Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Az áramot termelő napelem lassan terjed a napos Dél-Alföldön

Többen környezetvédelmi elkötelezettségből, mások az infrastruktúra hiánya miatt vásárolnak házukra napelemet. Szegeden még nem elegen, pedig itt sok a napsütés.
– Nincs sárga csekk, vízdíj, fűtés- és áramszámla. Van napelem, napkollektor és szélkerék – sorolja Ördög István. A 42 éves férfi 1999 óta tart birkát és kecskét a szegedi Fehér-tó melletti tanyáján, ahol nincs bekötött víz, áram és központi fűtés. – A természetbe vágytam, csak azt viszek ki a városból, amit nagyon muszáj. Meleg vizet napkollektorok segítségével, áramot pedig napelemmel és szélkerékkel állítok elő. Ha süt a nap, a napelemem rengeteg áramot képes termelni, csak az a probléma, hogy a tárolása nem megoldott. Nagy teljesítményű akkumulátor kapacitásra lenne szükség ahhoz, hogy folyamatos lehessen a ház energiaellátása – magyarázza a gazda. A napelem termelte árammal szerinte csak egy baj van: kevés, ha nem süt a nap.

A tanya napelemrendszere másfélmillió forintba került és csak a nagyobb teljesítményű villanytűzhelyt, és az automata mosógépet nem képes kellő árammennyiséggel ellátni – ha az egyéb háztartási gépek is használatban vannak.

Árak

A napelemeket teljesítményben mérik, a fogyasztó berendezésektől – mosógéptől, mikrohullámú sütőtől – függ, hogy milyen napelemre lesz szükségünk. – Egy 45 wattos, polikristályos, negyvenszer ötven centiméteres napelem nettó ára 50 ezer forint. Ha hálózatra kapcsolt napcellát szeretnénk, minimum 1 kilowattos teljesítményben kell gondolkodnunk, melynek listás ára jelenleg másfél millió forint – magyarázta Baranyiné Pataki Erzsébet.

Manapság már nem kell bizonygatni a sugárzó Nap hasznosításának előnyeit. De az „ingyen" áram, amelyet napelemekkel lehet előállítani – természetesen nem ingyen van. A berendezések beszerelése még túl drága, csak hosszú évek múltán térül meg az ár.

– Többféle napelem létezik. A modern gyártásúak egyre kisebb felületen, egyre nagyobb energiahozamra képesek – magyarázta a japán gyártmányokat forgalmazó Öko-Centrum kivitelező cég vezetője, Baranyiné Pataki Erzsébet. Tapasztalatai szerint sokan környezetvédelmi elkötelezettségből vesznek napelemet, mások a hiányos infrastruktúrát helyettesítik. Szegeden még nem alkalmaznak hálózatra kapcsolt napelemet, de az akkumulátoros változat már több ház tetején megtalálható.

Információnk szerint a Dél-Alföldön – éppen ott, ahol a legtöbb az országban a napsütéses órák száma – némileg nehezebben „indul be" a hálózatra kapcsolt napelemek alkalmazása. Sokan az energiapiac liberalizációjától várnak áttörést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VIP-vendégek a szegedi szabadtérin

Szeged - Nem kuriózum, hogy a nagyobb cégek sport- vagy éppen kulturális eseményre invitálják… Tovább olvasom