Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Az apákat ünnepeljük vasárnap

Domaszék - Elvágják a köldökzsinórt, fürdetnek, biciklizni tanítanak az édesapák, akiket június harmadik vasárnapján ünneplünk. A domaszéki Szűcs családban három generáció tanulhat egymástól.
– Kecskebéka felmászott a fűzfára – szól a nóta a domaszéki Szűcsék családi házában. A férfiak, a 3 és fél éves Szűcs Máté, édesapja, a 46 éves Szűcs Géza és a nagyapa, a 71 esztendős Szűcs Antal együtt gyújtottak rá, hogy érzékeltessék: van, amit csak az édesapjától tanulhat meg az ember.

– A tatától tanulja a nótát, ha reggel elkezdi, estig is fújja – néz kisfiára Géza, jelezve, milyen előnyökkel jár, ha három generáció él egy fedél alatt. – Nappal mindannyian együtt vagyunk, csak este megyünk fel az emeletre feleségemmel és fiammal – a földszint pedig a nagyszülőké.

Máté sokat van velük, utánozza is a tatát, ha panaszkodik, „fáj a derekam", Máté is keserű arcot vág, csípőjéhez teszi a kezét, s ugyanezt mondja – meséli Géza, hozzátéve: Máté doppingolja a tatát is: menni kell, tartani vele a lépést, figyelni rá. – Ma délután például a borsót, babot kapáltuk együtt a határban – tudjuk meg Anti bácsitól.

Három Szűcs a domaszéki ház udvarán: a 3 és fél éves Máté, a 46 éves Géza és a 71 esztendős Antal. Fotó: Karnok Csaba
Három Szűcs a domaszéki ház udvarán: a 3 és fél éves Máté, a 46 éves Géza és a 71 esztendős Antal. Fotó: Karnok Csaba

Máté közben a hatalmas nappaliban köröz biciklijén, az asztal körül, Géza pedig morfondíroz: „én tanítottam, én fogtam a kezét először". – Kicsit önzők vagyunk, mert már járhatna óvodába a kicsi, de olyan jó, hogy itt van velünk! Ha szeptembertől elmegy oviba, megváltozik az életünk, jön majd az iskola, ilyen szakkör, olyan szakkör – ismerteti félelmeit az édesapa. Elmondja, nagyon várták „ezt a kis komát", hiszen késői gyermek.

– A feleségem, Mártika 40. születésnapját ünnepeltük a szülés előtti napon, másnap reggel érezte, indulnunk kell. A klinika folyosóján toporogtam, mi van már, mi van már – járt a fejemben. Kérdezték, bemegyek-e. Nem terveztünk apás szülést, de azonnal igent mondtam. Én vágtam el a köldökzsinórt. Innentől kezdve a fürdetés lett az egyik legszórakoztatóbb mulatságunk. Ezeket az élményeket semmiért nem adnám oda – vallja Szűcs Géza, aki elárulja: bár rengeteget dolgozik, gyakran késő este ér haza, Máté mindig „beszámol" neki az otthon történtekről. Most is szalad hozzá.

Az apák napja

Európában és a világ számos országában – Argentínában, Kínában, Zimbabwében is – június harmadik vasárnapján az apákat ünnepeljük. Az apaság és a szülői szerep előtti tisztelgést az amerikai Sonora Smart Dodd kezdeményezésére vezették be 1910-ben. Édesapja, a háborús veterán William Jackson Smart ugyanis egyedül nevelte fel hat gyermekét. Ilyenkor általában a műszaki cikkek és a szerszámok kereslete növekszik a világban. Az iskolákban, gyermekintézetekben az ünnep előtt mindig ajándékokat készítenek. A katolikus egyház az apák napját hagyományosan március 19-én, Szent József napján tartja.

– Apa, apa! – kiabál már messziről.
– Mondjad, édesem.
– Kifogyott a gáz – újságolja a kisfiú, mutatva az udvar felé. Itt parkol játéktraktora. – Rotátorozni, fuvarozni szokott, azt, amit valójában mi is csinálunk éppen – mondja Anti bácsi. Mátét nagyon érdekli a családi gazdaság. – Nem lehet rotátorozni sem nélküle. Sőt külön öntöződobja van, az az övé. Ha kölcsönvennék, tőle kell elkérni. A krizantémbimbózást is nagyon érti, figyeli, melyik a legnagyobb, figyelmezteti apát, ha nem azt szedte le véletlenül – meséli a nagyapa.

– Nem akarnánk feltétlenül, hogy a gazdaságot vigye tovább, de jó, ha a munka fontosságát ő is érzi. A nótázást én sajnos nem tanultam meg az édesapámtól, a munka szeretetét viszont igen – árulja el Szűcs Géza, aki szülői házától sem tudott elszakadni: a tanyától néhány méterre építette fel családi fészkét.

Sötétben rosszul hall

– Vacsoráztunk egy alkalommal, mikor Máté lekapcsolta a villanyt. Ültünk egymás mellett a sötétben. Kértem tőle, de nem kapcsolta vissza. Akkor én se fogok veled motorozni – mondtam neki, van ugyanis egy Simsonunk, azzal szoktunk néha kicsit körözni az udvarban. Már szaladt is, s újra világos lett – meséli Szűcs Géza, hozzáfűzve Máté magyarázatát a történtekre: „apa, tudod, sötétben rosszul hallok". A fegyelmezés amúgy sem könnyű az édesapának: „megesett már, hogy a fenekére csaptam, de majd leszakadt a kezem az érzéstől, s azon gondolkodtam, hogyan is lehet ezt helyrehozni".

Olvasóink írták

 • 3. joy 2008. június 15. 22:54
  „Egyenjogúság?

  Statisztika:
  A nők tovább élnek, mint a férfiak.
  -Naná, hiszen nekik nincs feleségük...”
 • 2. amama 2008. június 15. 14:12
  „Egyébként minden nap férfinap, hivatalosan és anélkül is. Hol van itt az egyenjogúság? Ugyan már!”
 • 1. Kisrezsi 2008. június 15. 09:23
  „Egyébbként az egyenjogúsághoz hozzátartozna a hivatalos Apák napja és a Férfiak napja is !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hobo a zene–színpad–költészet Bermuda-háromszögében

Szeged - Hobo nem áll meg; folyamatosan verset és színdarabot ír, játszik, koncertezik –… Tovább olvasom