Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Az alkoholé az utca este tíz óra után Szegeden

Szeged - Nem a parizer fogy este 10 után a szegedi éjjel-nappalikban – inkább az alkohol, amit sok magyar városban nem lehet éjjel árusítani élelmiszerboltokban vagy benzinkutakon. Nálunk ki a koccintósra, ki a féldecis bonbonmeggyre voksol, s fogyasztja közterületen – ami 60 ezer forinttal is sújtható szabálysértés.
– Csókolom, tablettás milyen van? – hangzik a nem is annyira meglepő kérdés egy fiatalembertől szombat éjjel fél 11-kor Szegeden, a Mars téri éjjel-nappaliban. Számos magyar városban, például Szolnokon, Debrecenben ilyenkor már nem szabadna válaszolni erre, az éjszakai alkoholstop miatt: éjjel 22 és reggel 6 óra között nem árusíthatnak szeszes italt az élelmiszerboltok, nonstopok, hiperek vagy benzinkutak. Szegeden nincs hasonló tilalom.

– Melyikőtök a 18? – kérdi az eladó a fenti, borra áhítozó fiataltól és barátjától, aki a személyi vizsgálata után minket is tájékoztat: „este 10 után szinte csak pia fogy: inkább bor, mint sör". Tíz perc alatt hat vásárló ottjártunkkor is alkoholt választ. Amit aztán a bolt széles párkányán ülve, odakint rövid időn belül el is fogyaszt.

A Kálvária sugárúti sarki nonstopból kifelé egy idősebb férfi indokolatlanul nagy sebességgel veszi a lépcsőket, kezében a koccintós borral, amely végül hanyagul letámasztott biciklije csomagtartójában lel ideiglenes nyugalmat.

Fiatalok az éjjel-nappal nyitva tartó bolt előtt. Fotó: Segesvári Csaba
Fiatalok az éjjel-nappal nyitva tartó bolt előtt. Fotó: Segesvári Csaba

Megtudjuk: itt sem a parizer fogy leginkább e kései órákon, inkább a féldecis tömények – kamaszszlengben „rakéták". Cseresznye, bonbonmeggy, barack – egy igazi gyümölcsnap kellékei. – Ha diszkós nap van, vagy fesztivál a közelben, mindig sokan jönnek – informál az anonimitást kérő eladó.

Tilos az ivászat

Korábban is megírtuk: Szeged közterületein szabálysértésnek minősül az italozás, akár 60 ezer forintos büntetés is járhat érte. Hasonló a szigor például Mórahalmon és Hódmezővásárhelyen is.

A belváros harmadik éjjeli alkoholoázisába, a Zrínyi utcába menet a sugárúton kékfrankosok, Sangriák üvegei keresztezik utunkat. Az említett bolt előtt 3 srác félliteres vodkásüvegből adagolja energiaitalába az alkoholt. – A JATE-ba készülünk, a bulihoz alapozunk. Mi lenne, ha 10 után nem vehetnénk piát? Semmi értelme nem lenne, megvennénk előbb. Vagy kocsmába ülnénk be, csak ott drágább – halljuk Bencétől, Zsolt pedig hozzáteszi: ez a rendelet „nem fékezne meg senkit". Mint ahogy őket az sem, hogy közterületen tilos alkoholt fogyasztani. – Ezért vagyok bőrdzsekiben, befér oldalra az üveg – mondja Péter.

Rendszerint a kocsmában alapoz Felhő István is, ám ezen az estén betért egy üveg borért. – Az egyik borozóból megyünk a JATE-ba, csak a Tisza-part felé kerülünk – indokolta az útravaló szükségességét, a rendeletről csak ennyit szólva: „nem érdekelne a tilalom. Meg lehetne azt oldani".

