakat és nőket, akik hóval, esővel, mínusz fokokkal dacolva télen is a szabadtéri medencékben úsznak. Közülük többen kijelentették: nincs ebben semmi különös, sportemberek vagyunk.

Megkoszorúzták és felavatták a 300 éve született Szőnyi Benjámin református lelkész, esperes, egyházi író és költő feltételezett nyughelye felett, az Ótemplom mellett a sírkövét.

Az uniós közbeszerzési értesítőből kiderül, mindössze négy cég jelentkezett a Hódmezővásárhely és Szeged közötti villamosvasút, azaz a tramtrain építésére, a legkedvezőbb ajánlatot a Swietelsky Vasúttechnika Kft. adta, igaz, az eredetileg becsült árat meghaladta több milliárddal.

Családi tragédia történt Székkutason, a Gregus Máté utcában. A 44 éves férfi egy disznóvágáskor használatos kábítószerszámmal agyonlőtte a feleségét. Önmagával is végezni akart. Életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba.

Világszerte sikert arat a vásárhelyen, Adolf Zukor életéről forgatott kisjátékfilm. Egy indiai filmfesztiválon a hónap filmje lett, Los Angelesben pedig a legszebben fényképezett film fődíját nyerte el a Hódmezővásárhelyen forgatott 25 dollár , amelynek a forgatókönyvét Borbás Edina írta.

A vásárhelyi Varga János és felesége, Éva április végén az utcára kerülhet kishomoki albérletéből. Erről a tulajdonos kezdeményezésére a bíróság előtt született egyezség a felek között a közelmúltban. Vargáék szociális bérlakást szeretnének kapni a várostól. Állítják: annak költségeit havi 130 ezer forintos bevételükből fizetni tudnák.

Amennyiben a lakossági igények alátámasztják, jövőre kisállattemetőt létesítenek Vásárhelyen. Az ebösszeíráshoz kapcsolódó űrlapon kérdez rá erre az önkormányzat, és szóba került a hétfői közmeghallgatáson is.

A Sötét nagyúr, Darth Vader unokája, Kylo Ren és két birodalmi rohamosztagos ráérősen kilépett egy egykori szentesi utazási iroda ajtaján, átkeltek a zebrán, majd a sétáló utcán a mozi felé indultak. Szürreális jelenetnek tűnik, de a Kurca-parti városban nem az, sőt, minden december 6-án megszokott jelenség.

 hogy egy családban évtizedeken át öröklődik a szakma szeretete. A Szentesen új fodrászatot nyitó Presztóczkiéknál  soha nem volt kérdés, hogy ki milyen pályát válasszon: már a negyedik generáció áll rajthoz.

A kormány 150 millió forintot szán arra, hogy ismét elkészítsék a szentesi műtőtömb terveit: lejárt a négy évvel ezelőtti engedély. A terveknek legkésőbb egy év múlva el kell készülni.

Országos rekorder lett Nagy Zoltán fábiánsebestyéni kertész. Egyhektáros üvegházában négyzetméterenként 78,4 kilogramm paradicsomot termesztett. Ilyen eredményt még senki nem ért el Magyarországon.

A magyar városok közül Makó hotelei kapták a legjobb értékelést az utazóktól a  trivago.hu szálláskereső weboldal adatai alapján, Magyarország  pedig az európai országok rangsorában a 13. helyet szerezte meg.

Pár éve még kabátban ültek az órán, most meg pólóban is meleg van: jól vizsgázott a Galamb-iskola energetikai rendszere. A vártnál is nagyobb spórolást tesz lehetővé a fűtés- és az áramszámlán a makói Galamb-iskola energetikai korszerűsítése. De nem csak a megtakarítás fontos: az új rendszer üzembiztosan működik, így a diákoknak többé nem kell télen fázniuk a tanteremben.
Amilyen a borok között a tokaji, olyan petrezselyemből a hosszú makói - ezt ismerte el a közelmúltban az Európai Unió azzal, hogy oltalom alatt álló földrajzi jelzést adott neki. A termelők abban bíznak, így kelendőbb lesz, mint a külföldi fajták.

A nemrég elhunyt kiváló kézilabdázóról, Szabó "Sonka" Lászlóról nevezik el az új kézilabdacsarnokot Makón - döntöttek a testületi ülésen.

Foglalkoztatási paktumot írtak alá Makón: 474 milliós központi támogatás is érkezett. A foglalkoztatási paktum kifejezetten a helyi vállalkozásoknak, illetve álláskeresőknek segít egymásra találni. Ilyenből Csongrád megyében hatot szerveztek meg.

