Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Az áfa még lehet 25%-os

Január elsejétől 25 százalékról 20 százalékra csökkent az általános forgalmi adó kulcsa. A 20 százalékos kulcsot a 2006-ban keletkezett fizetési kötelezettségek esetében kell alkalmazni.
Ha egy szolgáltatás vagy termékértékesítés már 2005-ben teljesült, még a 25 százalékos áfát kell felszámítani akkor is, ha az erről szóló számlát 2006-ban állítják ki. A 2006-ban teljesített értékesítések után viszont már akkor is 20 százalék áfát kell felszámítani, ha a teljesítések érdekében történt beszerzések előzetes áfája még 25 százalék volt. Néhány esetben ettől eltérő rendelkezést tartalmaz a törvény záró rendelkezése.

Amennyiben a felek által kötött szerződés alapján a teljesített értékesítésről időszakonként számolnak el, vagy a szolgáltatásnyújtás ellenértékét rendszeresen ismétlődő jelleggel, meghatározott időszakra állapítják meg, a teljesítés időpontja fő szabályként a felek közti elszámolás napja. Ilyen esetben az átmeneti rendelkezések szerint még 25 százalékos áfát kell felszámítani, ha az elszámolási időszak 2005-ben kezdődik, de már 2006-ban végződik. Ha az egész elszámolási időszak még 2005-re esik, 25 százalékos áfát kell felszámítani. Külön átmeneti szabály vonatkozik a közüzemi szolgáltatásokat végzőkre és az előfizetéses újságértékesítésre. A bérbeadási szolgáltatásra nem tartalmaz rendelkezést a módosító törvény, ezért a teljesítés napja az egyes részkifizetések esedékességének a napja, függetlenül attól, hogy az elszámolt időszak melyik évre esik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyvédi irodákba törtek be

Betörtek az egyik legnagyobb szegedi ügyvédi irodába. A tolvajok átkutatták az összes helyiséget,… Tovább olvasom