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. ZséjBácsi 2008. október 13. 22:40
  „Micsoda hülyeség ez az alkoholt az utcán inni tilos... Azt iszok amit akarok. (Akár az utcán) Sértik a személyi szabadságom. Töröljük el az antialkoholista törvényt :D”
 • 36. k 2008. október 13. 20:57
  „Hol lehet wc-zni Szegeden? Ja meg mennyiért, meg mikor van nyítva? stb...
  A bevásárlóközpontokon kívül!!
  Na de hogy adnak alkoholt és dohányárút 18éven alúli kölöknek?”
 • 35. anya25 2008. október 13. 20:53
  „sziasztok
  én a rókusin lakom és sajna itt nemcsak éjel hanem már reggel 6-tól itt vannak az alkoholisták és egész estig bírják.A szemét és a cigi füst elviselhetetlen,ablakot nyitni nem lehet mert nem a friss levegő jön be.Nem lehet ellenüj tenni semmit se,ert mindig is voltak és lesznek is olyanok akik az utcán szeretnek inni!!!!”
 • 34. látnok és a gumicsont 2008. október 13. 20:52
  „tehetetlennek mutatkozó fizikai munkát nem látó két kezét széttáró
  rendőröket és hivatalnokokat látok...!
  ha ezek nem hagynák pusztulni az utcát és a környezetünket akkor sokkal elégedettebbek lennétek és nem rágnátok mindennap a délmagyart, hogy miért is van ez így!!!???

  NA ÉS MIÉRT? SENKI SEM TUDJA MÉG MOST SEM???”
 • 33. Denta 2008. október 13. 20:20
  „Ez az egész Kárász utcán stb. való ivás (vedelés) a rengeteg értéket közvetítő EMO "stílussal" kezdte fénykorát élni.
  Mit hirdet?- halj meg az önsajnálatban, légy depressziós, mert nincs értelme élni. Ez most nagyon menőő! pfff”
 • 32. Rs 2008. október 13. 17:00
  „A gyereket a szülőnek kell nevelni!!!!!
  A tanár az tanítja, az iskolai nevelés nem ér fel a családival!
  De ha a drága jó szülő azt mondja, majd megnevel téged az iskola, meg a tanár te meg azt csinálsz hat éves kordig amit akarsz, mert még gyerek vagy, és ha a tanár megpróbálja a nevelés különféle eszközeit alkalmazni, akkor a drága jó anyucinak görbe a szája és szerinte hülye a tanár. Na de akkor ő mi? A gyerekek 80%-a szülői mintára vedel.”
 • 31. Alf 2008. október 13. 16:13
  „Kedves naaaaa!
  Én is rengeteget voltam otthon, egyedül a 6 évvel fiatalabb öcsémmel, mert a szüleink 3 műszakban dolgoztak, (néha egyszerre) és bizony volt, hogy este 10 után értek haza.
  De elfoglaltuk magunkat. Amíg kisebbek voltunk, -játszottunk.
  Tini korban viszont bicikliztünk, Tisza partra jártunk, videoztunk..... Az italt mindenki már a 20as éveire próbálta ki először, de állat módra nem részegedtünk le.
  A tanárok? Igen...... Olyan általános és középiskolába jártam, ahol még voltak hagyományok és esetenként agresszív, nagyhangú, "odacsapós" tanárok. De mertünk volna otthon szólni....? Röpült volna a saller, ha a suliban valami kutyaságot követtünk volna el......
  (de ne ragozzuk, -szép volt, jó volt, rég volt...../sajna/ )”
 • 30. naaaaa 2008. október 13. 16:06
  „Szia Alf!

