Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Az algyői Rákóczitelep lakói várják az M43-ast

Algyő - Az ottani félszáz család zöme – például a Frányó házaspár vagy a húszéves Kovács Anna – arra számít, hogy a tanyai élet előnyeinek élvezete mellett a mostanihoz képest feleannyi idő alatt juthatnak a városba.
„M43-as autópálya, 9+700 – 18-400 km sz. közti szakasz, valamint csatlakozó építmények. Befejezés: 2010. augusztus 31." – olvasható a 47-es út szélére kitett táblán. A centit még nem vágják, a visszaszámlálást még nem kezdték el, de a táblától jó 20 kilométerre, a Tiszán túli Rákóczitelepi tanyák lakói között állandó téma az új híd és az autópálya építése.

– Két napja járok erre: előkészítjük a terepet a híd cölöpözését végzőknek – magyarázza Kispéter Tibor, a Szeviép egyik teherautójának sofőrje. Mutatja a forgalmassá lett Rákóczitelepnél, a Tisza felé kanyarodó úton a fél kilométerrel odébb magasodó földkupacokat. Ott a régészek befejezték a munkát – két év múlva már autók suhannak az addigra megépülő aszfaltcsíkon.

Tereza vegyesbolt. Ez maradt az egykori Rákóczi téesz központjából meg a barakképület.
– Mikor 1982-ben az akkori ÁFÉSZ-boltban kezdtem, kétszer-háromszor nagyobb volt a forgalom, mint manapság – mondja Patai Pálné. A vegyesboltos kávét főz az úton járóknak. Azt mondja: érezhetően megnőtt a forgalom az utóbbi napokban. Reméli, így lesz ezután is, hiszen közeli az autópálya, meg azt beszélik a népek, körforgalomból lehet majd az előttük elnyúló útra hajtani.

Kovács Sándorné: állandó téma, hogy rossz az Algyőt Maroslelével összekötő út burkolata. Fotók: Schmidt Andrea

Lejárót, pontosabban egy egyszerűbb lehajtót harcolt ki Algyő a Tiszán túlon élő lakosainak – tudtuk meg Nagypál Miklóstól. A nagyközség polgármesteri hivatalának műszaki szakembere szerint jobb lesz Rákóczitelep megközelíthetősége a nagyközségből is, nem kell majd a rossz minőségű „négyszámú" közúton zötykölődni, hanem az autópályáról lehet majd lehajtani.

Rákóczitelepen állandó témája a beszélgetéseknek, hogy nagyon rossz az Algyőt Maroslelével összekötő, amúgy 4413-as számú út burkolata. De azt is beszélik, hogy a korábban irodának használt barakkban az útépítők szállása lesz – adja tovább a hallottakat Kovács Sándorné Zsuzsika.

– Kint a 40 kilométeres sebességet ajánló tábla, de néhol csak lépésben lehet haladni, annyira hullámosra gyűrődött az út – osztja meg velünk tapasztalatát az unoka, a húszéves Kovács Anna. Ő és öccse nyolcadikig az algyői általános iskolába járt, Volán busszal. A menetrend ennek az iskolának a becsengetéséhez igazodik, mostanában is legalább egy tucat gyerek utazik a busszal. Most, hogy ő a MIOK felsőfokú szakképző hallgatója, az öccse pedig az Eötvös-gimi diákja lett, autóval kell Szegedre ingázniuk, mint a közeli tanyákon élő 5-6 sorstárs kortársuknak. – Tegnap például 45 percig tartott a 22 kilométeres út – dohogott a jogi asszisztensnek tanuló, de egyetemre pályázó lány, aki reméli, az új úttal felértékelődik ez a terület. Így abban is bízik, hogy az illetékes cég érdemesnek találja az itteni tanyákon lakó internetezőket kiszolgálni, például egy új jelerősítővel.

Az útépítők már a Tiszán túl is dolgoznak: az új híd cölöpözéséhez készítik elő a terepet. Élénkebb a forgalom a Rákóczitelepi Tereza vegyesboltban is

– Dolgozunk az egész megyében, de Budapesten is – árulja el a mézeskalácsház-szerű Frányó-tanya háziasszonya. Arany Margó és párja, Frányó István munkabiztonsági ügyekkel foglalkozik. A városból a csend és a nyugalom vonzotta őket a tanyára. Most annak örülnek, hogy a tanya előnyeinek élvezete mellett nemcsak az internet, hanem az épülő út miatt is könnyebben bekapcsolódhatnak majd az ország vérkeringésébe.

Megállt az idő

– Nekem mindegy, mi épül itt. A feleségem egy évig betegeskedett, most halt meg – legyint Molnár István, aki a „Dög-Tiszához", vagyis a holtághoz közeli tanyájára 1972-ben költözött. Ő megszokta már, hogy a postáért és az artézi vízért Rákóczi-telep „központjába", a vegyesbolthoz kell zarándokolnia, hivatalos ügyei intézése miatt pedig 13 kilométerrel távolabbra, Algyőre kell buszoznia.

Olvasóink írták

 • 6. kicsi08 2008. szeptember 05. 14:12
  „Hol lehet megnézni a terveket, mert én nem találom?”
 • 5. kicsi08 2008. szeptember 05. 14:12
  „Hol lehet megnézni a terveket, mert én nem találom?”
 • 4. csanyiv 2008. szeptember 05. 12:58
  „Mi az hogy szerintem igen/nem? Meg lehet nézni a terveket a neten, tessék rákeresni és nem hülyeségeket tippelgetni. Természetesen lesz maroslelei lehajtó és még néhány másik is, évek óta része a terveknek és a kiviteli tervben is benne van...”
 • 3. kicsi08 2008. szeptember 05. 12:31
  „Szerintem csinálnak lehajtót, mert akkor a Maroslaliek is ott fognak lehajtani.”
 • 2. énén 2008. szeptember 05. 11:51
  „Igenis lesz lehajtó!”
 • 1. k 2008. szeptember 04. 23:14
  „"...arra számít, hogy a tanyai élet előnyeinek élvezete mellett a mostanihoz képest feleannyi idő alatt juthatnak a városba."

  Ki mondta nekik hogy ott lesz lehajtó? Max talán a 47-esre csinálnak egyet, de az se biztos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futott az ügyész, utána a vádlott

Szeged - Csongrád megyében bírót ért fenyegetések miatt nem jelentettek be elfogultságot. A rendőrségen a munkájukkal járó „nem kívánatos mellékterméknek" nevezik a munkatársaikat ért fenyegető megjegyzéseket. Tovább olvasom