Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Az asztmát soha nem növi ki a gyerek

Gyermektüdőgyógyászok tartanak tudományos ülést mától Szegeden. A háromnapos konferencia fő témája az egyik leggyakoribb krónikus gyermekbetegség: az asztma.
Hét év után ismét Szeged ad otthont a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság gyermektüdőgyógyász szekciója tudományos ülésének. A ma kezdődő és szombaton záró rendezvényre 250 gyermektüdőgyógyászt, gyermekorvost és háziorvost várnak, akik megismerhetik és megvitathatják a legújabb gyógyítási módszereket.

A kongresszus fő témája az asztma, mint a leggyakoribb krónikus gyermekbetegség lesz – tudtuk meg Novák Zoltántól, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika és Gyermek-
egészségügyi Központ docensétől. A szakember elmondta: Magyarországon a gyermekek 6-8 százaléka asztmás, a betegség előfordulási gyakorisága pedig fokozatosan nő. Hogy ezt pontosan mi okozza, máig nem tudták egyértelműen bizonyítani. Az azonban tény, hogy a légszennyezés, a mesterséges anyagok, a kemikáliák, s még a fertőzésektől való fokozott védekezés is rizikófaktor.

– Sokan tévesen azt hiszik, az asztma kinőhető, de ez sajnos nem így van – mondta Novák Zoltán. – Vannak vírusfertőzések, melyek a gyerekek 3-4 éves koráig hasonló tüneteket mutatnak az asztmához – ezek valóban eltűnhetnek a kor előrehaladtával. Ezért fordulhat elő, hogy sok szülő abban a hitben él, gyermeke az asztmát nőtte ki.

Aki tehát ezzel a betegséggel küzd, egy életen át kezelésre szorul, Magyarországon azonban – ezen belül is a régióban a gyermekklinikán – kiemelkedően magas színvonalú ellátásban részesülhet. Ritka jelenség az egészségügyben, de igaz: nálunk ezen a szakterületen sokszor még jobb a helyzet, mint a fejlett nyugati országokban, sok készítmény ugyanis hazánkban hamarabb hozzáférhető, mint máshol. A ma kezdődő tudományos ülésen sok előadás foglalkozik az asztma terápiás lehetőségeivel, emellett azonban több más gyermekkori légúti megbetegedésről is szó lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberi jogi bírósághoz fordult Bartosné

Az emberi jogi bírósághoz fordult a szegedi önkormányzat városgondnokságának volt dolgozója, aki az… Tovább olvasom