  A fele kicsit már off, sorry
  A többivel nagyvonalakban egyetértek, de itt ez a mondatod:
  "Szülőkön múlik? A végén már a tanítókon is......."
  A gyerekek az idejük nagy részét a suliban, szakkör,edzés stb. helyeken töltik, de biztos nem otthon! Még szép, hogy a tanítónak oroszlánrésze van abban, milyen lesz a csemete. Szerintem legalább akkora, mint nekem, majdani szülőnek. Nem véletlen az, hogy nevelőnek hívták őket régen. Neveltek is!
  Ez nem kritika a tanárok felé, de ilyen elbaszott társadalmunk lett, hogy alig van otthon a gyerek, a szülő alig van otthon a sok munka miatt.”
 • 29. Alf 2008. október 13. 15:35
  „27-28.!
  Igen-igen. De mi van, ha a nebuló már az iskolába is részegen megy, reggel 8 órakor és kenterbe hányja az osztálytermet, az oktató tanárral egyetemben.
  Szülőkön múlik? A végén már a tanítókon is.......
  Igen, mindenki volt tinááger, mindenki ivott (1x legalább) osztálykiránduláson bon-bon meggyet. De itt már többről van szó, sajnos. A gáz az, hogy az üzletekben ki is szolgálják őket.
  Nem kell a non-stop bolt, -elég ha péntek-szombat este mondjuk a "Tuskóban" körülnézünk......”
 • 28. naaaaa 2008. október 13. 15:14
  „Sziasztok!
  Mindenki volt fiatal, ez hozzátartozik az élethez. Én sem vagyok öreg, heti-kétheti rendszerességgel 17 éves korom óta iszom. Hogy miért? Lehet azért, mert alkoholista vagyok. Lehet azért, mert komplexusaim vannak. De az is lehet, hogy szeretem az érzést, amikor könnyebben, olykor kótyagosan veszem a lépteim valamely bulihely felé. Ehhez nincs szükségem se drogra se másra., de a pia igenis jól szokott esni!Ennek ellenére a szüleim konzervatív emberek, nem neveltek rosszul, kellően szigorúak voltak.
  Nem kell fennakadni olyan dolgokon, hogy mennyi alkohol fogy 10 után. Na és? Had fogyjon!
  A szülők ilyen téren szerintem 16-17 éves korig tudnak ebben az irányban hatni a fiatalra.Ekkora NAGYJÁBÓL kialakul az értékrendje. Aztán a többi a társaságán múlik, meg az iskolán ahova jár.”
 • 27. NONo 2008. október 13. 15:10
  „Sztem ebből nem kéne ekkora gondot csinálni...nem olya nagy bűn ez..szerintem mindenki jobban fél ha 1 30-40 éves részeg pasi odamegy hozzá mintha 1 tizenéves...nem azt mondom hogy ez helyes mert nem az...de szórakozni kell!!!!!nem minden este és nem hányástól vakulásig...de azért mert 1 este jól akartam magam érezni mért kéne lesittelni vagy esteleg szemetet szedetni velem???nem tartom jogosnak ezt a hozzászólást.Jó nem azt mondom mert vannak olyanok akik télleg nem tudják h hol van a határ...tény.De ezért nem kéne mindenkivel ki*szni!!!!”
 • 26. pia 2008. október 13. 14:17
  „Piááááááááááááááát!
  Megalapítom az Alkoholista vagyok Szeretem a Szeszt juppijóóó! nevű mozgalmat, azaz ASZESZJÓ-t
  Inni örtökké az élet úgyis szar, Szegeden a legszarabb, már csak a pia segít!”
 • 25. Alf 2008. október 13. 13:46
  „Tudjátok mi az igazán izgi?
  Amikor a 13 éves egy üveg csokilikőr benyakalása után sugárba széth@nyja a lakást......?
  (Egy ismerősöm általános iskolás kölykéről van szó....Mit szólt Anya? - "Kisfiam! Ugye a mocskos gönceid te fogod kimosni? Ejnye-bejnye.....!"”
 • 24. Piki 2008. október 13. 13:42
  „Látott már valaki rendőröket razziázni, mondjuk a Somogyi Könyvtár mögött non-stop környékén......?
  Szép kis környék 7végenként, de a Rosso (Mars tér) területe is izgi.”
 • 23. van ilyen 2008. október 13. 13:25
  „geza van ilyen szórakozóhely nem is kevés
  pl.: (mindenféle reklám nélkül) SZOTE KLUB”
 • 22. geza 2008. október 13. 12:37
  „Most őszintén: találokzott valaki már szegeden olyan "szórakozóhellyel" ahova nem engedik be a 18 év alattiakat, illetve nem szolgálják ki őket a discóban??
  Megoldás az lenne: razzia, és ha csak 1 18 éven alulit találnék, bezáratnám a helyet 2-3 hónapra. Ha meg az utcán találnám a kiscsávót (alkoholszonda), be a sittre és 2 hét közmunka, utcatakaritás, szemétszedés. Lehet h elmenne a kedvük a piálástól. (igyanak otthon de ne menjenek ki az utcára)”
 • 21. Gyurcsány A HIBÁS 2008. október 13. 12:15
  „.”
 • 20. Ági84 2008. október 13. 11:49
  „A cikkben és a hozzászólásokban is ki van hangsúlyozva a "fiatal" szó.
  Azért nézzünk csak szét jobban!
  Nemegyszer volt az, hogy hajnali 4-5 óra fele mentem haza egy szórakozóhelyről gyalog, elhaladtam néhány kocsma mellett, és teli volt 50-60 éves férfiakkal és nőkkel (!), akik már akkor iszogatták a feleseiket, hogy jobban induljon a vasárnap.
  Nem beszélve arról, ha korábban megyek dolgozni, pl. fél 7-re, akkor is elbicajozok 1-2 kocsma előtt, ami természetesen dugig van, mennek a munkások dolgozni, de gyors egy söröcske vagy egy kis rakéta belefér még a napirendbe. Ők még a komoly iskolarendszerben tanultak, mint ahogy itt az előttem szólok is mondták, mégis ide jutottak. Hogy kinek a hibájából, azt már úgyse tudjuk meg.
  Nem kell ahhoz részegnek lenniük, hogy belémkössenek, füttyentsenek vagy csak simán lekiabáljanak a bicikliről. Én is járok éjjel-nappaliba, van amikor reggeliért ugrok be, és a bolt előtt 10 munkás áll és issza a rakétáját. Az ember vonakodva megy csak be a boltba.

