Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Az agy teljesítőképességét javítja a csokoládé és a szex

Nagyon sok módszer áll rendelkezésre, hogyan tudjuk az agyunkat karbantartani, a keresztrejtvénytől a sudokun át a tornagyakorlatokig és a hideg zuhanyig. Úgy tűnik, a titok nyitja az életmódunkban rejlik, és abban, hogy milyen „üzemanyagot" adunk a testünknek, vagyis: mit eszünk.
Étcsokoládé és nagyon sok hideg étel reggelire: ezek állnak annak a listának az élén, amelyek okosabbá tesznek bennünket, állítják a kutatók. Az agy karbantartásához a szexre is szükség van, ennek hatását életünk későbbi korszakában érezzük.

Az agy karbantartásához a szexre is szükség van, ennek hatását életünk későbbi korszakában érezzük Illusztráció: MTI

Természetesen ahhoz, hogy mentálisan egészségesek legyünk és maradjunk, kerülni kell például a kender szívását, a szappanoperák nézését és az örökös szórakozást. De a gyermeknevelés, a házi feladat elkészítése, a hangos felolvasás és a jó bizonyítvány megszerzése az egyetemen – mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az agyunk jól dolgozzon.

A teória, amely több, világszerte elismert kutató elméletén alapszik: az agy tréningezése és önmagunk tanítása.

Kerüljük a koffeint, az alkoholt és a vörös húst

Annál, ha gyerekek a leckéjüket otthon írják meg, és egyedül tanulnak, sokkal jobb, ha társaikkal vagy szüleikkel együtt készítik el a házi feladatot. Ez ugyanis nagyon jól fejleszti az agyukat, csakúgy az osztály előtt tartott kiselőadások. Terry Horne javaslata arra, hogyan tartsuk jó kondiban az agyat, a következő: időzzünk sokat olyan emberek táraságában, akik megnevettetnek, akiknek jó a humorérzékük, akiknek hasonló az érdeklődésük. És kerüljük el azokat az embereket, akik savanyúak, akik panaszkodnak, és azokat, akik negatívak. Ők ugyanis társaikat is depresszióssá teszik. 
A University of Central Lancashire lektora, Terry Horne könyvet írt a témában. – Amit eszünk és iszunk, ahogyan az iskolában tanulunk, amilyen a kedvünk – ez mind kihat ránk. Az emberek alakíthatják saját életstílusukat, amely hatással van a kognitív kapacitásra egész felnőtt életünk folyamán – mondta.

Könyvében mentális gyakorlatokat is összegyűjtött, és radikális gondolatokat oszt meg arról, hogyan táplálkozzunk, hogyan viszonyuljunk a környezetünkhöz, a stresszhez, és melyek a modern élet azon aspektusai, amelyek hatással vannak szellemi teljesítőképességünkre. Állítása szerint a szex pozitív hatással van rá, és a megemelkedett oxitocinszint is hozzájárul ahhoz, hogy briliáns agyunk legyen. Emellett az agyat fejleszti az olvasás, és az, ha megpróbáljuk egy éppen olvasott krimi megoldását megfejteni.

Az étcsokoládéban megtalálható összetevők szintén hasznosak. A magnézium és az antioxidánsok segítenek abban, hogy az oxigén eljusson az agyba, csökkentik az agykárosodás lehetőségét. Terry Horne azt tanácsolja, hogy a reggeli tojásból, halból vagy hideg húsból álljon, az ebéd proteinben gazdag legyen, fogyasszunk sok sötétzöld zöldséget. Vacsorára pedig sok szénhidráttartalmú ételt.

Gwyneth Rees (Daily Mail)

Olvasóink írták

  • 1. Mese 2008. január 10. 12:59
    „Sok igazság van ebben a cikkben,pozitívan kell látni,társaságban lenni,stb. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged és környéke 2007 - összefoglaló

Szeged - Szeged és környékének legnagyobb horderejű eseménye tavaly a nagy vitákkal kísért egészségügyi integráció megindulása volt. Tovább olvasom