Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Az atomkor írógépjavítója

A huszonegyedik században az önkormányzatoknál és a rendőrségen még használnak írógépet. Szegeden a masinák javításával a 68 éves Pató Béla foglalkozik, akinek műhelyében mindenféle alkatrész, betű és speciális jel megtalálható. Ha valami véletlenül mégis hiányzik, azt egyedülálló esztergapadján előállítja.
Pató Béla a százéves írógépeket is meggyógyítja. Fotó: Frank Yvette
– Apám szokása az volt, hogy megmondta a kuncsaftnak: melyik napon hány órára lesz kész a munka. És az úgy is volt. Nem is volt Szatmárnémetiben, az írógépjavító műhelyében telefon... A műhelyt hatvankét év után, 1992-ben zárta be – mondja Pató Béla, a huszonegyedik századi Szeged egyetlen írógépjavítója, aki 1984-ben jött át Magyarországra. Megunta, hogy éjszakánként a román rendőrség emberei azért hívatják, hogy állapítsa meg, mivel és milyen technikával írják a röplapokat.

A hatvannyolc éves ezermester szegedi, Szentháromság utcai műhelyébe havonta még mindig bevisznek három-négy készüléket javíttatni. A mester szerint az atomkorszakban már csak az használ írógépet, aki megmásíthatatlanul idegenkedik a számítógépektől. Az önkormányzatoknál azonban az anyakönyvi kivonatok kitöltéséhez a mai napig elektromos írógépeket használnak. Talán jövőre befejeződik a számítógépes feldolgozás és ettől kezdve nem lesz szükség az elavult technikára. A rendőrségnél szintén van még olyan dokumentum, amit írógéppel töltenek ki. Ha ezek a masinák lerobbannak, alkatrészt már csak Pató úrnál lehet beszerezni. Ezekből annyit bespájzolt, hogy legalább még száz évig el tudná látni vevőkörét.

– Nagyon sokszor maga esztergálja a csavarokat, vagy más egyéb hiányzó apróságot. Nem esik kétségbe, hiszen van egy olyan egyedülálló műszeresztergapadja, amelyen bármit el tud készíteni – meséli Wirth István, aki minden délelőtt meglátogatja lelki jó barátját. Sokat beszélgetnek a történelemről, egy kicsit politizálnak, hallgatják az ablak előtt fekete tokban lógó orosz hifitoronyt, a Sokol táskarádiót, miközben a mester hozzáértő kezei szorgosan dolgoznak.

Nemegyszer hoznak a műhelyébe százéves gépeket felújíttatni, mert azt szeretnék, ha a lakás dísze lenne. A masinákat a mester működőképessé teszi, de krómozni és festeni nem szabad a matuzsálemeket, mert elvesztik patinájukat.

– Hajdanában főleg a matematikusok hoztak nagyon sok gépet, hogy szereljek fel speciális jeleket rájuk. Ennek ma sincs akadálya! Volt olyan is, amikor Münchenből arra kértek, hogy német írógépüket magyarosítsam – emlékszik vissza a hőskorra Pató úr, aki egyszer kivitt Kölnbe egy felújított Remingtont a barátjának. Ez annyira megtetszett a szomszédnak, az akkori gépíró-világbajnoknak, hogy elkérte. Az idős szaki nem ismer lehetetlent, szinte mindenhez ért: ha kell kávéfőzőt javít, gázöngyújtót tölt, zongorázik, harmonikázik, kulcsot másol, írószert javít és még a töltött káposztát is megfőzi. Szívesen jönnek műhelyébe idősektől a fiatalokig, mert az a hír járja a városban: amit más már kidobna, azt Pató Béla általában még rendbe teszi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürdés helyett befürdött

Százezer forintért vásárolt gyapjútakarót a Richter Gold Kft.-től Bakacsi Sándorné. A sándorfalvi… Tovább olvasom