  Nem védeni akarom a fiatalokat, engem is borzasztóan bosszant, amikor tizenévesek belémkötnek, holott hozzájuk sem szóltam. Sőt, szemtanúja voltam egy olyan esetnek, amikor a legutolsó busszal mentem haza, és 3 tökrészeg fiatal egyszerűen lepisilta a hátsó üléseket. Azt hittem felfordul a gyomrom, alig vártam, hogy leszállhassak a buszról.

  Ha a barátnőimmel nagyritkán, 4-5 havonta elmegyünk egyett táncolni, veszünk egy üveg pezsgőt, azt elkortyolgatjuk, aztán hajnalig táncolunk, nem hányunk, és nem sz*runk össze mindent, mert lehet intelligensen is szórakozni. Neveltetés és hozzáállás kérdése az egész.

  Szép napot.”
 • 19. Csiga-biga 2008. október 13. 11:38
  „Tisztelt 9.vazz.Mi még tiszteltük a tanárt,nem azért mert anyám azzal bocsájtot útnak,hogy ha belépsz az iskola kapuján a fene-fenét eszik is akkor is a tanárnak van igaza,igy tégy bármit.Nem firkáltuk össze az utcát,hanem kitakaritottuk az iskola előtt,meg a környéket.Nem szaladt be anyám,mint mostanában,hogy hogyan képzelik a gyerekét dolgoztatni! Eszünkbe sem jutott,hogy lázadjunk,nagyon sok mindent tanitottak ami nem volt a tankönyvben.Kiváló tanárok voltak,pedig akkor is pénz uralta a világot.Soknak odamaradt a férje a háborúban és gyereke is volt,de volt gondja velünk.Példát mutattak mindenkinek.Tisztelete volt,nemúgy mint most.íha ferde szemmel néz a kezelhetetlen gyerekre a szülő minden fórumon feljelenti.Az iskolásnak nincs semmi keresnivalója éjszaka az utcán,hacsak nem árvagyerek.”
 • 18. mfos 2008. október 13. 11:01
  „Haverjaim is mindig csontrészegre isszák magukat buli előtt, én azt nem értem, hogy miért kell termetes mennyiségű pia és/vagy kender a bulihoz? Hogy jobban el tudják viselni a tömeg-nyomort (már ha az van egyáltalán a szórakozóhelyen), vagy hogy jobban menjen a csajozás? :/”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: tévét dobtak a járókelők lába elé

Szeged - Egy összetört tévét kapott lencsevégre lapunk fotóriportere a Hajnóczy utcában. Tovább olvasom