Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Az alsósok Újszentivánon, a felsősök Tiszaszigeten tanulnak

A szerb határhoz közeli, amúgy is összeolvadni készülő Újszentivánon és Tiszaszigeten az iskolás gyerekek nem aggódnak, a tanárok még nem tudják, mit gondoljanak. Szeptembertől a két település alsósai az újszentiváni, a felsősök a tiszaszigeti iskolába járnak.
Szeptembertől az újszentiváni felsősök Tiszaszigetre, illetve a tiszaszigeti alsósok Újszentivánra járnak iskolába. A szentiváni alsósok és a tiszaszigeti felsősök maradnak. Bonyolult? Pedig nem: az Újszentiváni Általános Iskolában csak alsó, a másikban csak felső tagozat működik a következő tanévtől. Az intézmények csatlakoztak a „megaiskolához", a Szegedi Kistérségi Közoktatási Intézményhez. Mert csak így, ezekkel a változásokkal biztosítható, hogy mindkettő megmaradjon.

– Nem tudjuk még, mi lesz velünk. Június 28-áig mindenkinek nyilatkoznia kell, hogy közalkalmazottként akar-e a kistérségen belül dolgozni. Aki nemet mond, annak július 1-jével megszűnik a munkaviszonya. Aki igent, azok közül lesz, aki marad a helyén, és lesz, aki a kistérség más iskolájában kap munkát. Talán egyeseknek felmondanak. Elvi lehetőség az előnyugdíj is, de ez a tanári kar ehhez túl fiatal – tájékoztatott Dobay Katalin, az Újszentiváni Általános Iskola igazgatóhelyettese, aki úgy gondolja: náluk mind a tizenhárom tanár igent mond. Megfontolták egyébként azt is, hogy az életben maradásért összevonjanak-e osztályokat, de ezt a lehetőséget elvetették, mert szakmailag rossznak tartják.

Eggyé válnának

A két település fejenként 30-35 millió forintot spórol az összevonással. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ez a pénz náluk marad, hanem hogy nem kell fölvenni hitelként – mondta Bodó Imre tiszaszigeti polgármester. A két község áprilistól körjegyzőséggel működik, később szeretnének eggyé válni. A két iskola helyett a tervek szerint egy újat építenek.

– Nincs más választásom, aláírom a nyilatkozatot. Nagy jövőkép nincs előttem, mindenki bizonytalan. Szeptemberben talán okosabbak leszünk – nyilatkozott Rau Zoltán, tanár.

A két iskola között a gyerekeket – már akinek utaznia kell – iskolabusz szállítja majd. Így reggel mindenki a saját településének iskolájába megy, csak lesz, aki a kapu előtt buszra száll és egy kicsit utazik. Lemértük, a két intézmény között négy perc az út.
Az igazgatóhelyettes szerint mégis lesznek olyan szülők, akik nem örülnek az utaztatásnak, és átíratják a gyereket egy másik település intézményébe. Ők azonban mindent megpróbálnak, hogy megtartsák a tanulóikat: szeptembertől naponta háromszor ingyenes étkezést és ingyentankönyveket biztosítanak.

– Nem a legjobb – válaszolta a felső tagozatos Enikő, Szilvi és Tímea arra a kérdésre, mit szólnak a változáshoz. Indoklásul csupán ennyit mondtak: – Megszoktuk az iskolánkat.

Optimistábbak a tiszaszigeti gyerekek. Dancs Gabriella, Nagy Katalin és Molnár Mercédesz arra számít, hogy új barátokat találnak az új iskolatársak között.
– Ha ez nem lenne, az egyik iskolát be kellene zárni. Lesznek új osztálytársaink és új tanáraink – foglalta össze a tudnivalókat Pencsics Nikolett, Tóth Csilla és Fehér Izabella.

A gyerekeket a nevelők már bemutatták egymásnak. A felső tagozatos Pálma, Anett, Adrienn, Norbert, Misel, Vanessza, Evelin és Heni szerint nem kell aggódni, ők jól meglesznek az újakkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Szent István téri piacot

Hivatalosan is kinyitott a Szent István téri piac; hat üzlet bérelt pavilont, az őstermelők… Tovább olvasom