Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Az Alzheimer- és a Parkinson-kórt kutatja

Három szegedi professzor is Szent-Györgyi Albert-díjat vehetett át az oktatási minisztertől a magyar kultúra napján. A kitüntetetteket bemutató sorozatunkban most Penke Botond akadémikusról rajzolunk portrét, aki munkatársaival többek között az Alzheimer- és a Parkinson-kór megelőzését, gyógyítását kutatja az egyetem Orvosi Vegytani Intézetében.
Penke Botond kollégáival az Alzheimer-kórban szenvedőkért dolgozik. Fotó: Schmidt Andrea
Penke Botond Szatmárcsekén nőtt fel, tanárai már gyermekkorában megszerettették vele a biológiát és a kémiát. – Pedagóguscsaládból származom, ezért úgy gondoltam, én is tanár leszek, csak azt nem tudtam eldönteni, hogy biológus vagy kémikus – vallotta be a professzor, aki végül az ELTE biológia–kémia tanári szakán végzett 1965-ben. – A biológiát mindig nagyon szerettem, de inkább a kémia módszertanát tanultam meg. Így olyan kémikus lett belőlem, aki a biológusokkal is nagyszerűen szót tud érteni.

A professzor 16 évig vezette az Orvosi Vegytani Intézetet. Irányítása alatt létrejött egy kutatócsoport, amelynek a memóriazavarokkal járó betegségek – elsősorban az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór – a kutatási területe. A tudományos iskola munkájában sok különböző területen dolgozó szakember részt vesz, a gyógyszerkutató vegyésztől a számítógépes fizikusig. – Részben a betegség kialakulását, az okokat kutatjuk, de megpróbálunk a korai felismerésért, illetve a gyógyszerezésért is tenni valamit. Ha csak annyira le tudnánk lassítani az Alzheimer-kórt, hogy megállna a beteg romlása, el tudná látni önmagát, fölismerné a rokonait, hazatalálna a boltból, már az is óriási dolog lenne.

Kísérletek a konyhában

Penke professzornak kutatói munkája mellett kevés ideje marad kedvteléseire. – Régebben rendszeresen jártam síelni, és minden évben elmegyek a barátaimmal evezni, hegyet mászni – sorolta hobbijait az egyetemi tanár. – A legjobban azért főzni szeretek a családom nagy örömére. A konyhában is az a legérdekesebb, hogy lehet a fűszerezéssel kísérletezni. Ez persze éppen olyan, mint egy kémiai kísérlet: vagy sikerül, vagy nem.

Úgy gondolom, a legkellemetlenebb dolog, ami egy embert érhet, ha úgy hal meg, hogy előtte évekig teljesen zárt világban él, mert semmilyen új emléke nem marad meg. Ezeken a betegeken szeretnénk segíteni – beszélt munkájáról Penke Botond, aki jelenleg az 55 kutatócsoport munkáját összefogó neurobiológiai tudásközpont koordinátori feladatait is ellátja.

A Szent-Györgyi Albert-díj meglepetésként érte a professzort. – Egy debreceni barátom jelezte, hogy január 23-án ne menjek sehová, mert ez nagy nap lesz az életemben – mondta mosolyogva az egyetemi tanár, aki akkor még nem tudta, miért a titokzatos bejelentés. – A kitüntetés előtt két héttel aztán kaptam a minisztériumtól egy levelet, hogy a Néprajzi Múzeumban díjat vehetek át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkos a szeged.hu ára

Továbbra is egy magáncég tulajdonában van a szeged.hu internetes cím, amit az önkormányzat már évek… Tovább olvasom