Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Az apa öreg vakolatot ver, anya gyerekjátékokat mos

A szegedi szülők munkaerejükkel, a helyi képviselők saját keretükből segítették az óvodák és az iskolák felújítását. Így kaptak több támogatást az intézmények az önkormányzat minden eddiginél nagyobb karbantartási pályázatán.
– Ikerfiaim, Máté és Gergő idén ballagtak, a kisebbik, Miki azonban szeptemberben még visszajön a Manó csoportba. Rá se fog ismerni a régi-új óvira – néztünk körbe Nagyné Szűcs Hajnalkával a petőfitelepi I. számú óvodában. A szülők képviselője ugyancsak pedagógus; a befőzést, a gyerekfelvigyázást és az óvodapatronálást igyekszik összehangolni ezen a nyáron. Tegnap zöldbabot rakott el, ma játékot mos az oviban, holnap pedig a sárgabaracké otthon a főszerep. A három fiúcska édesapja a hét végén segédkezett, amikor radiátort festettek.

Marozsi Zsolt vállalkozó is a lehetőségeihez mérten segít. – Reggelente kinyitom az élelmiszerboltjaimat, aztán hét óra tájban beállok a mesterek mellé, és a kezük alá dolgozom. Nekem is három gyermekem jár ide. Fontosnak érzem az ovi ügyét – magyarázta fáradt elégedettséggel. – Csak az a baj, hogy rövidek az éjszakák, pihenésre kevés az idő. Lambériáztam és párnafáztam, a homlokzatról vertem a vakolatot, és a kőműveseknek hordtam anyagot. De megéri.

– Tizenöt fős brigádokban váltják egymást az anyukák, apukák és nagyszülők, ezért a hét minden napján számíthatunk a segítségükre. A családtagok már korábban is támogatták a kisebb átalakításokat, de a legnagyobb arányú közös felújítást most végezzük – számolt utána Bugyiné Tábit Erzsébet óvodavezető. – A hetvenöt esztendős intézményre fél évszázada nem fordítottak ennyi pénzt és figyelmet – fűzte hozzá Tóth Józsefné Mandi néni, az óvoda hajdani vezetője. Festés és mázolás például tizenhárom éve volt utoljára. Így aztán a Csap utcai tornyos homlokzatú óvoda egyre jobban kirítt a környezetéből – az elhanyagoltságával. Mindinkább balesetveszélyessé is vált. Potyogott a vakolat, megrepedtek a falak, az udvar betonja pedig feltöredezett. Ezért indultak támogatásért az önkormányzat Iskola–Út programjában.

– Összesen négy és fél millió forintból gazdálkodunk. 2 millió 800 ezer forintot kaptunk az önkormányzattól, önrészként 700 ezer forintot adott a körzet képviselője, és a városban a második legtöbb segítséggel, 1 millió 50 ezer forintot érő munkával a szülők járultak hozzá a modernizáláshoz – számolt az óvodavezető. – Három hete kezdtünk hozzá a külső és belső csinosításhoz, augusztus 1-jétől pedig már visszavárjuk a gyerekeket. A fűtésrendszer fokozatszabályozóinak szerelése, átmosása és festése teljesen elkészült, minden helyiséget kifestettünk és bemázoltunk. A játékok tiszták. Most a szőnyegek kerülnek sorra, és a hét végéig rendet is rakunk. Az épület külső homlokzatán már az utolsó simításokat végzik a munkások, az udvari játszótér betonozása viszont még néhány napot igényel.


Mindent a gyermekért

Jelenleg Szeged több mint száz pontján újítják fel az önkormányzati gyermekintézményeket – óvodákat, iskolákat, kollégiumokat – közel 850 millió forint értékben. A város 46 óvodájára 213 milliót költ, a szülők pedig összesen 10 millió forint munkaerővel járultak hozzá a felújításokhoz.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dorozsmán marad a kirakodóvásár

Kiskundorozsmán marad a híres kirakodóvásár – erről tegnap állapodott meg Botka László a… Tovább olvasom