Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Az Anna-kúti átépítés három hónapja

Szeged - A város soha nem látott tömegközlekedési fejlesztésének az Anna-kúti csomópont a kezdete volt. Három hónap megfeszített munkájával az elavult vágányok és peronok helyén az ország legintelligensebb kereszteződése létesült.
Az Anna-kúti kereszteződés csattogó vágányai, szikrázó felsővezetékei megértek az újjászületésre. Három hónapja bontással kezdődött a korszerűsítés. Lehántották a felsővezeték-hálót, majd a „földszinten" szedték fel a vágányokat, és eltávolították a peronokat, burkolatokat. Az építők 80 centiméteres mélységig felszántották a Tisza Lajos körút és a Kossuth Lajos sugárút találkozását, hogy az összes közművezetékhez hozzáférjenek – tájékoztatott a munka menetéről a villamosprojekt irányítási feladatait ellátó Szeged Pólus Nonprofit Kft. Kiderült, pontatlanok a közműtérképek, 200 négyzetméteren pedig annyira gyenge az altalaj, hogy még fél méterrel mélyebbre kell ásni.

Az építés bontással kezdődött
Az építés bontással kezdődött

Augusztus harmadik hetében kezdett építeni a generálkivitelező Hídtechnika Kft. Meghosszabbított munkarenddel behozta a csúszásokat 50 fizikai munkás, 11 gépkezelő, 5 műszaki vezető. Földbe kerültek a védőcsövek, aknák, a vágányoknak stabil homok-, geotextília- és betonréteggel ágyaztak meg. Kicserélték a vezetéktartó oszlopokat. Vasbeton lemezeket fektettek le, amikhez a síneket rögzítették. A vágányokat rugalmas gumiágyba fektették, ez tompítja a szerelvények zaját és rezgését.

Anna-kút: ilyen volt, ilyen lett, KÉPGALÉRIA

Duplájára magasították a peronokat, hogy a villamosokból akadálymentesen kiléphessenek rá a mozgássérült, a babakocsival és a nagy csomaggal közlekedő utasok. Ez megkönnyíti majd a beszállást az új alacsonypadlós villamosokba is. A kényelmi szempontra ügyeltek a peronokon felszerelt lámpák, oszlopok elhelyezésénél.

Hűlt helye a vágányoknak Fotó: Karnok Csaba
Hűlt helye a vágányoknak
Fotó: Karnok Csaba

Az országban egyedülálló intelligens távirányítható váltókat szereltek fel a kitérőknél; átállításhoz a vezetőknek nem kell kiszállniuk. A hat új kitérő lehetővé teszi, hogy üzemzavar esetén csak a kereszteződés egyik „karját" kelljen lezárni, a többi szakaszon zavartalanul lehet közlekedni. A sínpárok fölé az ország legkorszerűbb „feszített" felsővezeték-rendszerét szerelték fel, hogy a kocsik gyorsabban és halkabban suhanhassanak át a kereszteződésen. És nem utolsósorban: csökkenti a meghibásodások számát.

Anna-kút dátumokban

2008. július 1.: szerződéskötés a közbeszerzési eljárásban győztes Hídtechnika Kft.-vel. Július 15.: lezárják a csomópontot, átveszik az építők. Szeptember 23.: kész a vágányhálózat és a felsővezeték-rendszer, újraindulnak az 1-es, 3-as, 3F-es és a 4-es villamosok. Október 17.: kész a közutak burkolata, behajtanak a 10-es, 20-as buszok és a 8-as trolipótlók. Október 20.: a csomópont műszaki átadása. Október 21.: két nap próbaüzem. Visszaáll a gépjárműforgalom. Október 23.: a csomópont hivatalos átadása.

XXI. századi tömegközlekedés

– Ezzel a soha nem látott mértékű fejlesztéssel Szeged villamos- és troliközlekedése 21. századi európai színvonalra emelkedik 2011-ig. 130 éve a nagy árvíz után elődeink a jövő igényeinek megfelelően építették újjá a várost. Nekünk is az a célunk, hogy ezzel a fejlesztéssel a tömegközlekedés hosszú évtizedekig szolgálja az épülő, gyarapodó Szegedet – mondta Botka László polgármester. – Az Anna-kúti csomópont régóta tervezett korszerűsítése ennek a programnak a kezdete volt. Köszönöm a szegediek türelmét és megértését, hogy elviselték az elmúlt hónapok közlekedési nehézségeit. Bízom benne, hogy a megszépült és kényelmes kereszteződést látva úgy érzik: megérte.

