Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Az egerek színészek akarnak lenni

Szeged - Színész leszek, ez már szent – állítja a negyedikes Pálka Dávid, aki fehéregér-szerepben látható a Diótörő című mesejátékban. Két szereposztásban 10-10 egérke szerepel minden nap a nagyszínházban.
Ki az, aki közületek korábban állt már színpadon, és ki az, aki színész szeretne lenni? Mindkét kérdés után a legtöbb kéz a magasba lendült. Nem kezdők tehát, és nincsenek ambíció híján a Diótörő című gyerekdarab – a Szegedi Nemzeti Színház folyamatosan, naponta kétszer játssza – egérkéi. Szerda délelőtt az egyik szereposztás tíz egerével beszélgettünk két felvonás között. Civilben iskolások, a legfiatalabb elsős, a legidősebb hetedik osztályos.

– Én vagyok a fehér egér, aki meghal. Lecsap az egérfogó, de utána feléledek – beszélt szerepéről a negyedikes Pálka Dávid, aki aggódhat, hogy beskatulyázzák: a Valahol Európában című darabban is meg kellett halnia a színpadon.

Az elsős Kovács Enikő korábban még nem játszott, ezért a nagyok közül sokan segítettek neki. Ahogy erről beszélgettünk, a gyerekek meg is állapították magukról: jó csapat. Az ötödikes Abazid Attila továbbment, szerinte ő maga is tökéletes.

Iskolás egerek. A legfiatalabb elsős, a legidősebb hetedik osztályos Fotó: Frank Yvette
Iskolás egerek. A legfiatalabb elsős, a legidősebb hetedik osztályos
Fotó: Frank Yvette

– Ebben a hitben ki erősít? – kutattuk az önbizalom forrását.

– Saját magam – válaszolta. A többiek pedig megjegyezték: fontos, hogy az ember bízzon önmagában.

Akinek mégis lámpaláza lenne a színpadon, annak a társaitól jön meg a bátorsága: „Amikor együtt vagyunk mindenki arra gondol, hogy ha hibázunk, együtt hibázunk".

– Csak az éneklés előtt izgulok, de amikor kiállok a színpadra, akkor elrepül rögtön. A színpad pozitív hatással van rám – jelentette ki Dávid. Tóth Dóra módszere ez: – Kinézek egy pontot, amit folyamatosan nézek. A díszpáholy melletti szobrokat szoktam nézni, azoknak énekelek. Ők nem élők, nem hallanak, miért is kellene izgulnom?

A színházban a gyerekek szeretik, hogy lógni lehet a suliból – ezen a héten például két teljes napot és néhány utolsó órát. Az iskolából kikérővel jöhetnek el, a tanulnivalót az osztálytársak segítenek pótolni, és van, aki különórákra jár. Kedvelik a színészlétben továbbá, hogy mindenki őket nézi a színpadon, és nem mellékes a fizetség sem, amit a szereplésért kapnak. Már megvolt az első suskánk – fogalmazott Dávid, majd hozzátette: „nagyon szeretem csinálni, és biztos, hogy színész leszek. Ez már szent."

Verssel és dallal „felvételiztek"

A gyerekek színházban dolgozó szülőktől, énektanártól, színjátszástanártól tudtak a lehetőségről, hogy csatlakozhatnak a Diótörő stábjához. Több mint száz jelentkező közül választották ki őket. Verset és dalt kértek tőlük a meghallgatáson.

Ehető kellék

A Hurkakirály (Pataki Ferenc) és Hurkakirályné (Szilágyi Annamária) lakomáján kellék a virsli. Az egérkék ugyan a színpadon eleinte éheznek, az öltözőben azonban minden alkalommal bekebelezik a virsliket. Csak a sajtosat nem szeretik, mert annak olyan az íze, mintha „kemény majonézzel" lenne töltve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden nő királynő a bálon

Szeged - Vízkereszttől hamvazószerdáig tart a mulatságok sora. A szezon közeledtével minden nő a legjobb formáját akarja hozni: kicsit királynők lehetnek az estén. Tovább olvasom