Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Az alföldi borásznak még mindig nehéz

Ásotthalom - A tizedik pünkösdi borünnep programjai közül leginkább a szabad garázdálkodás az ásotthalmi borászok pincéiben keltette fel az érdeklődésünket. Megkóstoltuk többek között az egyetem borát.
A pincebejárást a minőségi borok népszerűsítése, a kulturált borfogyasztás és a modern borkészítés ismertetése céljából szervezik, aki azonban szimplán csak ingyenélő, az is jól járt a tizedik ásotthalmi pünkösdi borünnep vasárnapi rendezvényén. A pincékben szabadon kóstoltunk, és ettünk is hozzá: zsíroskenyeret, pogácsát, kekszet.

Családi borászatokat látogattunk, elsőként a Vitifarm Kft.-t céloztuk meg, ahol Tóth István házigazda fogadott minket, valamint rengeteg borlovag a Szent Vince rendből és a Vajdaságból. Hogy ne nézzenek teljesen amatőrnek, bekapcsolódtunk az ital aranysárga színéről és keserűmandula illatáról folyó beszélgetésbe. A hűvös helyiségben modern, rozsdamentes tartályok között társalogtunk, a pincehangulatot az illat és a falak homokkő borítása adta.

A házigazdától megtudtuk: egy-egy nyitott napon – amelyen nemcsak rendjük jelét nyakukban viselő borlovagok, de mezei érdeklődők is részt vesznek – ötven liter bor is elfogy úgy, hogy a vendégek nem döntik magukba, csupán ízlelgetik az italt. Rajnai rizlinget, ottonel muskotályt, chardonnay-t.

Még a jó bornak is kell a cégér. Fotó: Miskolczi Róbert
Még a jó bornak is kell a cégér. Fotó: Miskolczi Róbert

– Az alföldi bort még mindig nem ismerik el annyira, mint ahogy érdemelné, de nagy reményeket fűzünk ahhoz, hogy az év borászának választott Frittmann János változtatni tud ezen. A megyei vendéglátóhelyek is megtehetnék, hogy a csongrádi borokat ajánlják a vendégeiknek. A legtöbben nem törődnek ezzel, hamarabb kínálják a villányit. Ennyire vagyunk lokálpatrióták – mondta Tóth István, aki szerint alföldi borászként még mindig tízszer annyit kell dolgozni az elismerésért, mint hegyvidéki kollégáinak. A kft. italait multik nem árulják, a borászat rajnai rizlingje mégis sokfelé eljut, mert a Szegedi Tudományegyetem bora, az intézmény ezt adja ajándékba vendégeinek és vendéglátóinak évek óta.

Az én pincémben más borát ne dicsérjed! – olvastuk az intelmet a Triovin 2000 Kft.-nél. A hivatalos cégnév itt is családi borászatot takar, legalábbis kétharmad részben. Bortúránk második állomásán hagyományos fahordókat láttunk, és 23 mustfokú kunleányt ittunk. Dobák Sándor, az egyik tulajdonos az eddigi évek tapasztalata alapján nagyjából száz vendéggel és fejenként három deci borral számolt, szerinte tehát náluk 30 liter ital fogy a borünnep délelőttjén. Aki valamiért pálinkát kívánt a pincében, az is megkaphatta, sőt a választás illúzióját is: egy szögletes üveg négy oldalára alma, szilva, körte, törköly feliratot ragasztottak. Hogy igazából melyik volt benne, azt nem derítettük ki.

A nyitott pincék délben zártak. A borünnep protokollal, felvonulással, kulturális műsorral folytatódott.

Olvasóink írták

  • 1. naca 2008. május 13. 12:50
    „Az Alföldi boroknak is meg van a maga zamata és jellegzetessége, amit sajnos nagyon kevesen ismernek. (És nem tudják, mit vesztenek vele!) Még ma is inkább a tradicionális borokat részesítik előnyben, pedig az ún. homoki borok semmivel nem maradnak el mellettük. Én láttam az egyik nagy hipermarketben Ásotthalomról származó bort, sőt vásároltam is. Talán jobb marketinggel, nagyobb reklámmal javítani lehetne a jelenlegi helyzeten. Bár azt el kell ismerni, a magyar ember ragaszkodik a berögzült szokásaihoz, pedig néha nem ártana egy kicsit nyitottabbnak lenni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a szülinapi ünnepségen

Szeged - Súlyos közlekedési baleset történt szombat délelőtt a szegedi Belvárosban a mentőszolgálat hatvanadik szülinapján. Többen életveszélyes sérülést szenvedtek. Tovább olvasom