Az új sínek már a jövőbe vezetnek Fotó: Schmidt Andrea
Az új sínek már a jövőbe vezetnek
Fotó: Schmidt Andrea

2011-re újjászületik a tömegközlekedés

Az Anna-kúti csomópont átépítése a szegedi tömegközlekedési nagyprojekt első látványos eleme. A 29,5 milliárdos beruházás jövőre folytatódik. A város több mint 27 kilométer villamos- és trolivonalát korszerűsítik.

Három hónappal ezelőtt, júliusban kezdődött el a szegedi elektromos tömegközlekedési nagyprojekt, amely a tervek szerint 2011-ben zárul. Az Európai Unió és a magyar állam 86,3 százalékban támogatja a mintegy 29,5 milliárd forintos költségvetést. Ebből újjászületik Szeged tömegközlekedése; új villamospálya, új villamos- és trolivonalak, korszerű csomópontok létesülnek. Vadonatúj modern trolik és villamosok fiatalítják a járműparkot. A nagyprojekt legelső terepmunkája az Anna-kútnál indult; látványos bontás után az ország legmodernebb és legintelligensebb tömegközlekedési csomópontja épült meg 840 millió forintból.

Az Anna-kút átadásával az idei terepmunkák befejeződtek. A tervezés, az engedélyeztetés és a közbeszerzési eljárások azonban nem állnak meg. A nagyprojekt látványos elemei jövőre folytatódnak.

A megszépült Anna-kúti csomópontot először a villamosok vették birtokukba Fotó: Frank Yvette
A megszépült Anna-kúti csomópontot először a villamosok vették birtokukba
Fotó: Frank Yvette

2009-ben kiépül a 2-es villamosvonal sínhálózata a Rókusi körút oldalán a Tesco Áruháztól a Csongrádi sugárúti végállomásig. Korszerűsítik az 1-es villamos Rókusi végállomás és Anna-kút közötti szakaszát. Jelzőlámpás körforgalom létesül a Kossuth sugárút–Rókusi körút–Vásárhelyi Pál utca találkozásánál. Megújul az 1-es villamos vonala az Aradi vértanúk tere és a Szent Ferenc utca között. Bővül a 8-as troli vonala: a pótlóbuszok jelenleg a rókusi Tesco és a Dugonics tér között viszik az utasokat, a meghosszabbított útvonalon troli jár majd a Tisza Lajos körút–Semmelweis utca–Markovits utca–Vitéz utca–Szentháromság utca–Tisza Lajos körút irányában. Ugyancsak jövőre épül meg a Csáky utcai trolitelep új szervizcsarnoka és trolibuszmosója.

2010-ben elkészül az új 2-es villamos második szakasza az új körforgalomtól a Tescóig a Rókusi körút középső részén. Korszerűsítik az 1-es villamos Aradi vértanúk tere és az Anna-kút közötti szakaszát. Megújul a 3-as villamos vonala. Korszerűsítik a 4-es vonalát az Anna-kúttól a tarjáni Murányi utcáig. Elkészül az új 10-es trolibuszvonal. Üzembe állítják az összes trolibuszt. Felújítják a Pulz utcai villamosremízt. A Belvárosi híd újszegedi hídfőjét átépítik. A végállomásokon nagy kerékpártárolók létesülnek. Átépítik az Indóház teret. Az áramellátás korszerűsítése érdekében új áramátalakító állomásokat szerelnek fel.
2011-ben forgalomba áll az összes villamos. Utastájékoztató rendszert telepítenek.

Nagyprojekt számokban

Három év alatt 4,8 kilométer új villamospályát fektetnek le, 18,9 kilométer meglévő vonal újul meg. A trolihálózat 3,7 kilométerrel hosszabbodik meg. 9 vadonatúj alacsonypadlós villamos és 10 korszerű alacsonypadlós trolibusz áll forgalomba. 6 csomópont épül át. A jegyértékesítő rendszer előreláthatóan 15 átszállóhelyen létesül. A Rókusi körút korszerűsítése fakivágással jár ugyan, de helyettük 217 új fát telepítenek, 39-et pedig átültetnek. Városszerte további 74 fát helyeznek el.

(x)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjutalmazták Magyari Bélát

Szeged - Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter az október 23-i OPSZ megemlékezésen … Tovább olvasom