Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Az APEH nem utazhat turisztikai adatokra

Szeged - Az utazási irodáknál végrehajtott APEH-vizsgálatok célja nem lehet általános adatgyűjtés – jelentette ki az ombudsman. Szegedi utazási irodák szerint volt már olyan ügyfelük, aki rákérdezett az adóhatóságra. Úgy vélik, akiknek takargatnivalójuk van, azok Bécsből utaznak.
- Előfordult már, hogy egy drágább utazásnál ügyfelünk megkérdezte, szokott-e az adóhatóság vizsgálódni a nagyobb értékű utakkal kapcsolatosan – mondta lapunknak Uzon Ágnes. Az Adria Tours tulajdonos vezetője szerint ha az APEH vizsgálná az utasok listáját, azzal komolyan személyiségi jogokat sértene. Uzon Ágnes elmondta: náluk az APEH nem kért utaslistákat.

– Azok, akik az adóhatóságtól tartanak, többnyire bécsi utazási irodákon keresztül szervezik meg nyaralásukat. Így biztosítják be magukat – közölte Lengyel Lili. A TUI Utazási Központ ügyvezetője szerint a szegedi ügyfelek ritkábban kérdeznek rá az APEH-re, mint a fővárosban.

– Az utazási irodáknál végrehajtott APEH-vizsgálatok célja nem lehet általános adatgyűjtés – állítja az adatvédelmi biztos jogkörében eljárt Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) írt levelében azonban hozzáteszi: az ellenőrzések során elengedhetetlen, hogy az adóhatóság az utazási irodákkal kapcsolatba került ügyfelek adatait megismerje. Szikora János APEH-elnök véleményét kikérve Szabó Máté úgy fogalmaz: az adóhatóság ellenőrzéseinek nem az a célja, hogy más adózók – jelen esetben utasok – adatait gyűjtse be. Ha a vizsgálat burkoltan a magánszemélyről való információgyűjtés, az ilyen eljárás adatvédelmi szempontból helytelen – tette hozzá az elnök.

A MUISZ szerint az APEH egyes megyei igazgatóságai – feltehetően – a vagyonosodási vizsgálatokhoz előzetes adatgyűjtés érdekében, megnézték az utazási irodák szerződéses állományát, hogy kiszűrjék a nagyobb értékű utazásokon részt vett ügyfeleket.

Olvasóink írták

 • 3. Skipper 2008. február 04. 11:29
  „Én elképzelhetőnek tartom, hogy be fogják kérni a listákat később. Egyébként akinak van félnivalója, csak féljen. Én nyugodtan alszom, engem nincs miért vizsgálni.”
 • 2. csapodár 2008. február 04. 09:53
  „Nagyon sok helyet kellene ellenörizni az APEH-nek.Pl:orvosi,fogorvosi magánpraszisok,kozmetikusok,fodrászok és még nagyon sok olyan szolgáltatás,ahol természetesnek tartják,hogy nem adnak nyugtát.A kinai piacon minden nap kellene ellenörizni.Ne csak azok fizessenek adót az közösbe akik becsületesen dolgoznak és be vannak jelentve.Közép és nagyvállalkozásoknál is lehetne mindennap büntetni.Mindig a végrehajtással van baj.”
 • 1. Jikanv 2008. február 04. 09:12
  „Az allam anyagilag csodbe van es Ez a naci APeh szervezet a behajtoja mindenhol csak azt nezi honnan lehet meg penzt kieroszakolni fenyegetessel meg felemlitessel. Ne higgyetek nekik semmit mert csak az a celja hogy teged meg az orszagot teljesen tonkre tegye.

  Amen ratok es dugjatok a penzt ezektol a szemetektol mert semmit nem kaptok cserebe meg katyus utat sem mert arra se koltik a kieroszakolt penzeket.

  Bennme bizhattok en Doktor vagyok!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hétig tilos parkolni a Hajnóczy utcában

Szeged - Nyesik a fákat a belvárosban hétfőtől két héten át a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft.… Tovább olvasom