Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Az állami gondozás nem büntetés

Szeged – Több száz gyerek ugrált, játszott, vattacukrozott a Zápor-tónál.
Élettel telt meg szombat délelőtt a Zápor-tó és környéke: a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató családi napot tartott az állami gondozásban élő gyermekeknek. Játékok hada, vattacukor-folyam, ebéd és zene várta a kilátogatókat. A hatalmas sátorban táncra, a játszótéren rodeó bikára vártak gyerekek és felnőttek.

– 500 gyermekkel jöttünk ki, szeretnénk, ha a lakosok, a lehetséges nevelőszülők megismernék az állami gondoskodásban élő gyermekeket – mondta Kothencz János, az állami gondozottakat segítő ÁGOTA alapítvány létrehozója. – A „Fogadj el!-ÁGOTA Nap" egy több hónapos integrációs folyamat része, meg kell mutatnunk, hogy nem kell a gyermekektől félni. Segítjük a családba fogadást, a munkatársaim minden érdeklődőt tájékoztatnak a feltételekről. Reméljük, hogy pár család és gyermek, akár ma is egymásra talál – tette hozzá.

ÁGOTA családi nap a Zápor-tónál. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA alapítvány rendezvényén csak délig közel 1600 vattacukrot osztottak ki – terveik szerint azt a mennyiséget délutánig 5000-re emelik. – Mindenki együtt játszik, a családok megismerkednek az állami gondozott gyerekek életével, örömével, gondjával. Célunk, hogy tompítsuk az előítéleteket, hiszen az állami gondozás nem büntetés. Sokan azért kerülnek hozzánk, mert nincs, aki gondoskodjon róluk – fogalmazott Kothencz János.

Az egész napos rendezvényre a szervezők reményei szerint közel 6-8 ezren látogatnak ki, a móka-kacagás mellett megválasztják Tarján és Felsőváros Szépét, valamint készítetnek egy több mint másfél méteres vattacukrot is.

Olvasóink írták

 • 19. shopping 2012. június 25. 19:11
  „18.rózsakert 2012.06.25. 09:46

  Köszönöm a biztatásod, engem nem érdekelnek a színek, én ott a rendezvényen sem láttam sem narancsot sem vöröset, én csak nagyon sok jószándékú embert láttam, akik szívügyüknek érezték a családjuk nélkül nevelkedő gyermekek sorsát. Nekem a gyermek a nyolcadik szentség, és szeretném, ha gyógyíthatnám a sebeiket, egyszerűen csak érezhetnék, hogy valaki törődik velük, meghallgatja őket. Tudom, hogy sokat változott az intézetek hangulata, törekszenek a családiasabb formára, de azért család nélkül nevelkedni mégsem lehet könnyű. A gyereknek családban van a helye. Aki teheti, és én hál´ Istennek tehetem segítem őket, és remélem Kothencz Jánosék a segítségemre lesznek ebben.”
 • 18. rózsakert 2012. június 25. 09:46
  „17.shopping 2012.06.24. 22:44

  . Nagyon nagy hatással volt rám a tegnapi nap, magával ragadott a hangulata, jó volt több ezer embert együtt látni. A lelkem mélyén mozdított meg valamit, az az önzetlenség, amit ott láttam.

  EZ A LÉNYEG !

  CSAK A SZÍNEKRE TESSENEK VIGYÁZNI-no meg a késeket jól elzárni---ha már nagyobbacska...és persze rendőri infokat sem árt begyűjteni---sajna az arany és a fénylése az egy jó közmondás---

