Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Az ÁNTSZ nem veret le fecskefészkeket

A makói ügy kirívó eset volt, az ÁNTSZ sehol nem vereti le a fecskefészkeket. A tiszti főorvos úgy fogalmazott: a hatóságnak csak akkor van kifogása a madarak ellen, ha azok konyhába fészkelnek be, vagy – mint Makón – több száz tollászkodik és piszkít egy cukrászda terasza felett.
Nagy vihart kavart múlt héten a makói fecskeügy: Közép-Európa második legnagyobb ismert molnárfecske-telepét, melyet egy cukrászda bejárata felett építettek fel a madarak, az ÁNTSZ közegészségügyi veszélyeztetés miatt megszüntetné, vagyis elrendelte a fészkek leverését. Az alku azóta is folyik, az önkormányzat ugyanis megpróbálna egyezségre jutni a védett madarak sorsáról. Az ügy kapcsán arra voltunk kíváncsiak, előfordulhat-e hasonló eset máshol is, számíthatnak-e bizonyos intézmények hasonló intézkedésekre, ha a fecskék éppen náluk kezdtek fészeképítkezésbe.

– Alapvetően semmi bajunk nincs a madarakkal – bocsátotta előre Kovács Ferenc megyei tiszti főorvos. – Eddig mindössze két esetet vizsgáltunk, melyben felmerült a közegészségügy veszélyeztetése. Az egyik a vakvezető kutya étterembe való beengedése volt. Mint ismeretes, ebben az ügyben olyan döntést hoztunk, hogy a négylábú semmiféle higiéniai veszélyt nem jelent. Közegészségügyi szempontból gyakorlatilag ugyanazt a kockázatot jelenti, mint a házi kedvencek, melyeket a családok otthon tartanak.

A madarak is hasonló elbírálás alá esnek. Elvégre értelmetlen és megvalósíthatatlan lenne egy utcai terasz hermetikus lezárása, csak azért, hogy egyetlen szárnyas se repülhessen el a vendégek süteményei felett. A makói eset azonban speciálisnak tekinthető, ott ugyanis több száz fecske fészkel egy cukrászda teraszánál.

– A madarak ott laknak, folyamatosan tollászkodnak, építkeznek, piszkítanak – magyarázta a szakember. – Egyedül a tömeges fészkelés okozza itt a problémát, néhány madárcsaláddal nekünk sem lenne gondunk. De néhány példány esetén is intézkednünk kell, ha a madarak abban a helyiségben vannak, ahol az ételek készülnek: a lehulló kosz ugyanis könnyen ételfertőzést okozhat.

A vendéglátóhelyeknek nem kell tehát attól tartaniuk, hogy választaniuk kell majd a terasznyitás és a védett állatok fészkeinek leverése között. A makói ügy egyedi eset volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tímárné elindulhat a választásokon

Indulhat a szegedi 3-as választókerületben pénteken elutasított Tímárné Horváth Magdolna, az MDF… Tovább olvasom