Varga Péteréknek adott igazat a közigazgatási bíróság az apátfalvi zöldségespavilon ügyében indított perben. Az önkormányzat vitatja a döntést. A család azonban nem működteti tovább az üzletet. A férj - Apátfalva előző polgármestere - kamionsofőr lett, felesége is más munkát keresett.

Makón ez volt a fejlődés éve: Kifejezetten sikeres volt 2017 Makó számára a fejlesztések szempontjából - értékelte az esztendőt Farkas Éva Erzsébet, a város polgármestere. Hozzátette: a milliárdok mögött mindig látni kell az embereket is.

A jövő évi béremelés miatt aggódik a legnagyobb makói munkáltatónál, a Continentalnál a vegyipari dolgozók ott működő, legnépesebb helyi szakszervezete. A cégvezetés szerint ez indokolatlan.

2022-ig nem épül meg a csongrádi-szentesi Tisza-hídnál a bicikliút - az állami építkezésekért felelős cég szerint. A Jobbik félpályás útlezárást tervez, az országgyűlési képviselő tárgyalva szeretné elérni, hogy hamarabb elkészüljön. Hogyan lehet sürgetni egy állami beruházást?
Több mint 3,5 millió forintot adtak össze olvasóink idei karácsonyi akciónkban 12 rászoruló család számára. Az ajándékok értéke azonban ennél jóval nagyobb: van, aki komplett fürdőszobát, más élelmiszert, műszaki cikkeket is kapott a készpénz mellett. A kiválasztott 12 család mindegyike legalább 250 ezer forintot vehetett át karácsony előtt, de volt, akinek több mint 400 ezer forintot vittünk a címzett támogatásoknak köszönhetően.

Az udvarról cipelik be mindennap a fürdőkádat - így tud csak tisztálkodni a héttagú Turcsik család. A gyerekek naponta 3 kilométert gyalogolnak, hogy iskolába menjenek, mégis szeretnek üllési tanyájukon lakni. Cikkünk után a Hungerit hatalmas ajándékcsomaggal - ezt minden támogatott család megkapta -, Borbola Imre komplett fürdőszobával lepte meg a családot.

Saját három gyerekén kívül értelmileg sérült öccséről is gondoskodik Katona Róbert Péterné Makón. Párja nyakába vette az országot, hogy több pénzt tudjon hazaküldeni, mint ha Makón dolgozna, a mindennapi megélhetés azonban a fiatal édesanyának így is gyakran okoz fejtörést. Neki 255 ezer forintot tudtunk átadni az élelmiszercsomag mellett, illetve egy mosógépet is ajánlott neki egyik olvasónk, amit szintén elvittünk neki.

 Évek óta egyedül gondozza magatehetetlen férjét mindentől távol eső tanyájukon Paplogó Antalné Erika. Az asszony gyulladt kezével vágja a fát és emelgeti a férfit, de azt mondja, eszében sincs intézménybe adni. Hiszen megfogadta: jóban, rosszban kitart mellette. Neki összesen 284 ezer forintot adtak össze olvasóink. Emellett felajánlottak neki egy kerekesszéket.

Válása után egyedül maradt négy gyerekkel a makói Kovács Erika. A négy közül a legkisebb, Dorina súlyos agykárosodással született 17 éve, lényegében állandó felügyeletre szorul. A család életét ez megpecsételte. A család televíziót, ruhaneműket, hűtőszekrényt, tűzifát, mosógépet és vasalót is kapott a hungerites élelmiszercsomagon, illetve a 310 ezer forinton felül, amelyet alapítványi számlánkra utaltak neki az adományozók.

A Hódmezővásárhely-Batidán élő Nagyék nagy szeretetben gondozzák 36 éves, magatehetetlen lányukat. A szülők is betegek. Nehéz nekik fával fűteni. Beköttetnék a gázt, de nincs pénzük kazánra. Összesen 265 ezer forintot küldtek jóakarók, ezt át is adtuk nekik.

 A makói Ökrös család Csillag utcai házában tűz ütött ki. Percek alatt oda lett mindenük. Szerencsére az otthon tartózkodó 17 éves Csinszka megúszta egy enyhe füstmérgezéssel. A családnak 250 ezer forintot tudtunk átadni a Hungerit ajándékcsomagja mellett. Emellett kaptak bútorokat és kisebb pénzösszegeket magánszemélyektől. A tetőt már elkezdték javítani, ha az készen lesz, el lehet kezdeni a belső felújítást is. Az olvasóinktól kapott összeget az újjáépítésre fordítja majd a család.

