Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Az artmozi reneszánsza

Összesen 200 millió forintot osztott szét idén a kulturális minisztérium az artmozihálózat fejlesztésére. Ez az összeg jóval kevesebb, mint a korábban meghirdetett évi félmilliárd forint. A szegedi Belvárosi artmoziban folyamatosan nő a látogatók száma, idén 20 milliót költhetnek korszerűsítésre.
Felvételünk a Belvárosi mozi termeinek névadó ünnepségén készült Fotó: Gyenes Kálmán

A szegedi Belvárosi mozi Csőke József és Balázs Béla Termében naponta három előadáson vetítenek úgynevezett művészfilmeket. A nagy érdeklődésre számot tartó alkotásokat akár több hétig is műsoron tudják tartani, ráadásul variálható a kínálat – ha csökken az igény egy film iránt, akkor a napi három vetítés helyett csak kétszer tűzik műsorra, a harmadik előadáson pedig egy másik filmet mutatnak be. A művész mozik látogatottsága országszerte nő, állítják a szakemberek, és ez a tendencia Szegeden tetten érhető.

A 2003-as, valamint az idei esztendő első félévét összevetve elmondható, hogy míg a Balázs Béla (korábban Filmtéka) Teremben 2003-ban 509 előadásra 8326-an váltottak jegyet, addig idén június 30-áig 44-gyel több vetítést tartottak, amelyre 9722-en ültek be. A Csőke József Teremben (korábban Kamara) 2003-ban 479 előadást tartottak, idén viszont már 517-et. Két évvel ezelőtt 4 597-en váltottak jegyet, ebben az évben pedig 5882-en. Ezek a számok „megnőnek", ha figyelembe vesszük, hogy a termek 59 illetve 105 főt tud befogadni. A mozit vezető Sélley Emma azt tartja óriási fegyverténynek, hogy a Belvárosi mozi olyan filmeket is műsorára tűz, amelyeket a multiplexekben nem nézhet meg a közönség.

A két kisterem látogatói az igényesebb filmek kedvelői. A Belvárosi tematikus programokat is kínál. Idén újra megrendezték a francia filmnapokat; az érdeklődők megtekinthették a filmszemle alkotásait és jegyet válthattak az Afrika-Ázsia filmfesztiválra csakúgy, mint az indiai filmnapokra. További plusz, hogy a vetítések után ankétot is tartanak. Az alkotókkal beszélgethetett a közönség például a Nyócker, illetve a Dallas Pashamende című filmek bemutatója után.

Az önkormányzati tulajdonban lévő filmszínházak egyetlen, előremenekülési lehetősége, hogy a rétegfilmeket „multiplexes"

Multiplex eladó

A multiplexek látogatottsága csökken, ezért is döntött úgy a fővárosi önkormányzat a testület tulajdonában lévő Budapest Film Rt.-vel és Budapest Film Kft.-vel együtt, hogy megválik két multiplex mozitól. Áruba bocsátják a Mammut I. bérleti jogát, a Mammut II. tulajdonjogát, valamint az üzemeltetési szerződéseket. Nyilvános pályázat útján keresnek új gazdát a két multimozinak.  
technikával és kényelemben tekinthesse meg a közönség. A komfortosításban jól áll a Belvárosi, a kiváló hangrendszerrel és vászonnal felszerelt Csőke József és Balázs Béla Teremben tavaly cseréltek székeket, mindkét helyen működik légkondicionáló. Ráadásul a Balázs Béla Terembe új függöny került, újrafestették a falakat, és átcsiszolták a padlózatot. Van azonban még min javítani és szépíteni, a kéményrendszer felújítása például halaszthatatlan. Nem ártana új ajtókat felszerelni: a lengőajtók zsaluzása rossz, ráadásul a bámészabb nézőkre veszélyes lehet a visszacsapódó szárny.

A kulturális tárca idén 200 millió forintot osztott szét az artmozik közt. A program célja, hogy a nagyobb városokban piacvezető szerephez jutott multiplexek – a mozizók 85 százaléka Szegeden is oda ját – mellett az artmozikban is korszerű vetítőhelyeket hozzanak létre, technikai és kényelmi szempontból versenytárssá emelve a művészeti értékű, elsősorban magyar és európai filmeket bemutató mozikat. Szeged 16 millió forintot nyert, az önkormányzati önrésszel együtt 20 milliót költhetnek majd felújításra, szépítésre. A hároméves artmoziprogramot még a Medgyessy-kormány hirdette meg, ígérve: évente 500 milliós támogatást biztosítanak a művészmozik felújítására. 2003-ban még folyósították a pályázaton sikerrel szereplő intézményeknek a félmilliárdot, tavaly azonban már csak 175 milliót osztottak szét, s az idei 200 millió is kevesebb mint fele a tervezettnek. A szaktárca nem tartja magát a három évhez: a program egészen addig tart, míg a 1,5 milliárdos keret elfogy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bakfittyek a közgyűléseken

Hingl László, Kenderesi-Szabó Mihály és Kormos Tibor nem volt szószátyár a szegedi… Tovább olvasom