Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Az állam négyszázmilliót költ a megyei utakra

A megyei utakra idén közel négyszázmillió forintja van az állami útkezelőnek, Szegeden szerintük nincsen szükség javításra. Kicsivel kevesebbet, 380 milliót fordít az önkormányzat kátyúzásra, aszfaltozásra.
Egymást érik a panaszok a szegedi nagykörúttal kapcsolatban. Az év eleje óta megnövekedett kamionforgalom tovább ront a helyzeten, a hatalmas járművek kátyúról kátyúra, csatornafedélről csatornafedélre dübörögnek. Szétnyomták az aszfaltot, az új díszköves buszmegállók burkolata megsüllyedt, összetörtek a szegélykövek.

Ezért meglepődtünk, amikor a Magyar Közút Kht. szóvivője elhárította sürgető kérdésünket: szerinte az állami kezelésű szegedi utak rendben vannak, javításra semmilyen bejelentést nem kaptak. Többször megírtuk, az állam kezeli a város útjai közül a nagykörutat, a sugárutak nagykörúton túli részét, a Temesvári, a Szőregi és a Makai utat. Szőnyi Zsolt szóvivő csak annyit ismert el, hogy a csatornafedelekkel baj van, de áthárította a felelősséget az önkormányzatra és a vízműre.

A 43-ast javítják

Az állami útkezelő a megyénkben egyetlen út, a 43-as hibáit ismerte el, ott júniusban várhatók javítások. Hogy hol, azt nem árulták el. Pénz, úgy tűnik, van, mert közölték: idén Csongrád megyei üzemeltetési feladatokra 538,5 milliót szánnak, ebből utak javítására, jelzőtáblák cseréjére, árok- és padkatisztításra 399,7 milliót. Hogy ezt az összeget hol és mikor „aszfaltozzák le", szintén nem mondták meg. A diplomatikus válasz lényege, hogy ott, ahol szükséges.

Szeged útjainak ez csak a töredéke, a többi úthiba a városé. Az önkormányzat pedig javítgat. A pozitívum, hogy a csatornázott vagy a csatornamunkák idején használt utcákat a kivitelezőknek helyre kell állítaniuk maguk után, erre nem kell költeni. Ilyen az olvasóink által sokat emlegetett újszegedi Izabella utca és a baktói Acél utca.

Nagyobb aszfaltmunkákra idén 60 millió forintot pályázott a város, ugyanannyi önrésszel – tudtuk meg a városüzemeltetési iroda vezetőjétől, Molnár Lászlótól. Nincs még eredmény, de ha sikerül, városszerte 15 helyen aszfaltoznak. Megvan már a pénz, kétszázmillió forintból rendbe teszik a Körtöltés utcát és a Makkoserdő sort. A tavalyi árvíz nyomait tüntetik el a kormány vis maior keretének támogatásával: tízmillióból helyreállították a Stefániát, hetvenmillióból hat helyszínen dolgoznak az útépítők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József-iskola Budapesten

Szeged díszpolgára, a tavaly októberben elhunyt világhírű operaénekes, Gregor József nevét vette fel… Tovább olvasom