  jobb óvatosnak , mint nagyon becsapottnak lenni!---persze szívemből kívánom-hogy öröm-derű és békesség kísérje a próbálkozást.”
 • 17. shopping 2012. június 24. 22:44
  „Megnéztem a képeket, nagggggyon sokan voltak, ezek az Ágotások tudnak szervezni. Jófej volt a speaker is, nagyon jó hangulatot csinált. Ma az egész estét átbeszélgettük a családommal, és elgondolkodtunk a program mottóján is, "aki egy ilyen kisgyermeket befogad az én nevemben", ezt hírdette a plakát, és Kothencz János is erről beszélt a megnyitón. Arra jutottunk a beszélgetés végén, hogy felkeressük Jánost, vagy a csapatából valakit és belevágunk, először csak egy kisgyermeket kezdünk támogatni, aztán ha lehet elhozzuk néhány napra,és ha ő is jól érzi magát velünk, akkor hozzánk is költözhet, vagy elvisszük nyaralni magunkkal. Nagyon nagy hatással volt rám a tegnapi nap, magával ragadott a hangulata, jó volt több ezer embert együtt látni. A lelkem mélyén mozdított meg valamit, az az önzetlenség, amit ott láttam.”
 • 16. mazsolaszolo 2012. június 24. 21:27
  „Nem bizony, sok esetben inkább életmentő jutalom - a büntetés olyan szülő volna, akitől elvették, hogy otthonba kerülhessen.”
 • 15. delgadopapa 2012. június 24. 17:30
  „amit János a megnyitón mondott... attól libabőrös lettem még én is. A családból kiemelt gyerekek szerethetőségéről. Igaza van. És nem a szavaival, hanem egész életével hiteles ahhoz, amit mond. Hogy ő sem csinálná ezt, ha nem lettek volna olyan emberek az életében, akik nem a balhés kisgyereket látták benne, hanem egyszerűen, elfogadó szeretettel fordultak felé.
  Miért ne lehetnénk mi 1-1 ilyen ember ezeknek a gyerekeknek az életében?....”
 • 14. delgadopapa 2012. június 24. 17:24
  „én speciel nagyon jó ötletnek tartom ezt a FogadJ el címet, csakúgy, mint a programsorozat ötletét. Azt hiszem a ma kor emberének még a nagyon negatív képe van az "intézetisekről", ahogy hívták régen. Viszont ezek a családból kiemelt gyerekek valóban ugyanolyanok, mint bármelyik másik gyerek. A különbség a teherbírásban van, mert sokuk valóban azért kerül a gyermekvédelmi rendszerbe, mert nincs aki gondoskodjon róluk.
  Évek óta figyelem Kothenczet meg a csapatát... senki nem tudja eltántorítani a céljától, egyfolytában a gyerekek érdekét nézi. Minden tettét az motiválja, hogy azoknak a gyerekeknek, akik ugyanazt a családnélküli sorsot járják be mint ő, legyen hite magában, hogy ne magukat hibáztassák családjuk elvesztése miatt. Ez tiszta. És a János is tiszta. A csapata pedig elhivatott. Ismerik azt a mondást: az vagy, akikért kiállsz. Bár többen lennénk, akik ki merünk állni amelett, amiben/akiben hiszünk...”
 • 13. shopping 2012. június 24. 17:15
  „Én bementem egy sátorba,mert hál´ Istennek épp a Játszópark mellett volt, ott beszélgettek jólszituált hölgyek és urak, egy -gondolom-kollégával az intézményből, és igaz csak fél szavakat hallottam, de ott arról volt szó, hogy miért is jó a nevelőszülői lét, mekkora elhivatottságot igényel, és 24 órás szolgálatot. Meg azt is hallottam, hogy nagyon szigorú szempontok alapján válogatják a nevelőszülőket, a velük foglalkozó, szakembereket meg maximálisan felkészítik. Én hiszek ebben az egészben, azt hiszem, hogy ezzel együtt a gyerekek szerethetőségében is, és mindig nagyon elcsodálkozom, amikor valakik csak a látszat alapján ítélkeznek. Rózsakert sajnálom, hogy nem gyűjtöttél több infót a nap lényegéről, én nagyon jó érzéssel távoztam, és a gyerekeim is.”
 • 12. rózsakert 2012. június 24. 16:42
  „sok mindent el lehet fogadni...de amikor 3-4 jó pénzért bérbe kivett erősen barnult pulya-egy utca- de inkább egy egész telep ---eddigi maximális nyugalmát megzavarja hangoskodásával...hát?????kit kell ilyenkor hívni-hogy a pénz kell-de --nevelés az nincs-----inkább kicsapják az utcára-addig se lássák a nevelő szűlők!”
 • 11. roxper 2012. június 24. 16:40
  „A zápor tó környékének méretét elnézve röhejesen naiv lehet az aki le meri írni, hogy 6-8e ember kinézett!”
 • 10. exdeus 2012. június 24. 14:48
  „6, igen, most már ott van! Csak ez miért a hozzászólóknak kell észrevennie?”
 • 9. kutasz 2012. június 24. 12:18
  „Mi kint voltunk a gyerekkel.