Svájci frankos hitel miatt veszítették el lakásukat, azóta albérletben él Csízik Krisztina párjával és négy gyermekükkel. Hivatalos jövedelmük túl sok ahhoz, hogy támogatást kaphassanak, a levonások miatt azonban alig marad valami, amiből hónapról hónapra boldogulhatnának. Csízik Krisztinának és férjének összesen 270 ezer forintot utaltak olvasóink, de tudtunk nekik vinni kerékpárt is, így az iskolás gyerekeknek nem kell ezentúl gyalogolniuk.

 Szeptember óta áram nélkül él a négygyermekes szegedi Nagy család. Gyertyafény mellett olvasnak, tanulnak a nagyok, az anyuka kézzel mos rájuk. Már a pénz is megvan a visszakötésre, csak az ügyintézésre várnak. Egyetlen vágyuk, hogy a karácsonyt már ne a sötétben gubbasztva kelljen tölteniük. Ők összesen 275 ezer forintot kaptak olvasóinktól. A gyerekeknek emellett vittünk édességet és könyveket is, és ők is megkapták a Hungerit élelmiszercsomagját. Egy magánszemély pedig bevásárolt nekik játékokat és élelmiszereket, melyeket házhoz szállított. Úgy tűnik, lesz áramuk is az ünnepekre, ugyanis megérkezett a Védőernyő Alapítványtól az áramszolgáltató  számlájára a pénz, olvasóink adományainak köszönhetően pedig a fennmaradó összeget be tudja fizetni a család.

Mélyről indult Kolompár Ludmilla: a dorozsmai cigánytelepről költözött bérlakásba, hogy gyermekeinek jobb életet biztosítson, mint ami neki jutott. Iskolába jár, munkát keres, de azt mondja, ezzel a névvel nehéz beilleszkedni a társadalomba. Nekik 270 ezer forintot adtunk át a Hungerit élelmiszercsomagja mellett. A gyerekeknek édességet és mesekönyveket is vittünk. Ezenkívül egy felújított kerékpárt is ajándékozott neki egyik olvasónk. Az asszony elmesélte, soha nem volt még ilyen boldog karácsonya, hiszen a pénzből meg tudta venni mindhárom gyermekének azt az ajándékot, amit nagyon szerettek volna, melyek ugyan nem drágák, de önerőből mégse tudta volna ezt megoldani. Olvasóink jóakaratforintjaiból arra is jutott, hogy elmaradt számláit rendezze, így nyugodtan várhatták a szeretet ünnepét.

Szülők nélkül nőtt fel, most egyedül gondoskodik két kislányáról a konyhai kisegítőként dolgozó, szerény körülmények között élő makói Berecz Katalin. Egy munkatársa ajánlotta történetét figyelmünkbe - ő minden nehézsége ellenére sosem kért támogatást senkitől. Az édesanyának összesen 405 ezer forintot tudtunk átadni. Emellett játékokat, élelmiszert, gyümölcsöt, hősugárzót is vittek a családnak személyesen, egy vállalkozó pedig laptopot, karácsonyfadíszeket, édességet és készpénzt is ajándékozott nekik. Katalin elmondta, kifizeti minden adósságát, hogy tiszta lappal tudjon indulni, így remélhetőleg már elég lesz levonásoktól mentes fizetése a mindennapokra. A maradékot pedig félreteszi, hogy legyen tartaléka a későbbiekben.

Nem egyszerű dolog egy édesanyának a mindennapi életet egyedül megszervezni 7 gyerekkel, a kiszombori Andok Krisztinának azonban sikerül. A gyerekek ráadásul szorgalmasak, tisztelettudók, otthon is sokat segítenek. A 250 ezer forinton és a hungerites élelmiszercsomagon kívül édességet és gyerekkönyvet is vittünk. Egy magánszemély pedig húscsomagot állított össze a családnak.

Hitelt törlesztenek, gyógyszert váltanak ki és számlát fizetnek - másra nem is marad pénze a nyugdíjas Vida házaspárnak. A vak fiút nevelő család azt mondja, már csak azért küzdenek, hogy Antikának megadhassák, amire szüksége van. Vida Antal és felesége 260 ezer forintot vehetett át tőlünk, olvasóink néhány nap alatt ennyi pénzt küldtek számukra. Emellett természetesen megkapták a hungerites élelmiszercsomagot is. A család a pénzből Antikának már másnap vásárolt is egy lakókocsit, ugyanis ez volt évek óta a fiatal férfi vágya, hiszen így külön „lakrésze" lehet az udvaron.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paróka és trombita nélkül nincs szilveszter

Paróka és trombita nélkül nincs szilveszter
Ismét a szilveszter bohókás, vicces és elmaradhatatlan, de sokak szerint teljesen szükségtelen kellékeit árusító kereskedők vették át a terepet a Széchenyi tér elején. Tovább olvasom