Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Az APEH támadja a feketegazdaságot

Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága az év elejétől már 54 büntetőfeljelentést kezdeményezett. A feljelentésekhez kapcsolódó elkövetési érték tetemes, csaknem 1,5 milliárd forint – áll az adóhatóság közleményében.
Az APEH által kezdeményezett feljelentések kétharmadát az adócsalás illetve csalás, közel egyharmadát a magán-, illetve közokirat-hamisítás, valamint a számvitel rendjének megsértése miatt indítja az adóhatóság. Adócsalásnál és csalásnál az elkövetők legnagyobb számban a gazdasági társaság vezetői, tagjai, egyéni vállalkozók és magánszemélyek közül kerülnek ki, míg a közokirat-hamisítást kizárólag magánszemélyek követik el tipikusan az APEH által kiállított adó- és jövedelemigazolások meghamisításával, amelyeket a bankihitel-kérelemhez használnak fel.

Adócsalásnál az a leggyakrabban előforduló eset, amikor a kapott ellenérték áfatartalmát „felejti el" bevallani az adózó. Csalásnál pedig általában „vásárolja" a számlát az elkövető, s ennek áfatartalmát igyekszik levonni vagy csökkenti a fizetési kötelezettségét. De gyakori az az eset is, hogy megszűnt vállalkozástól szerzett számlával csökkenti a kötelezettségét, avagy el nem végzett szolgáltatás, termékértékesítés a számla alapja. Ha a jó orrú ellenőröknek gyanús a számla, minden esetben élnek a kapcsolódó vizsgálat lehetőségével. Három éve már az egyéni vállalkozóknak sem éri meg a kocsi csomagtartójában „tárolni" a könyvelési anyagot, mert ha annak csak hűlt helyét lelik, felmerülhet a számvitel rendjének megsértése bűncselekmény gyanúja. Egyetlen bűncselekmény sem marad következmény nélkül, ha gyanúsak a körülmények, minden esetben büntető feljelentés kíséri az ellenőrzést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A modellmustra bája

Szőke, barna, vörös, fekete, magas és kevésbé, miniszoknyás vagy nadrágkosztümös, mosolygós, esetleg… Tovább olvasom