  1. Nem adunk mikrofont olyan ember kezébe aki a gyerekeket szívatásra és megszívatásra biztat, elhagyja a száját egy két káromkodás. :(
  2. Van aki szereti a Roma technót, van aki nagyon nem
  3. A segítők kedvesek és professzionálisak voltak, például aranyos volt ahogy a szódát tálcákon hozták vitték.
  4. A vattacukor kiváló ötlet volt
  5. Érdemes lett volna a részegeket eltávolítani.
  6 Zoltán Erika még mindig jól nyomja a Playback-et.”
 • 8. shopping 2012. június 24. 11:01
  „7 Kisg!
  Te biztos a Zápor tónál voltál?”
 • 7. Kisg 2012. június 24. 10:35
  „6-8 ezer???? Vagy százan lehettek, szerintem. Mellette lakom, lézengőkkel volt tele egész nap, talán az egy Zoltán Erika koncert kivételével...”
 • 6. shopping 2012. június 24. 10:11
  „egyes, és hármas a nap elnevezése, Fogadj el, van ott egy j betű is, ami a cikkben is látható. De, amúgy meg azt gondolom, hogy a rendezvény eszmeiségét, és grandiózus mivoltát takintve nincs jelentősége a stilisztikai elemzésnek. Viszont nem értem, ha valakit középen zavart a zene, miért nem ment hátrébb?
  Én nagyon jól éreztem magam, egyetlen percet sem unatkoztam, az étel finom volt, a játszópark szuper, és a programokat a gyerekeim is nagyon élvezték. Köszönet a szervezőknek!”
 • 5. Zsuzsibaba80 2012. június 24. 08:23
  „Köszönjük ezt a napot a szervezőknek! Aki ezt jobban megtudja szervezni a gyermekeknek és nekünk, tegyen ennek eleget. A majális katasztrófa volt itt Tarjánban. Bosszantó, hogy egyesek mindenben csak a kritikát látják. Nekem négy gyerekem van. Minden ilyen rendezvényt kihasználok ahhoz, hogy a családom jól érezze magát! Köszönjük! Gratulálok még egyszer a szervezőknek, Janinak!”
 • 4. deszkás 2012. június 23. 23:00
  „???”
 • 3. exdeus 2012. június 23. 17:25
  „A ,,Fogad el!" nap
  1. Hát biztosan nem ez a nap elnevezése. Helyesen Fogadd el! nap lehetne.”
 • 2. Kicsinyuszi 2012. június 23. 17:04
  „Csak gratulálni szeretnék az illetékesnek, aki valószínűleg atom süket lehet, mi kb. a sátor közepén lehettünk, de 10 perc után fejfájást kaptam, olyan szinten ordíttatva van/volt a zene. Ha az a cél, hogy a sok gyerek, akik persze az első sorba voltak halláskárosodást szenvedjenek, akkor elérték a céljukat!”
 • 1. gedeon 2012. június 23. 16:03
  „"- A ,,Fogad el!" nap egy több hónapos integrációs folyamat része, meg kell mutatnunk, hogy nem kell a gyermekektől félni."
  Nem "Fogad el!" a nap elnevezése.

  "Az egész napos rendezvényre a szervezők reményei szerint közel 6-8 ezren látogatnak ki, a móka-kacagás mellett megválasztják Tarján és Felsőváros Szépét, valamint készítetnek egy több mint másfél méteres vattacukrot is."
  "t"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karambol az M43-ason Szegednél, Makó irányában

Baleset miatt félpályás útlezárás volt az M43-as autópályán, mert egy román rendszámú teherautó belerohant egy magyar rendszámú gépkocsiba: három könnyű, egy súlyos sérült. Tovább olvasom